Du sparer tusener på rentekuttene

Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Norges Bank senker styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent.
Sentralbanksjef Øystein Olsen presenterer rentebeslutningen under en pressekonferanse i Oslo torsdag formiddag. Norges Bank senker styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norges Bank satte torsdag ned styringsrenten til rekordlave 0,50 prosent. Her er noen tips til hvordan du kan forholde deg til den lave renta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentene i Norge var allerede historisk lave – og i dag ble de enda lavere. Skal vi tro ekspertene, skal renten enda et par hakk ned før året er omme. Det betyr at lånetakere vil sitte igjen med flere tusenlapper mer enn de gjorde i fjor.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) var gjennomsnittlig boliglånsrente på et rammelån 3,2 prosent i året som gikk. I år spår SSB en gjennomsnittsrente på 2,4 prosent.

Les også: Olsen setter ned renten til 0,50 prosent

Hvilken boliglånsrente du har avhenger av bankforbindelse, alder, størrelse på lånet og om du er medlem av foreninger som gir kundefordeler. I tillegg ser banken blant annet på lønn og betalingsevne.

– Har du to millioner i lån over 25 år vil du med SSB sine prognoser sitte igjen med et renteoverskudd på i overkant av 9 500 kroner i år fra i fjor. Går boliglånsrenten ytterligere ned blir det mer rentepenger å rutte med, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl i en pressemelding.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Nedbetal gjeld

Forbrukerøkonomen anbefaler to mulige strategier for å få mest mulig ut av de sparte pengene:

– Har du en høy gjeldsgrad kan det være fornuftig å bruke de ekstra rentekronene på å nedbetale gjeld. Lag din egen fastrente ved å betale ned mer på lånet ditt. Med en høy gjeldsgrad er du mer sårbar for uforutsette hendelser som arbeidsledighet og sykdom, sier Sandmæl.

Sparing

Bruker du renteoverskuddet til å spare vil det mest sannsynlig lønne seg, mener forbrukerøkonomen. Mens gjennomsnittlig boliglånsrente ligger på 2,4 prosent, kan avkastningsmulighetene i aksjemarkedet ligge på rundt 7,5 prosent. «Fortjenesten» ved å spare i aksjefond kan derfor bli 5,1 prosent.

– Beløpet du trekker fra konto blir det samme som i fjor, bare at nå går renteoverskuddet på 800 kroner i fast månedlig sparing i et aksjefond. Det kan fete opp sparegrisen din betraktelig. Etter 10 år kan den faste månedlig sparingen din utgjøre cirka 123 200 kroner før skatt.

Les også: Nordea tror på nullrente i løpet av året

Finansportalen

Finansportalen, en tjeneste fra Forbrukerrådet, advarer i anledning rentekuttet småsparere mot å sløse bort kapitalen sin i dårlige banktilbud. De kan lett doble avkastningen i dagens marked, mener daglig leder Elisabeth Realfsen.

Rentekuttet er bra for dem som har gjeld, men kan være dårlige nyheter for de mange som har penger på bok, skriver nettstedet i en pressemelding.

Norske husholdninger hadde over tusen milliarder kroner i bankinnskudd ved utgangen av 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå. Dette tilsvarer 220.000 kroner i bankinnskudd per nordmann.

– Dette er jo store beløp, men en undersøkelse utført av Forbrukerrådet/Finansportalen tyder dessverre på at husholdningene ikke utnytter kapitalen sin, slik at de får mest mulig ut av den, sier Elisabeth Realfsen, daglig leder av Finansportalen.

Jo eldre du er, jo større er sannsynligheten for at økonomien din er mer preget av innskudd i banken enn av gjeld.

– Sannsynligvis er det en stor mengde pensjonister som kunne fått et kjærkomment tilskudd til pensjonen sin hvis de bare utnyttet mulighetene de faktisk har i markedet, sier Realfsen.

Mange kan fordoble innskuddsrenten sin hvis de leter etter bedre tilbud, men årets undersøkelse om nordmenns byttevaner viser at kun 7 prosent flyttet bankinnskuddene sine til en annen bank i 2015.

Les også: Alderspensjonene endres ikke i år

–Taper store beløp

Finansportalen.no viser at cirka 300 av til sammen over 400 sparetilbud til kunder over 40 år gir mindre enn én prosent rente per år ved innskudd på 200.000. Over hundre tilbud gir høyere innskuddsrente – opptil 2 prosent ved flytende rente.

– Å tape så mye på dårlige innskuddsrenter er helt unødvendig, mener Realfsen. Av alle banktjenester, er innskudd det aller enkleste å flytte. Med BankID kan du få åpnet en konto i en annen bank på noen få minutter. Deretter er det bare å overføre pengene, sier hun.

Finansportalen/Forbrukerrådet anbefaler å vurdere bytting av forsikringsselskap eller flytting av bankinnskudd.

«Å flytte boliglån og brukskonto, krever litt mer papirarbeid, men kan være svært lønnsomt», skriver Finansportalen.no i en pressemelding. På nettstedet kan du sammenligne tilbud.

– Vær mer aktive som bank- og forsikringskunde. Det er langt enklere å bytte enn mange tror. Når man først har byttet en gang, og ser hvor mye man sparer på kort tid, blir de fleste motivert til å følge bedre med og skifte oftere, sier Elisabeth Realfsen som er daglig leder av Finansportalen.

Personvernpolicy