Arbeidsledighet:

Slik knekker du jobbsøker-koden

<p>De som skjønner at det er lurt å gå rett på og ta en kald telefon til bedriftene, er de som først kommer ut i jobb. Foto: Colourbox</p>
De som skjønner at det er lurt å gå rett på og ta en kald telefon til bedriftene, er de som først kommer ut i jobb. Foto: Colourbox

Gå rett på og ta de «kalde telefonene», råder jobbekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 20 prosent av de ledige jobbene blir utlyst offentlig, de resterende 80 prosent går via-via.

Så hva skal du gjøre den du dagen du opplever å stå der arbeidsledig, sulten på ny jobb men usikker på hvordan gå frem?

Gå rett på!

Ifølge jobbekspert og leder for Metier Arbeid, Vigdis Lamberg, ligger en stor del av løsningen i det å ta såkalte «kalde telefoner». Hun forteller at de som knekker koden om å gå rett på, er de som først får jobb.

– Det handler om å analysere arbeidsmarkedet, egen kompetanse og se hvor det er treff. Deretter må du selv ta initiativ og ringe til bedriftene for å finne ut hvem som kan være din potensielt nye leder.

– Be om å få snakke med vedkommende. Du skal være raskt frempå og si at du har kompetansen de er på utkikk etter og be om et møte. De som gjør dette og som forbereder seg godt, er de som får først jobb.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Kom deg fremst i køen

For nordmenn som er oppvokst med janteloven, kan det virke fremmed å ta en telefon til en potensiell arbeidsgiver uten å kunne vise til en utlyst stillingsannonse. Mange er redd for å forstyrre, men realiteten er en annen.

– Det ligger mye arbeid og kostnader i det å ansette folk. En liten annonse i Aftenposten koster 100.000 kroner, du får en haug med søkere du skal lese gjennom og mange uinteressante telefoner fra uforberedte folk, sier Lamberg.

– Takke meg til da å få en telefon fra noen som har forberedt seg og som skjønner hva som er mitt behov. Selvfølgelig vil jeg ha et møte med vedkommende slik at jeg kan slippe alt det andre styret. Samtidig er det viktig med kjemi mellom mennesker, og ved å avtale ditt eget møte kan du enkelt finne ut av om dette er sjefen.

Les også: Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

(Saken fortsetter under)

Vigdis Lamberg hos Metier Arbeid forteller at det er enkelt å avtale møte med en arbeidsgiver så lenge du forbereder deg godt, gjør research og tar den kalde telefonen til vedkommende. Foto: Byggeindustrien
Vigdis Lamberg hos Metier Arbeid forteller at det er enkelt å avtale møte med en arbeidsgiver så lenge du forbereder deg godt, gjør research og tar den kalde telefonen til vedkommende. Foto: Byggeindustrien

Les ingressene nøye

Lamberg råder de som står uten arbeid eller som frykter nedbemanning til å følge med på det som står i avisen, i intervjuer og fagtidsskrifter. Ikke minst ber hun deg lese ingressen i annonser. Der står det hva de ulike bedriftene satser på og hva de trenger fremover.

– Selv om den utlyste stillingen ikke er noe for deg, forteller ingressen deg hva de satser på. Når den aktuelle virksomheten først satser på noe så har de kanskje behov for funksjonen du har om et par måneder.

– Da er du i forkant og det blir vinn-vinn der de sparer annonsekroner og tid, mens du går forbi alle de du ellers kommer til å skulle konkurrere mot.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

(Saken fortsetter under)

Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse
Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse

Selg de bærene du har

Kommunikasjon er det som ligger til grunn for alt salgsarbeid, og Lamberg forteller at hun har stor sans for Petter Stordalens «jordbærfilosofi» om at du skal selge de bærene du har. For det er de eneste bærene du har å selge.

– Bruk tid på å finne frem til bedriftene der det er en sjanse og undersøk godt, med Internett er det lett å finne informasjon. Deretter tar du kontakt. Det handler også om å bruke nettverket ditt og spørre om noen vet om noe som kan være av interesse eller kan sette deg i kontakt med de rette folkene.

– Være tydelig på at du er på utkikk etter nye oppgaver, det er mange som har fått jobb på den måten, understreker Lamberg.

Les også: Asylstrømmen ga jobb til 170 av 200 på UDI-intervju

Viktig å stå på flere bein

Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Foto: Kristin Braadvig
Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Foto: Kristin Braadvig

Kristin Kvanvig er seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Hun deler Lambergs syn på at det handler om å komme raskt i gang og bruke tid på kartlegging av egen kompetanse. Samtidig føler hun at vi gifter oss ikke med én bestemt jobb.

– Det er viktig å tenke at det er bedre å stå i en midlertidig jobb mens du søker på andre stillinger. Tenk på jobber som kanskje ligger utenfor det spesialområdet du eventuelt måtte ha på din CV, forklarer hun overfor ABC Nyheter.

– Det er bra å vise at du kan ha flere bein å stå på, og skulle du være uten jobb så har du fordelen av raskt kunne starte i en ny. Det er det viktig å bruke for alt hva det er verdt.

Les også: Arbeidsministeren vil endre reglene for dagpenger

Arbeidsgivere på fat

Nav arrangerer blant annet jobbmesser med jevne mellomrom. Her har du mulighet til å treffe en fremtidig arbeidsgiver, og messene varierer mellom ulike tema. De kan for eksempel henvende seg til et segment av arbeidssøkere, det kan handle om bestemte bransjer eller rent generelt arbeidsgivere som har ledige jobber.

– Messene gir deg alle arbeidsgiverne på et fat og muligheten til raskt presentere deg selv og legge inn et godt ord på egne vegne. Det kan ofte være mange søkere på én enkelt stilling, så det å gi et godt førsteinntrykk av deg selv har mye å si.

– Du får også presentert ulike bransjer og det kan jo også være med på å utvide jobbsøket ditt litt. Kanskje det er bransjer der som du egentlig ikke hadde tenkt på.

Les også: Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten

(Saken fortsetter under)

Bildet er fra sommerjobbmessen i Stavanger 11.februar. 18 arbeidsgivere hadde stand på messen og om lag 450 personer tok turen innom. Foto: Astrid Nodland
Bildet er fra sommerjobbmessen i Stavanger 11.februar. 18 arbeidsgivere hadde stand på messen og om lag 450 personer tok turen innom. Foto: Astrid Nodland

Større fokus på mulighetsbildet

I likhet med Kvanvig er også Vigdis Lamberg i Metier Arbeid tydelig på at det handler om innstilling og tankegang når du er jobbsøkende.

Hun mener det er plass til alle i dagens arbeidsliv fordi det er ledige jobber, og at vi bør få mer fokus på mulighetsbildet.

– Endringene går mye raskere i dag enn hva det gjorde tidligere, og i mange år har vi snakket om endringsledelse i bedriftene. Men enkeltpersonene må også være endringsvillige, vi må ikke låse oss opp for mye mot at vi vil jobbe med akkurat det og det. Da er løpet kjørt.

Les også: Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016

Fra ingeniør til barnehage

Lamberg avslutter med å fortelle engasjert om en mann på rundt 60 år som deltok på et kurs hos Metier for en stund tilbake.

– Han elsket barna og barnebarna sine og var egentlig litt lei av ingeniøryrket sitt ettersom han hadde avansert til en stilling som betød mer papirarbeid og mindre fag.

– Så tenkte han at han endelig skulle gjøre det han var glad i. Tradisjonelt er det yngre kvinner som søker seg til barnehagestillinger, og en miks av kjønn og alder etterstrebes ved ansettelser. Og det var ikke vanskelig for ham å få jobb, forteller hun med et stort smil.

Les også: Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester
Siste nytt
23:50VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende ute av intensiven etter ulykke13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus