Du kan forsikre deg mot knall og fall i boligkjøpet

Ved kjøp av bolig er det mye som kan komme overraskende på når man begynner å undersøke, som fukt bak vegger. Da kan det være godt å ha en forsikring som kan dekke advokatutgifter og andre kostnader. Foto: Mycoteam
Ved kjøp av bolig er det mye som kan komme overraskende på når man begynner å undersøke, som fukt bak vegger. Da kan det være godt å ha en forsikring som kan dekke advokatutgifter og andre kostnader. Foto: Mycoteam

Som selger kan du tegne eierskifteforsikring, og for boligkjøpere finnes boligkjøperforsikring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avhendingsloven (utdrag)

§ 3-1: Eigedomen har mangel dersom han ikkje er i samsvar med dei krav til kvalitet, utrusting og anna som følgjer av avtala.

  • Det kan vere ein mangel endå om ein feil fyrst viser seg seinare.
  • Seljaren svarer og for mangel som oppstår seinare dersom årsaka til mangelen er eit avtalebrot frå seljaren.

§ 3-2.Generelle krav til tilstanden

Eigedomen har mangel dersom han ikkje:

  • høver for dei føremål som tilsvarande eigedomar vanlegvis vert brukt til, eller

§ 3-3.Arealsvikt

  • Har eigedomen mindre grunnareal (tomt) enn kjøparen har rekna med, er det likevel ikkje mangel utan at arealet er vesentleg mindre enn det som er opplyst av seljaren, eller seljaren har bore seg særleg klanderverdig åt.

§ 3-7.Manglande opplysning om eigedomen

  • Eigedomen har mangel dersom kjøparen ikkje har fått opplysning om omstende ved eigedomen som seljaren kjente eller måtte kjenne til, og som kjøparen hadde grunn til å rekne med å få.

§ 3-8.Uriktig opplysning om eigedomen

(1) Eigedomen har mangel dersom omstende ved eigedomen ikkje svarer til opplysning som seljaren har gitt kjøparen. Det same gjeld dersom eigedomen ikkje svarer til opplysning som er gitt i annonse, i salsprospekt eller ved anna marknadsføring på vegner av seljaren.

§ 3-9.Eigedom selt «som han er» e.l.

  • Endå om eigedomen er selt «som han er» eller med liknande allment atterhald, har eigedomen likevel mangel der dette følgjer av §§ 3-7 eller 3-8. Eigedomen har også mangel dersom han er i vesentleg ringare stand enn kjøparen hadde grunn til å rekne med ut frå kjøpesummen og tilhøva elles.

§ 3-10.Synfaring og anna forundersøking

  • Kjøparen kan ikkje gjere gjeldande som mangel noko kjøparen kjente eller måtte kjenne til då avtala vart inngått.
  • Har kjøparen før avtala vart inngått undersøkt eigedomen eller utan rimeleg grunn late vere å følgje ei oppmoding frå seljaren om undersøking, kan kjøparen heller ikkje gjere gjeldande som mangel noko kjøparen burde vorte kjent med ved undersøkinga. Dette gjeld likevel ikkje dersom seljaren har vore grovt aktlaus, uærleg eller for øvrig handla i strid med god tru.

Et boligkjøp handler mye om trygghet, både for kjøper og selger.

Blant annet er undersøkelses- og opplysningsplikten en viktig ramme om handelen . Men det kan likevel dukke opp skjulte mangler som gjør at du som selger kan havne i et ansvarsforhold, og som kan sette kjøper i en vanskelig situasjon.

Dette er imidlertid forhold både boligselger og -kjøper kan forsikre seg mot.

For selgeren handler det om en eierskifteforsikring. Kjøperen på sin side kan tegne en boligkjøperforsikring.

Les også: Rogalendinger sliter med boliglånet

Skeptiske forbrukermyndigheter

På noen områder er disse forsikringene sammenfallende med den dekningen man har i en vanlig rettshjelpsforsikring. Forskjellen er blant annet at begge forsikringene dekker motpartens saksomkostninger, dersom man blir idømt disse. Det gjør ikke en vanlig rettshjelpsforsikring. Den dekker heller ikke eventuelle erstatningskrav.

Forbrukermyndighetene er imidlertid skeptiske til disse forsikringene, blant annet fordi det er forsikringsselskapene selv som avgjør om du får dekket omkostningene.

Les også: Denne uken kan rekordlav rente bli enda lavere

Ingen automatikk

Ifølge fagdirektør Thomas Bartholdsen hos Forbrukerrådet er det rådets vurdering at eierskifte- og boligkjøperforsikringer er en kompliserende og også fordyrende faktor i bolighandelen.

- Vi gir sjelden råd om hvorvidt man bør kjøpe slike forsikringer eller ikke, men vi ser at mange forbrukere er i villrede om hva forsikringene dekker og hvordan de fungerer, og det er en utfordring, utdyper han.

For det er blant annet ikke slik at bare man har tegnet en slik forsikring, vil alle økonomiske bekymringer være løst. Begge forsikringene har begrensninger i hva som dekkes, og det er forsikringsselskapene som avgjør om forsikringene kan benyttes.

- Ved boligkjøperforsikringen vil selskapet vurdere om du har en god sak eller ikke. Er saken dårlig kan du bli nektet å føre den. Det er derfor ingen automatikk i å få dekket utgifter til advokat med en slik forsikring. Og hos Forbrukerrådet får vi jevnlig inn henvendelser fra sinte boligkjøpere, som forteller om forsikringsselskaper som forsøker å snakke dem bort fra å reise sak, forteller Bartholdsen.

