Meny

Torsdag 31. mars får du selvangivelsen

Du kan sjekke, endre og levere selvangivelsen din elektronisk i Altinn. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart får du vite om det blir skattesmell eller skattehell.

Dette må du sjekke i selvangivelsen:

  • Sjekk at det du har fått i lønn og det du har betalt i skatt stemmer. Sammenlign summene i den årlige sammenstillingen av inntekter, fradrag og skattetrekk du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i selvangivelsen.
  • Sjekke at det du mottar i pensjon eller uføretrygd er riktig. Oversikten får du fra NAV eller andre du eventuelt mottar pensjon eller trygd fra.
  • Sjekke at gjeld og formue som er oppgitt stemmer. Tallene henter vi fra de som du har gjeld eller formue hos.
  • Hvis det er opplysninger som ikke er med i selvangivelsen du har mottatt, må du føre de opp slik at det blir riktig. Det kan for eksempel være at du har kjøpt hus, bil, solgt aksjer eller giftet deg.

  • Sjekk at kontaktinformasjon og kontonummer stemmer.

Kilde: Skatteetaten

Ditt personlige skatteoppgjør blir tilgjengelig elektronisk natt til 31. mars, ifølge Skatteetaten. Da kan du sjekke selvangivelsen på dine sider i Altinn.

Utsendelse av selvangivelse i posten starter også 31. mars.

Selvangivelsen er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld, som Skatteetaten bruker til å beregne skatten din.

Les også: Sjekk årsoppgavene nå - få riktig selvangivelse i mars

Kommer senere i år

De som har god hukommelse, husker kanskje at skatteoppgjøret kom tidligere i mars i fjor enn det gjør i år. Skatteetaten opplyser at skatteoppgjøret blir tilgjengelig senere i år på grunn av påsken.

Fristen for å levere selvangivelsen for lønnsmottakere og pensjonister er imidlertid samme dato som i fjor, 30. april.

Selv om selvangivelsen blir stadig enklere, er det like viktig som før å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene stemmer.

Les også: Slik holder du arbeidsgiveren i ørene

Slik leverer du selvangivelsen

Når du har sjekket selvangivelsen din, er det ifølge Skatteetaten to måter å levere den på. Hvis alle opplysningene stemmer, trenger du ikke gjøre noe som helst. Har du imidlertid et enkeltpersonforetak, er du nødt til å levere selvangivelse.

Skal du gjøre endringer i selvangivelsen din, kan du gjøre det i Altinn elektronisk. Du trenger i utgangspunktet ikke å sende inn vedlegg. Skatteetaten ber om dokumentasjon dersom de trenger det. Dette må ordnes før fristen 30. april.

Les også: Ap snuser på ny arveavgift

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus