Meny

Arbeidsledighet:

Slik knekker du jobbsøker-koden

<p>De som skjønner at det er lurt å gå rett på og ta en kald telefon til bedriftene, er de som først kommer ut i jobb. Foto: Colourbox</p>
De som skjønner at det er lurt å gå rett på og ta en kald telefon til bedriftene, er de som først kommer ut i jobb. Foto: Colourbox

Gå rett på og ta de «kalde telefonene», råder jobbekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 20 prosent av de ledige jobbene blir utlyst offentlig, de resterende 80 prosent går via-via.

Så hva skal du gjøre den du dagen du opplever å stå der arbeidsledig, sulten på ny jobb men usikker på hvordan gå frem?

Gå rett på!

Ifølge jobbekspert og leder for Metier Arbeid, Vigdis Lamberg, ligger en stor del av løsningen i det å ta såkalte «kalde telefoner». Hun forteller at de som knekker koden om å gå rett på, er de som først får jobb.

– Det handler om å analysere arbeidsmarkedet, egen kompetanse og se hvor det er treff. Deretter må du selv ta initiativ og ringe til bedriftene for å finne ut hvem som kan være din potensielt nye leder.

– Be om å få snakke med vedkommende. Du skal være raskt frempå og si at du har kompetansen de er på utkikk etter og be om et møte. De som gjør dette og som forbereder seg godt, er de som får først jobb.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Kom deg fremst i køen

For nordmenn som er oppvokst med janteloven, kan det virke fremmed å ta en telefon til en potensiell arbeidsgiver uten å kunne vise til en utlyst stillingsannonse. Mange er redd for å forstyrre, men realiteten er en annen.

– Det ligger mye arbeid og kostnader i det å ansette folk. En liten annonse i Aftenposten koster 100.000 kroner, du får en haug med søkere du skal lese gjennom og mange uinteressante telefoner fra uforberedte folk, sier Lamberg.

– Takke meg til da å få en telefon fra noen som har forberedt seg og som skjønner hva som er mitt behov. Selvfølgelig vil jeg ha et møte med vedkommende slik at jeg kan slippe alt det andre styret. Samtidig er det viktig med kjemi mellom mennesker, og ved å avtale ditt eget møte kan du enkelt finne ut av om dette er sjefen.

Les også: Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

(Saken fortsetter under)

Vigdis Lamberg hos Metier Arbeid forteller at det er enkelt å avtale møte med en arbeidsgiver så lenge du forbereder deg godt, gjør research og tar den kalde telefonen til vedkommende. Foto: Byggeindustrien
Vigdis Lamberg hos Metier Arbeid forteller at det er enkelt å avtale møte med en arbeidsgiver så lenge du forbereder deg godt, gjør research og tar den kalde telefonen til vedkommende. Foto: Byggeindustrien

Les ingressene nøye

Lamberg råder de som står uten arbeid eller som frykter nedbemanning til å følge med på det som står i avisen, i intervjuer og fagtidsskrifter. Ikke minst ber hun deg lese ingressen i annonser. Der står det hva de ulike bedriftene satser på og hva de trenger fremover.

– Selv om den utlyste stillingen ikke er noe for deg, forteller ingressen deg hva de satser på. Når den aktuelle virksomheten først satser på noe så har de kanskje behov for funksjonen du har om et par måneder.

– Da er du i forkant og det blir vinn-vinn der de sparer annonsekroner og tid, mens du går forbi alle de du ellers kommer til å skulle konkurrere mot.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

(Saken fortsetter under)

Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse
Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse

Selg de bærene du har

Kommunikasjon er det som ligger til grunn for alt salgsarbeid, og Lamberg forteller at hun har stor sans for Petter Stordalens «jordbærfilosofi» om at du skal selge de bærene du har. For det er de eneste bærene du har å selge.

– Bruk tid på å finne frem til bedriftene der det er en sjanse og undersøk godt, med Internett er det lett å finne informasjon. Deretter tar du kontakt. Det handler også om å bruke nettverket ditt og spørre om noen vet om noe som kan være av interesse eller kan sette deg i kontakt med de rette folkene.

– Være tydelig på at du er på utkikk etter nye oppgaver, det er mange som har fått jobb på den måten, understreker Lamberg.

Les også: Asylstrømmen ga jobb til 170 av 200 på UDI-intervju

Viktig å stå på flere bein

Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Foto: Kristin Braadvig
Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Foto: Kristin Braadvig

Kristin Kvanvig er seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Hun deler Lambergs syn på at det handler om å komme raskt i gang og bruke tid på kartlegging av egen kompetanse. Samtidig føler hun at vi gifter oss ikke med én bestemt jobb.

– Det er viktig å tenke at det er bedre å stå i en midlertidig jobb mens du søker på andre stillinger. Tenk på jobber som kanskje ligger utenfor det spesialområdet du eventuelt måtte ha på din CV, forklarer hun overfor ABC Nyheter.

– Det er bra å vise at du kan ha flere bein å stå på, og skulle du være uten jobb så har du fordelen av raskt kunne starte i en ny. Det er det viktig å bruke for alt hva det er verdt.

Les også: Arbeidsministeren vil endre reglene for dagpenger

Arbeidsgivere på fat

Nav arrangerer blant annet jobbmesser med jevne mellomrom. Her har du mulighet til å treffe en fremtidig arbeidsgiver, og messene varierer mellom ulike tema. De kan for eksempel henvende seg til et segment av arbeidssøkere, det kan handle om bestemte bransjer eller rent generelt arbeidsgivere som har ledige jobber.

– Messene gir deg alle arbeidsgiverne på et fat og muligheten til raskt presentere deg selv og legge inn et godt ord på egne vegne. Det kan ofte være mange søkere på én enkelt stilling, så det å gi et godt førsteinntrykk av deg selv har mye å si.

– Du får også presentert ulike bransjer og det kan jo også være med på å utvide jobbsøket ditt litt. Kanskje det er bransjer der som du egentlig ikke hadde tenkt på.

Les også: Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten

(Saken fortsetter under)

Bildet er fra sommerjobbmessen i Stavanger 11.februar. 18 arbeidsgivere hadde stand på messen og om lag 450 personer tok turen innom. Foto: Astrid Nodland
Bildet er fra sommerjobbmessen i Stavanger 11.februar. 18 arbeidsgivere hadde stand på messen og om lag 450 personer tok turen innom. Foto: Astrid Nodland

Større fokus på mulighetsbildet

I likhet med Kvanvig er også Vigdis Lamberg i Metier Arbeid tydelig på at det handler om innstilling og tankegang når du er jobbsøkende.

Hun mener det er plass til alle i dagens arbeidsliv fordi det er ledige jobber, og at vi bør få mer fokus på mulighetsbildet.

– Endringene går mye raskere i dag enn hva det gjorde tidligere, og i mange år har vi snakket om endringsledelse i bedriftene. Men enkeltpersonene må også være endringsvillige, vi må ikke låse oss opp for mye mot at vi vil jobbe med akkurat det og det. Da er løpet kjørt.

Les også: Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016

Fra ingeniør til barnehage

Lamberg avslutter med å fortelle engasjert om en mann på rundt 60 år som deltok på et kurs hos Metier for en stund tilbake.

– Han elsket barna og barnebarna sine og var egentlig litt lei av ingeniøryrket sitt ettersom han hadde avansert til en stilling som betød mer papirarbeid og mindre fag.

– Så tenkte han at han endelig skulle gjøre det han var glad i. Tradisjonelt er det yngre kvinner som søker seg til barnehagestillinger, og en miks av kjønn og alder etterstrebes ved ansettelser. Og det var ikke vanskelig for ham å få jobb, forteller hun med et stort smil.

Les også: Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump revurderer økt handelskrig med Kina10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas
Siste nytt
12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump revurderer økt handelskrig med Kina10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus