Meny

– Fire av ti uvitende om NRK-lisensen

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes en måte å slippe unna TV-lisensen, men du har ikke lange tiden på deg til å spare 3.000 kroner i året.

Like sikkert som at våren kommer etter en lang og kald vinter, så ramler NRK-lisensen ned i postkassen til rundt to millioner av oss rundt om i landet. Regningen på 2.835 kroner er prisen som ifølge loven skal betales av de av oss som eier, låner eller leier en fjernsynsmottaker.

Tidligere har plombering av TV-en vært en metode for å bli fritatt fra å betale lisens og samtidig ha tilgang til fargefjernsyn.

Men visste du at du kan komme deg unna TV-lisensen og likevel ha fri tilgang til NRKs TV-program så lenge du har internett-TV? Ifølge en fersk Norstat-undersøkelse som E24 har fått tilgang til, er fire av ti nordmenn uvitende om dette.

Les også: Nei, en TV uten tuner fritar deg ikke for å betale NRK-lisensen

Flere eldre enn yngre betaler lisens

Undersøkelsen er bestilt av den tyske forbrukerelektronikk-produsenten Grundig og viser blant annet at jo yngre vi er desto større er muligheten for at vi unnlater å betale NRK-lisensen.

Grundig produserte en TV uten innebygget mottaker som kun er tilgjengelig for salg i Norge og som kom i salg i september i fjor. Til E24 forteller sjef for Grundig i Norge, Per Kristian Ervik, at salget har gått over all forventning.

– Spesielt den yngre generasjonen ser mer TV på nett enn de gjør ved bruk av lineær TV. De strømmer Netflix, ser NRK på nett og har abonnement hos HBO, sier Ervik til E24.

Les også: NRK-lisensen endres - Frp jubler

(Saken fortsetter under)

Alle partiene unntatt Frp er eninge om en avtale for å legge om NRK-lisensen. Foto: NTB scanpix

Ny lisensmodell

Overfor E24 vil ikke Ervik gå inn i en politisk diskusjon om hvorvidt det er etisk riktig å se NRK på nett uten å betale lisensavgiften.

– Vi er en markedsaktør som tilpasser oss etter hva forbrukerne etterspør, sier han.

Nå kan det imidlertid bli en endring i selve grunnlaget for innkreving av lisenspenger. Den nye lisensmodellen skal formes etter den finske utgaven, som kort og godt går ut på at lisensen omgjøres til en skatt gradert ut fra inntekt. Jo mer du tjener, desto større er regningen.

Dersom alle brikker faller på plass, trer den nye ordningen i kraft i 2018.

Les også: TV 2 avviser positiv NRK-undersøkelse

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus