SV ber Solberg si unnskyld til pensjonistene

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken mener statsminister Erna Solberg (H) bør si unnskyld til landets pensjonister. Han anklager regjeringen for løftebrudd foran trygdeoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen svekker folketrygden og øker forskjellene. Det er de som er mest avhengige av folketrygden som taper på denne politikken, sa Lysbakken i Stortingets spørretime onsdag.

Han mener pensjonistene ble ført bak lyset da regjeringen etter trygdeoppgjøret i fjor nedsatte et utvalg som skulle vurdere endringer i pensjonsreformen. Bakgrunnen er den svake kjøpekraftsutviklingen som følger regelen om at pensjonene skal underreguleres med en faktor på 0,75 prosent.

Tirsdag ble partiene på Stortinget varslet om at regjeringen likevel ikke vil gjøre endringer i systemet. Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) slo fast overfor NTB at det ville koste 2,5 milliarder kroner å kompensere pensjonistene for kjøpekraften i 2015-2016.

– Vi har ikke ført noen bak lyset. Vi har slått fast at det ikke er tid for å bruke ekstra milliardbeløp nå, i en veldig vanskelig økonomisk situasjon, sa statsministeren i Stortinget onsdag.

Hun viste for øvrig til Teknisk beregningsutvalg som i sin rapport har slått fast at pensjonistene samlet ikke fikk negativ kjøpekraftsutvikling i fjor, takket være skattelettelsene som stortingsflertallet sluttet seg til.