Meny

Vil ha 225 kroner i bompenger på dager med dårlig luft

225 kroner skal det koste deg å kjøre inn i Bergen by på dager med dårlig luftkvalitet. Illustrasjonsfoto fra Oslo. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fylkestinget i Bergen har sagt ja til at Bergen kommune kan innføre bompengetakst på 225 kroner dagen på dager med dårlig luftkvalitet.

Det får Frp-politiker Terje Søviknes, som er gruppeleder for Frp i Hordalands fylkesting, til å rase.

– Forslaget setter store begrensninger for innbyggernes mobilitet. Spesielt går det ut over dem med dårlig råd, som er avhengig av bilen i triangelet mellom hjem, barnehage og arbeidsplass, sier Søviknes til NRK.

Os-ordfører Terje Søviknes fra Hordaland er ikke direkte imponert over det nye miljøforslaget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Søviksnes parti var det eneste partiet sammen med Høyre som stemte imot økt bompengetakst.

– Helt uansvarlig forslag fra byrådet, sier Henning Warlo (H) til Bergens Tidende.

Det blir et spørsmål om hvor drøy man skal være. Får man fem-seks-dager med en slik bompris, kan det velte en families budsjett, fortsetter Warloe til avisen.

Forslaget skal erstatte datokjøring i Bergen.

Verdens høyeste bybompengetakst

Nå skal saken opp i bystyret i Bergen, og ifølge NRK er bompengetaksten den høyeste i verden inn til en by.

Et vedtak i bystyret vil gjøre 224 kroner i bompenger til en realitet. Flertallet er ifølge statskanalen allerede sikret av Ap, Sp, KrF, SV, V og MDG.

Les også: Regjeringen vil kreve inn 21 milliarder i bompenger

– Meningsløse forslag

Søviknes kaller forslagene meningløse.

– Man sier for eksempel at man skal gi gratis kollektivtransport på disse dagene. Utfordringen er at det ikke er kapasitet i kollektivbransjen til å ta unna et stort antall brukere som eventuelt må sette bilen fra seg, sier han.

Frp-politikeren sier videre til NRK at det forutsetter at fylkeskommunen setter opp gratis kollektivtransport på disse dagene. Byrådet i Bergen vil ifølge Bergens Tidende at det skal være gratis å ta buss og bane de samme dagene.

Den nye bompengesatsen vil først tas i bruk eventuelt neste vinter.

Les også: Foreslår å tidoble bompengene for dieselbiler i OsloPrivatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus