– Bruk heller kredittkort til nettkjøpene

<p>En kvinne betaler en nettbestilling med sitt kredittkort. Det råder kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, flere til å gjøre. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix</p>
En kvinne betaler en nettbestilling med sitt kredittkort. Det råder kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, flere til å gjøre. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Mange glemmer fordelene med kredittkort, særlig ved netthandel og på ferieturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi handler stadig mer på nettet og i 2015 økte internetthandelen med 12 prosent. Tre av fire nettkjøp skjer med bankkortet, men ifølge kommunikasjonsrådgiver i DNB, Vidar Korsberg Dalsbø, burde vi gjøre det motsatte og heller bruke kredittkortet. Han mener kredittkort og bankkortet begge har sine fordeler og utfyller hverandre, og at nordmenn har mye å lære om smart kortbruk.

– Om du bruker kredittkortet riktig er det bare fordeler, forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Foto: DNB
– Om du bruker kredittkortet riktig er det bare fordeler, forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB. Foto: DNB

– Mange glemmer fordelene med kredittkort, og dette gjelder i særlig grad ved netthandel og på ferieturer, forteller Dalsbø til ABC Nyheter.

– Når du bruker kredittkort får du utsatt betalingen. Du får også en faktura der du kan sjekke om det du skal betale står i samsvar med varen som er levert. Det gjør at du har en ekstra sikkerhet ved for eksempel nettkjøp eller når du skal på ferie.

– I tillegg har kredittkort en rekke kundefordeler som gir gode rabatter eller der du kan spare opp for eksempel Eurobonus-poeng.

Les også: Sjekk om det lønner seg å starte fondssparing nå

Ekstra sikkerhet ved netthandel

Snitthandelen når vi handler med kredittkort på nettet er på rundt 1.000 kroner, og netthandel utgjør 17 prosent av totalomsetningen for kredittkortbruken.

I de yngre aldersgrupper er det mindre varekjøp; bøker og elektriske artikler som gjelder, mens de voksne i hovedsak kjøper reiser og ferieturer. Eldre kunder er også aktive på netthandel.

– Folk kjøper stadig mer på nettet, men vi bruker fortsatt bankkortet for de fleste kjøpene. Det burde være motsatt, mener Dalsbø.
– Ved kjøp på nettet bør du alltid bruke kredittkort for da har du en ekstra sikkerhet i tilfelle produktet ikke leverer. Du har i prinsippet samme klagerett med bankkort, men bruker du kredittkort er det banken som må ta utlegget men du venter på klagebehandlingen, sier Dalsbø.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Viktig å undersøke nettbutikkene

– Det oppleves tryggere å bruke kredittkort og dermed ikke måtte belaste konto før varen er mottatt, forteller Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1. Foto: SpareBank 1
– Det oppleves tryggere å bruke kredittkort og dermed ikke måtte belaste konto før varen er mottatt, forteller Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1. Foto: SpareBank 1

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 deler Vidar Korsberg Dalsbøs syn på fordelene ved å bruke kredittkort når du handler på nett.

– Har du brukt bankkort er kjøpet belastet din konto og det kan jo ta noe tid å få pengene tilbake. Uansett om du bruker bankkort med Visa eller et kredittkort, kan du klage til kortselskapet dersom varen har feil eller mangler og du ikke får gjennomslag ved å klage til selgeren, forteller Gundersen til ABC Nyheter.

Han understreker at det er viktig å undersøke nettbutikkenes legitimitet.

– Finner du ingen informasjon om adresse, kontaktinformasjon med telefon eller kundeservice, så bør du være på vakt. Da bør du ta en ekstra Google-sjekk om firmaet og søke etter andre kunders erfaringer med butikken.

Les også: Slik får du høyere lønn

Kredittkort gir reiseforsikring

Påskeferien er like rundt hjørnet og ifølge Ticket Feriereiser er det Gran Canaria som er årets store utreisefavoritt. Men også solfylte Thailand og storbyer som London og København kommer høyt opp på listene. Anbefalingen fra Dalsbø er krystallklar:

– Når du skal bestille ferie får du reiseforsikring inkludert hvis du betaler minst 50 prosent av reisen med MasterCard. I tillegg har du en beskyttelse dersom reiseoperatøren skulle gå konkurs fordi pengene ikke trekkes umiddelbart, understreker han.

– Du bør også betale utgifter på ferier med kredittkort slik at du kan sjekke på faktura om det er feil når du kommer hjem. Dobbeltfakturering, feil og svindel kan skje.

Les også: Nordmenns foretrukne reisemål i påsken

(Saken fortsetter under bildet)

Mange nordmenn reiser blant annet til Playa del Ingles på Gran Canaria i påskeferien. Husk å ta med både kredittkort og bankkort. Foto: Colourbox
Mange nordmenn reiser blant annet til Playa del Ingles på Gran Canaria i påskeferien. Husk å ta med både kredittkort og bankkort. Foto: Colourbox

Sikkerhet i bakhånd

Magne Gundersen forteller til ABC Nyheter at han bruker kredittkort til å betale reise og opphold, samt flest mulig utgifter i ferien som for eksempel shopping og restauranter. Men han har alltid med seg bankkortet.

– Bankkortet bruker jeg til å ta ut kontanter. Det er oftest mye billigere enn å ta ut penger med kredittkort. Og så er det fint å ha bankkortet som et reservekort om kredittkortet skulle bli ødelagt eller mistet/stjålet. Stort sett er bruk av bankkort og kredittkort gebyrfritt, så der er det ingen forskjell.

I likhet med Gundersern trekker også Dalsbø frem tryggheten ved å ha med seg to kort på reise fordi man kan komme opp i mange rare situasjoner underveis der budsjettet sprekker.

– Men det er samtidig viktig å påpeke at du bør aldri bruke mer en det du har råd til, og for å unngå unødvendige renter må faktura betales ved forfall.

Les også: Forbrukerombudet: Slutt å lure kunder til telefonsalg

Personvernpolicy