300.000 tåler ikke høyere boligrente

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt ligger til rette for et nytt rentekutt denne uken. Men når festen en gang er over, vil 300.000 låntakere raskt få problemer med å betjene gjelden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De aller fleste økonomer, finansfolk og analytikere – både i og utenfor bankene – venter at Norges Bank torsdag denne uken vil senke styringsrenten fra 0,75 prosent til 0,50 prosent.

Renteoptimister

Lave renter er også forventningene en god stund framover.

Blant over 1.000 personer som Respons Analyse har intervjuet på vegne av SpareBank 1 Gruppen, sier åtte av ti at de tror på uendret eller lavere rente framover.

– Nordmenn er renteoptimister, og det trolig med god grunn. Allerede på rentemøtet i Norges Bank torsdag kan vi få de første signalene om enda lavere boligrenter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen til NTB.

Les også: Boliglån: Så mye kan du spare ved å bytte bank

Tåler ikke fem opp

Så lenge pilene peker nedover, snakker svært få om hva som skjer den dagen rentefesten er over. Undersøkelsen, som er tatt opp de første ukene i mars, viser imidlertid at ikke alle er skodd for å takle et mer normalt rentenivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de med boliglån sier nemlig tre av ti at de vil tåle en renteøkning på fem prosentpoeng eller mer.

Les også: Rogalendinger sliter med boliglånet

Tilvenner oss

Selv om fem prosentpoeng opp høres mye, skal långiverne teste privatøkonomien til alle nye låntakere med tanke på at de skal tåle en slik oppgang.

Gundersen tror at noe av forklaringen er at mange raskt venner seg til et lavt rentenivå og lave renteutgifter.

– For disse vil enda lavere renter i større grad slå ut i form av økt forbruk enn styrket privatøkonomi, frykter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik finner du det billigste billånet

300.000 i trøbbel

Kanskje enda mer oppsiktsvekkende er det at 12 prosent av de med boliglån ikke tåler noen som helst renteøkning – eller bare en mindre økning på inntil ett prosentpoeng.

Det betyr at 300.000 personer med boliglån står i fare for å få problemer med å håndtere gjelden den dagen rentene stiger igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et utrolig høyt antall. Og det mest overraskende er at dette er bildet nå mens vi har rekordlave renter i Norge, sier Mange Gundersen.

Les også: Denne uken kan rekordlav rente bli enda lavere

Betaler renter

De aller fleste – åtte av ti – betaler for tiden både renter og avdrag på boliglånet. Men blant pensjonistene, i undersøkelsen handler det om folk over 67 år med boliglån, er det nesten like vanlig bare å betale renter som å betale renter og avdrag på lånet. Fire av ti i denne gruppen benytter seg av avdragsfrihet.

Undersøkelsen viser også at halvparten av pensjonistene over 67 år fortsatt har boliggjeld. Totalt har to av tre voksne boliglån, mens det blant unge under 25 år bare er to av ti som har boliglån.