- Men det er også eksempler på kjøpere som har hatt en god sak, og som er glade for at de hadde en slik forsikring. Samtidig er det fullt mulig at de ville vunnet fram gjennom rettshjelpsdekningen i hjemforsikringen eller med egne midler.

Les også: Alderspensjonister taper to år på rad

(Saken fortsetter under)

Eierskifteforsikring er en ansvarsforsikring for boligselgeren.
Eierskifteforsikring er en ansvarsforsikring for boligselgeren.

Belastning for kjøper

Eierskifteforsikringen fungerer ifølge Bartholdsen slik at selger har forsøkt å bortforsikre deler av sitt ansvar til forsikringsselskapet, som avgjør om du som kjøper får dekket en mangel eller ikke.

- Selskapet kan typisk si at dette burde du forstått, og at du får ikke nytt bad selv om det er fuktproblemer i det, fordi du kjøpte et gammelt bad og burde skjønt at det kunne være fukt, sier han.

- Mange opplever det slik, at først når selskapet forstår at de kan risikere å tape en sak, vil de vurdere å betale. Det er derfor grunn til å tro at de gjør en vurdering av risikoen for å tape en rettssak.

Han forteller om flere tilfeller hvor kjøper har gått til retten og hvor det har tatt lang tid før han eller hun har fått pengene.

- Og en sak som går over flere år, vil selvfølgelig kunne være en belastning for kjøper.

Les også: Dette kan være ditt ansvar - selv om du ikke eier bilen lenger

(Saken fortsetter under)

Boligkjøperforsikring er en forsikring du som kjøper vil kunne få tilbud om å kjøpe ved et boligkjøp.
Boligkjøperforsikring er en forsikring du som kjøper vil kunne få tilbud om å kjøpe ved et boligkjøp.


Kan være fornuftig å ha slike forsikringer

Leder av juridisk avdeling hos Huseiernes landsforbund, Anders Leisner, vil ikke fraråde noen fra å tegne slike forsikringer, blant annet fordi de gir dekninger man ikke finner i andre forsikringer.

- Slik boligmarkedet er i dag, vil jeg anbefale boligselgere å vurdere eierskifteforsikring, understreker han.

- Dersom man har full kontroll på boligens standard, og samtidig har gitt alle opplysninger man har, så kan man vurdere nødvendigheten av en slik forsikring. Men samtidig kan det være en god forsikring mot at man ikke har den kontrollen man trodde man hadde.

Leisner legger til at det som skiller boligkjøperforsikringen fra vanlige rettshjelpsforsikringer, er at den også dekker eventuelle saksomkostninger man blir idømt.

Les også: – Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

Kan risikere høye saksomkostninger

Postdoktor ved Handelshøyskolen BI, Harald Benestad Anderssen, fremhever at utgiftene ved en eventuell tvist lett kan overskride beløpsgrensen i en vanlig rettshjelpsforsikring.

- Rettshjelpdelen i vanlige boligforsikringer har vanligvis en øvre grense på 100.000 kroner, og den dekker heller ikke eventuelle kostnader til å utbedre mangler. Slike begrensninger har ikke en eierskifteforsikring, og slikt sett vil den være vesentlig bedre enn en vanlig rettshjelpsforsikring. En eierskifteforsikring kan derfor bli en billig forsikring mot noe som kan bli svært ødeleggende rent økonomisk, sier han.

Benestad Anderssen mener den enkelte boligselger og -kjøper må stille seg spørsmålet om hvor stor sjanse man ønsker å ta, og eventuelt basere seg på de dekningene man allerede har.

- For den som vurderer en boligkjøperforsikring, skal man vite at rettspraksis viser at saksomkostningene ved en tvist fort kan komme opp i flere hundre tusen kroner. Det verste som kan skje er at du går til sak og taper og blir idømt saksomkostninger. Så ikke nok med at du får kostnadene med utbedringene, du må også ut med penger til saksomkostninger, både dine og motpartens, utdyper Benestad Anderssen.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

(Saken fortsetter under)


Bolig og forsikring


1. Eierskifteforsikring

En ansvarsforsikring for boligselgeren.

Les mer


2. Boligkjøperforsikring

En forsikring du som kjøper vil kunne få tilbud om å kjøpe ved et boligkjøp.

Les mer


Les også:

Sjekkliste for å finne riktig megler

Forsikringene som hjelper deg om du skulle bli arbeidsledig

- Du kan risikere å miste retten til å klage

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48 De norske alpinstjernene savner Svindal06:10 Kallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09 Folkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00 NAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35 Italiensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 NASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy går til søksmål mot Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Over 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader
Siste nytt
09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00VerdenJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington06:48SportDe norske alpinstjernene savner Svindal06:10VerdenKallmyr vil ikke stille seg i veien for utlevering av IS-fanger06:09VerdenFolkevalgte bortvist etter tilrop mot Hongkongs leder06:00NorgeNAV-rapport: Nye AAP-regler har ført til at flere går på sosialstønad05:50NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37PengerStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:35ReiseItaliensk landsby lei av at turister havner på villspor21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02VerdenNASA-forsker: – Vi fant liv på Mars på 70-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med «high five» og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy går til søksmål mot Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerOver 500 gårder kan ryke: – Dette kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie funnet i kjeller etter ni år – ventet på dommedag12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus