Arbeidsministeren: – Alle må vurdere å flytte

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) ber tidligere oljearbeidere om å være fleksible, og vurdere å flytte for å finne nye jobber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle som har jobbet i oljebransjen og som nå har havnet i ledighet, må vurdere å flytte på seg nå, sier Hauglie til E24.

Hauglie advarer om at de lave oljeprisene vil gi ytterligere økt ledighet, melder E24. Hun minner imidlertid om at selv om det er økt arbeidsledighet i Rogaland, er det faktisk ledighetsnedgang flere andre steder i landet.

Les også: Nav frykter at fattigdom skal gå i arv i innvandrerfamilier

En Nav-rapport viste nylig en ledighetsøkning på 362 prosent blant arbeidere med bakgrunn i petroleumssektoren.
Likevel finnes det lyspunkter. Ifølge Navs analyse er det en høyere andel oljeingeniører som får ny jobb etter endt arbeidssøkerperiode, enn blant både andre ingeniører og arbeidssøkere generelt.

– Selv om ingeniørene er rammet hardest akkurat nå, ser vi gjennom rapporten at tre firedeler er i jobb to måneder etter at de sluttet å melde seg hos Nav. Og de er fleksible, både med hensyn til geografi og bransjer, sier Hauglie til E24.

Les også: 58 prosent flere ledige ingeniører og IKT-folk

Ifølge Nav er arbeidsledigheten i Norge nå på 3,3 prosent, mens den forrige Aku-undersøkelsen til Statistisk sentralbyrå (SSB) viste en ledighetsrate på 4,5 prosent, en liten tilbakegang fra i høst.

Det er tøffe tider i norsk oljenæring. Foto: Roger Hardy/samfoto / NTB Tema
Det er tøffe tider i norsk oljenæring. Foto: Roger Hardy/samfoto / NTB Tema

Arbeidsministeren mener mange ingeniører på jobbjakt opplever et «kompetansegap», som gjør at det for mange blir aktuelt med etter- eller videreutdanning.

Regjeringen ønsker nå å gjøre endringer i dagpengeregelverket for å gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning og gründervirksomhet.

Les også:

Statoil varsler flere kutt, men ikke i stillinger

Spår oljekrise i 2020

Nær 100.000 arbeidsledige i år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus