Meny

Samboerkontrakt:

Slik sikrer dere samboerøkonomien

SAMBOERØKONOMI: Kun ett av fem par har skrevet samboeravtale, selv om det blir høyst anbefalt. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Par som flytter fra hverandre skilles stort sett ikke som gode venner.

Dette bør med i en samboerkontrakt:

 • Eierandel i eventuell felles bolig
 • Verdiutvikling for eiendom, og eventuell påkostning som oppussing
 • Eiendeler som eies av én av partene. For eksempel smykker, arv eller sykkel
 • Eiendeler dere har kjøpt sammen, som bolig og møbler
 • Hvem som er ansvarlig for gjelden
 • Hvordan dere deler utgifter
 • Klargjøring av sparing og forsikringer

(Kilder: Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard, og forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl)

____

Skal dere flytte sammen for første gang? Her er Picards økonomiske råd:

 • Snakk om økonomi før dere flytter sammen. Vær åpen om inntekt, lån og eventuelle tidligere betalingsproblemer
 • Skriv samboerkontrakt med én gang dere flytter sammen, for økonomisk trygghet i forholdet
 • Kjøp dere inn i boligen med omtrent like mye hver, dersom det er mulig
 • Bidra like mye til fellesutgifter som strøm, husholdning og regninger
 • Ikke ha helt felles økonomi
 • Tenk ikke bare på brudd, for hva skjer hvis en av dere dør? En samboer arver ikke automatisk boligen, med mindre det er kontraktfestet. Dette er ekstra viktig dersom det er barn med i bildet

(Kilde: Forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard)

Økonomi er ikke det mest sexy samtaleemnet, men enten du bor sammen med, eller ønsker å dele adresse med kjæresten i fremtiden, bør du tillegge deg et par økonomiske kunnskaper.

– Det er mange økonomiske feller å gå i når dere flytter sammen. Jeg tror roten til mange krangler er manglende oversikt og dokumentasjon, i tillegg til skjevheter i eieforholdet av boligen.

Det forteller forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Les også: Ti store utfordringer i parforhold

Skriv samboeravtale først som sist

Blant personer mellom 16-79 år lever omlag 70 prosent i samliv, hvor 18 prosent av dem er samboere, ifølge SSB.

– I en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, kommer det frem at kun ett av fem par har skrevet samboeravtale, sier Sandmæl.

Hun forteller at å leve i et papirløst forhold kan skape unødvendig hodebry. Irritasjoner kan unngås dersom dere sørger for en rettferdig parøkonomi fra første stund.

– Samboerkontrakt, testamente og livsforsikring er det viktigste å ha orden på i et samboerskap, understreker DNBs forbrukerøkonom.

En samboeravtale har ingen formelle krav, men bør opprettes skriftlig, og signeres av begge parter. Dere trenger ikke vitneutskrifter, men det kan være lurt å lage kopi til en tredjeperson dere begge stoler på.

Det finnes maler på samboerkontraker på nett, så terskelen er lav for å skrive en.

Et eksempel på samboerkontrakt finner du her.

Les også: Menn handler oftere enn før

Tenk på brudd

– Samboerkontrakt er viktig først og fremst fordi det er en avtale på hvordan dere skal fordele det økonomiske dere imellom, både mens dere bor sammen, og dersom forholdet skulle ende i brudd, forteller forbrukerøkonom i Storebrand, Kristina Picard.

Og ifølge Picard, overvurderer vi som oftest vår egen hukommelse. En god kontrakt bør derfor inneholde en liste over hvem som eier hva, og hvilke eiendeler som er felleseie.

– Det er en grunn til at det blir brudd, og par som flytter fra hverandre skilles stort sett ikke som gode venner.

Mange blir irrasjonelle i en slik situasjon, og det kan være vanskelig å ta en kamp om rettferdig fordeling av eiendeler dersom dere ikke har papirer på hvem som eier hva.

– Det er lett å handle med følelser, men det vil du sannsynligvis angre bittert på senere, sier Picard.

Forbrukerøkonomen anbefaler også å oppdatere listen etter hvert som dere skaffer dere flere eiendeler.

Les også: – Aldersforskjell i parforhold kan være en styrke

Del på forbrukskostnader

Advokatfullmektig hos Osloadvokatene, Kristoffer Dalvang, forteller at i et rettslig perspektiv, vil den rettferdige fordelingen være at du betaler for egne utgifter som sjampo, klær og mengden mat du spiser.

– Det kan imidlertid vise seg å være vanskelig i praksis, og da er en fornuftig tilnærming å dele forbrukskostnader med en halvpart hver. På den måten opprettes et økonomisk fellesskap på forbrukssiden, sier han.

Picard er enig med Dalvang, men mener det viktigste er at begge parter føler de har en romslig økonomi, samtidig som begge bidrar til fellesskapet.

– Noen synes det er mest rettferdig at den som tjener mest også betaler mest, slik dere sitter igjen med omtrent det samme. Andre velger en løsning der begge betaler like mye, og den med høyest lønn vil da sitte igjen med mest i slutten av måneden, sier Picard.

Les også: Ektepar gjenskapte bryllupsbildet etter 70 år

Hun anbefaler en felles konto for felles utgifter. Det er en smart løsning som sikrer at begge bidrar like mye til husholdningen.

– Hvis inntekten er veldig ulik kan dere bli enig om å bidra forskjellig, men det er viktig at dere er to om å betale både for det løpende forbruket, og for de mer varige anskaffelsene som bil, stereo eller kjøkkenmaskin. Da blir disse gjenstandene felleseie hvis dere ikke avtaler noe annet, understreker Storebrands forbrukerøkonom.

Og ifølge Dalvang er nettopp det den klassiske samboerfellen, at den ene bruker penger på forbruksvarer, mens den andre investerer i fast eiendom.

– Fellen viser seg ved et eventuelt samlivsbrudd, når den ene har kjøpt ting som parten får ta med seg videre i livet uten å måtte dele, eller betale kompensasjon til den andre, sier han.

Dalvang forteller at som samboere er utgangspunktet at den som kjøper tingen også eier den, og du har ingen plikt til å dele verdien. Det er i motsetning til hva regelen er mellom ektefeller, noe som kan være greit å vite.

Les også: Døde hånd i hånd etter 88 år som kjærester

Anbefaler å eie halvparten

– Du bør kjenne den økonomiske situasjonen til partneren din før dere kjøper bolig sammen. Er du usikker, kan dere legge frem selvangivelsene for de siste årene, anbefaler Picard.

Selvangivelsen kan avsløre både forbruksgjeld og kredittkortgjeld. Og selv om det anbefales å eie 50/50, er det ikke alltid mulig.

– Dere må diskutere eierbrøken på forhånd, for ikke alle kan, eller ønsker å eie halve boligen. Både inntekt og egenkapital avgjør dette, sier Picard.

Og husk at dersom en av dere eier mer enn den andre, er det vanlig at denne parten også får tilsvarende mye den dagen boligen selges.

Les også: Nordmenn frykter de får dårligere økonomi

Og har du ikke råd til å eie?

Sandmæl informerer om at du da bør betale leie til partneren din som eier boligen. Summen bør stå i stil med leieprisene i området.

– Hadde det kostet 10.000 kroner å leie boligen, bør partneren din betale 5000 kroner i leieinntekter. Andre fellesutgifter som strøm og internett bør deles på to.

Det samme gjelder dersom boligen skal påkostes i form av oppussing. Da bør eieren stå for regningen, for du som leier får ikke igjen noe ved et brudd.

– Vær med andre ord klar over hva du investerer i som leietaker, og kjøp deg inn i boligen dersom du kan, avslutter Sandmæl.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les også:

Dette betyr de forskjellige strømavtalene

Så mye kan du spare ved å bytte bank

Ikke bli lurt av fine møbler og tente stearinlys

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år
Siste nytt
21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus