Torsdag 31. mars får du selvangivelsen

<p>Du kan sjekke, endre og levere selvangivelsen din elektronisk i Altinn. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter</p>
Du kan sjekke, endre og levere selvangivelsen din elektronisk i Altinn. Illustrasjonsfoto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Snart får du vite om det blir skattesmell eller skattehell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette må du sjekke i selvangivelsen:

  • Sjekk at det du har fått i lønn og det du har betalt i skatt stemmer. Sammenlign summene i den årlige sammenstillingen av inntekter, fradrag og skattetrekk du får fra arbeidsgiveren din, med tallene i selvangivelsen.
  • Sjekke at det du mottar i pensjon eller uføretrygd er riktig. Oversikten får du fra NAV eller andre du eventuelt mottar pensjon eller trygd fra.
  • Sjekke at gjeld og formue som er oppgitt stemmer. Tallene henter vi fra de som du har gjeld eller formue hos.
  • Hvis det er opplysninger som ikke er med i selvangivelsen du har mottatt, må du føre de opp slik at det blir riktig. Det kan for eksempel være at du har kjøpt hus, bil, solgt aksjer eller giftet deg.

  • Sjekk at kontaktinformasjon og kontonummer stemmer.

Kilde: Skatteetaten

Ditt personlige skatteoppgjør blir tilgjengelig elektronisk natt til 31. mars, ifølge Skatteetaten. Da kan du sjekke selvangivelsen på dine sider i Altinn.

Utsendelse av selvangivelse i posten starter også 31. mars.

Selvangivelsen er en oversikt over dine inntekter, fradrag, formue og gjeld, som Skatteetaten bruker til å beregne skatten din.

Les også: Sjekk årsoppgavene nå - få riktig selvangivelse i mars

Kommer senere i år

De som har god hukommelse, husker kanskje at skatteoppgjøret kom tidligere i mars i fjor enn det gjør i år. Skatteetaten opplyser at skatteoppgjøret blir tilgjengelig senere i år på grunn av påsken.

Fristen for å levere selvangivelsen for lønnsmottakere og pensjonister er imidlertid samme dato som i fjor, 30. april.

Selv om selvangivelsen blir stadig enklere, er det like viktig som før å sjekke at de forhåndsutfylte opplysningene stemmer.

Les også: Slik holder du arbeidsgiveren i ørene

Slik leverer du selvangivelsen

Når du har sjekket selvangivelsen din, er det ifølge Skatteetaten to måter å levere den på. Hvis alle opplysningene stemmer, trenger du ikke gjøre noe som helst. Har du imidlertid et enkeltpersonforetak, er du nødt til å levere selvangivelse.

Skal du gjøre endringer i selvangivelsen din, kan du gjøre det i Altinn elektronisk. Du trenger i utgangspunktet ikke å sende inn vedlegg. Skatteetaten ber om dokumentasjon dersom de trenger det. Dette må ordnes før fristen 30. april.

Les også: Ap snuser på ny arveavgift

Personvernpolicy