LO refser passiv Solberg – ber om krisetiltak
Regjeringens tiltakspakke mot økt arbeidsledighet er «luft», sier LO-nestleder Hans Christian Gabrielsen. Han anklager statsministeren for passivitet.
– Siden Erna Solberg tok over, har ledigheten økt jevnt og trutt. Den er blitt 10 prosent høyere på landsbasis det siste året. Likevel er svaret at vi må «vente og se», og at tiltakene må få virke, sier Gabrielsen til NTB.
Han er langt ifra imponert over tiltakspakken på 4 milliarder kroner som regjeringen lanserte i høst.
– Tiltakspakken viste seg å være luft. Det viktigste virkemiddelet er lavere skatt, men det hjelper ikke på situasjonen vi er i nå, sier Gabrielsen.
Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben
Krise
Han finner det underlig at regjeringen og statsminister Erna Solberg (H) ikke karakteriserer situasjonen som en krise på landsbasis, men kun slår fast at det er krise på Sør- og Vestlandet og for familiene som rammes av arbeidsledighet.
– I 2009 var hun veldig raskt ute med å rope varsku om krisen. Da var ledigheten på 3,1 prosent, nå er den på 4,5 prosent. Det er høyere enn på 20 år, sier LO-nestlederen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAt Statistisk sentralbyrå heller ikke betrakter situasjonen som en krise for landet som helhet, har han følgende å si om:
– Det stemmer at det i deler av landet fortsatt går bra, men ledigheten øker i 10 av 19 fylker og Norsk Industri spår redusert sysselsetting i industrien i 2016.
Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine
Flere tiltak
LO lanserer nå flere konkrete tiltak mot arbeidsledighet og ber statsministeren ta grep om situasjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi krever at regjeringen må bruke penger på aktivitet, som oppussing av skoler og barnehager. Skattekuttene fra regjeringen så langt kunne alene ha gitt så mange som 20.000 arbeidsplasser i privat og offentlig sektor, sier Gabrielsen.
LO ber også om flere lærlingplasser, skoleplasser og tiltaksplasser samt økt satsing på arbeidsmarkedstiltak og innovasjons- og teknologiutvikling i eksisterende bedrifter.
Artikkelen fortsetter under annonsenÅ dele opp infrastrukturprosjekter for å sikre kontrakter til flere norske entreprenører, er et annet forslag. Det samme er lønnstilskudd til unge og innvandrere samt elektrifisering av eksisterende ferjer. Gabrielsen mener regjeringen dessuten bør sørge for at kystvaktskip bygges i Norge, samtidig som det etableres et «toppindustrisenter» som skal legge til rette for deling av testfasiliteter, laboratorier og nødvendig ny infrastruktur.
Permitteringsregler
LO fastholder at permitteringsordningen bør utvides fra 30 til 52 uker, et krav statsministeren også vil bli møtt med under Høyre-landsmøtet neste måned.
Høyres fylkeslag i Møre og Romsdal har nemlig foreslått å utvide ordningen, til tross for motstand fra egen partiledelse og organisasjoner som Akademikerne, YS og Virke.
– Vi registrerer at organisasjoner som knapt er representert i de sektorene som er rammet av ledigheten, mener det ikke er behov for å utvide permitteringsregelverket til 52 uker. Dem om det. Vi hører fra bedrifter og tillitsvalgte i relevante bransjer at mange ser mulighet for omstilling til andre bransjer, men at det tar tid. Vi velger å lytte til de som vet hvor skoen trykker, sier Gabrielsen.
Han viser til erfaringer fra finanskrisen, da permitteringsordningen bidro til å hjelpe bedriftene over kneika, som han uttrykker det.