Kvinner tjener fortsatt mindre enn menn

Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske kvinner tjener 13,9 prosent mindre i måneden enn menn. Lønnsforskjellen mellom kjønnene har økt noe det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når lønnen er justert for stillingsbrøker, endte en gjennomsnittlig heltidsarbeidende mann med en månedslønn på 46.200 kroner i tredje kvartal i fjor. På samme tid tjente en kvinne til sammenligning 39.800 kroner i måneden, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Kvinnelønnen ligger dermed på 86,1 prosent av en manns inntekt, skriver Stavanger Aftenblad. Året før lå en kvinnelønn på 86,4 prosent av en mannslønn.

Les også: Flere vil prioritere pensjon enn lønn

Avisen har sett på flere bransjer, og det er mennene som drar inn mest penger i 17 av 19 bransjer. Finans og forskning er de feltene der forskjellen er størst. Her tjener kvinnelige ansatte bare 71 prosent av det mennene tjener. Bygg og anlegg, samt vann, avløp og renovasjon skiller seg ut som de to bransjene hvor kvinnen tjener mest. Det kan ha noe å gjøre med hvilke oppgaver de utfører, tror Anita Austigård, som er driftssjef for innsamling i Interkommunalt selskap for vann-, avløp og renovasjon

– Damer jobber gjerne i administrasjonen med planlegging, det gjør også menn. Men det er flere menn som jobber ute i felten med rør, med å kjøre og sortere søppel. De har kanskje lavere utdanningsnivå.