Slik finner du det billigste billånet

Det handler om penger og bil. Foto: Egil Nordlien HM Foto
Det handler om penger og bil. Foto: Egil Nordlien HM Foto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil lån kan koste deg dyrt. Slik finner du det billigste billånet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruker mer enn planlagt

Ifølge en undersøkelse analysebyrået YouGov har gjort for Skandiabanken, svarte 39 prosent av familier i etableringsfasen at de bruker mer enn budsjettert ved anskaffelse av ny bil.

Foruten hus og hytte utgjør bil det største innhugget i nordmenns privatøkonomi. Biler er dyre både i innkjøp og drift, så det gjelder å redusere kostnadene i størst mulig grad.

Viktigst av alt er billånet, som gjerne nedbetales over en periode på tre, fem, syv eller ti år. Men selv om vilkårene ser like ut på papiret, kan gebyrer og renter utgjøre store månedlige forskjeller.

Det er vanlig å sette et pristak før jakten på ny bil starter. Det er også vanlig å bruke litt mer enn planlagt. Blir du revet med, kan bilkjøpet føre til at du plutselig står i en økonomisk situasjon langt verre enn du så for deg på forhånd. Da er det fint at lånebetingelsene er så gode som mulig.

Les også: – Konkurransen mellom bankene er tøff

Billån dyrere enn huslån

Ellen Dokk Holm, kommunikasjonsrådgiver i DNB. Foto: DNB
Ellen Dokk Holm, kommunikasjonsrådgiver i DNB. Foto: DNB

Sammenlignet med huslån er billån gjerne en kostbar affære. Men hvorfor? Spørsmålet går til Ellen Dokk Holm, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sikkerheten som stilles for lånet bestemmer rentenivået. Siden bolig i stor grad holder seg eller stiger i verdi anses det som bedre sikkerhet enn en bil, som vi vet faller ganske mye i verdi, sier hun.

– På samme måte vil belåningsgraden (hvor mye av kjøpesummen som lånes) også påvirke sikkerheten. Låner du 100 prosent av kjøpesummen og ikke klarer å betale, er risikoen for tap betydelig større for banken enn hvis du låner 65 prosent av kjøpesummen, fortsetter hun.

– Av den grunn opererer de fleste banker med tre prisnivåer for billån; innenfor 65 prosent av kjøpesum, innenfor 80 prosent av kjøpesum og fullfinansiering, der sistnevnte ofte har to prosentpoeng høyere rente.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Boliglån: Så mye kan du spare ved å bytte bank

Bak billånet inn i huslånet

Mange velger å bake billånet inn i huslånet for å få så lav rente som mulig, men det er ifølge Holm ikke gitt at dette lønner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan lønne seg å bake billånet inn i huslånet, men kun dersom du nedbetaler billånet like raskt eller raskere enn verditapet på bilen. Du må betale inn ekstra avdrag på boliglånet ditt for at dette skal lønne seg, presiserer hun.

Holm gjør også oppmerksom på at det kan lønne seg å tenke på fremtidige lånebehov, som for eksempel lån til oppussing, tilleggssikkerhet ved hyttekjøp eller om man skal hjelpe barna ut i boligmarkedet.

Les også: - Du må være forberedt på at boliglånsrenta går opp

Sjekk lånekalkulatorer

De fleste banker har i dag en form for lånekalkulator på sine hjemmesider. Kanskje aller best er lånekalkulatoren på Finansportalen.no (Forbrukerrådet). Her taster du inn lånesum, kjøpesum og nedbetalingstid, og så får du servert en oversikt over hvilken bank/institusjon som har de beste betingelsene.

På Finansportalen kan du også sjekke pris på bilforsikring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når du har dannet deg et prisbilde, kan det være lurt å starte en liten priskrig. Ring for eksempel tilbyderne av de fem beste lånetilbudene og sett de opp mot hverandre. Det er nesten mistenkelig hvor langt de kan strekke seg for å sikre seg deg som kunde. Dette gjelder også på bilforsikring.

Les også: Dette gjelder også på bilforsikring

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no