Arbeidsledighet:

Slik knekker du jobbsøker-koden

<p>De som skjønner at det er lurt å gå rett på og ta en kald telefon til bedriftene, er de som først kommer ut i jobb. Foto: Colourbox</p>
De som skjønner at det er lurt å gå rett på og ta en kald telefon til bedriftene, er de som først kommer ut i jobb. Foto: Colourbox

Gå rett på og ta de «kalde telefonene», råder jobbekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kun 20 prosent av de ledige jobbene blir utlyst offentlig, de resterende 80 prosent går via-via.

Så hva skal du gjøre den du dagen du opplever å stå der arbeidsledig, sulten på ny jobb men usikker på hvordan gå frem?

Gå rett på!

Ifølge jobbekspert og leder for Metier Arbeid, Vigdis Lamberg, ligger en stor del av løsningen i det å ta såkalte «kalde telefoner». Hun forteller at de som knekker koden om å gå rett på, er de som først får jobb.

– Det handler om å analysere arbeidsmarkedet, egen kompetanse og se hvor det er treff. Deretter må du selv ta initiativ og ringe til bedriftene for å finne ut hvem som kan være din potensielt nye leder.

– Be om å få snakke med vedkommende. Du skal være raskt frempå og si at du har kompetansen de er på utkikk etter og be om et møte. De som gjør dette og som forbereder seg godt, er de som får først jobb.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Kom deg fremst i køen

For nordmenn som er oppvokst med janteloven, kan det virke fremmed å ta en telefon til en potensiell arbeidsgiver uten å kunne vise til en utlyst stillingsannonse. Mange er redd for å forstyrre, men realiteten er en annen.

– Det ligger mye arbeid og kostnader i det å ansette folk. En liten annonse i Aftenposten koster 100.000 kroner, du får en haug med søkere du skal lese gjennom og mange uinteressante telefoner fra uforberedte folk, sier Lamberg.

– Takke meg til da å få en telefon fra noen som har forberedt seg og som skjønner hva som er mitt behov. Selvfølgelig vil jeg ha et møte med vedkommende slik at jeg kan slippe alt det andre styret. Samtidig er det viktig med kjemi mellom mennesker, og ved å avtale ditt eget møte kan du enkelt finne ut av om dette er sjefen.

Les også: Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

(Saken fortsetter under)

Vigdis Lamberg hos Metier Arbeid forteller at det er enkelt å avtale møte med en arbeidsgiver så lenge du forbereder deg godt, gjør research og tar den kalde telefonen til vedkommende. Foto: Byggeindustrien
Vigdis Lamberg hos Metier Arbeid forteller at det er enkelt å avtale møte med en arbeidsgiver så lenge du forbereder deg godt, gjør research og tar den kalde telefonen til vedkommende. Foto: Byggeindustrien

Les ingressene nøye

Lamberg råder de som står uten arbeid eller som frykter nedbemanning til å følge med på det som står i avisen, i intervjuer og fagtidsskrifter. Ikke minst ber hun deg lese ingressen i annonser. Der står det hva de ulike bedriftene satser på og hva de trenger fremover.

– Selv om den utlyste stillingen ikke er noe for deg, forteller ingressen deg hva de satser på. Når den aktuelle virksomheten først satser på noe så har de kanskje behov for funksjonen du har om et par måneder.

– Da er du i forkant og det blir vinn-vinn der de sparer annonsekroner og tid, mens du går forbi alle de du ellers kommer til å skulle konkurrere mot.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

(Saken fortsetter under)

Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse
Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse

Selg de bærene du har

Kommunikasjon er det som ligger til grunn for alt salgsarbeid, og Lamberg forteller at hun har stor sans for Petter Stordalens «jordbærfilosofi» om at du skal selge de bærene du har. For det er de eneste bærene du har å selge.

– Bruk tid på å finne frem til bedriftene der det er en sjanse og undersøk godt, med Internett er det lett å finne informasjon. Deretter tar du kontakt. Det handler også om å bruke nettverket ditt og spørre om noen vet om noe som kan være av interesse eller kan sette deg i kontakt med de rette folkene.

– Være tydelig på at du er på utkikk etter nye oppgaver, det er mange som har fått jobb på den måten, understreker Lamberg.

Les også: Asylstrømmen ga jobb til 170 av 200 på UDI-intervju

Viktig å stå på flere bein

Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Foto: Kristin Braadvig
Kristin Kvanvig, seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Foto: Kristin Braadvig

Kristin Kvanvig er seniorrådgiver i Arbeids- og tjenesteavdelingen hos Nav. Hun deler Lambergs syn på at det handler om å komme raskt i gang og bruke tid på kartlegging av egen kompetanse. Samtidig føler hun at vi gifter oss ikke med én bestemt jobb.

– Det er viktig å tenke at det er bedre å stå i en midlertidig jobb mens du søker på andre stillinger. Tenk på jobber som kanskje ligger utenfor det spesialområdet du eventuelt måtte ha på din CV, forklarer hun overfor ABC Nyheter.

– Det er bra å vise at du kan ha flere bein å stå på, og skulle du være uten jobb så har du fordelen av raskt kunne starte i en ny. Det er det viktig å bruke for alt hva det er verdt.

Les også: Arbeidsministeren vil endre reglene for dagpenger

Arbeidsgivere på fat

Nav arrangerer blant annet jobbmesser med jevne mellomrom. Her har du mulighet til å treffe en fremtidig arbeidsgiver, og messene varierer mellom ulike tema. De kan for eksempel henvende seg til et segment av arbeidssøkere, det kan handle om bestemte bransjer eller rent generelt arbeidsgivere som har ledige jobber.

– Messene gir deg alle arbeidsgiverne på et fat og muligheten til raskt presentere deg selv og legge inn et godt ord på egne vegne. Det kan ofte være mange søkere på én enkelt stilling, så det å gi et godt førsteinntrykk av deg selv har mye å si.

– Du får også presentert ulike bransjer og det kan jo også være med på å utvide jobbsøket ditt litt. Kanskje det er bransjer der som du egentlig ikke hadde tenkt på.

Les også: Eksperter tror oljeledet nedtur går mot slutten

(Saken fortsetter under)

Bildet er fra sommerjobbmessen i Stavanger 11.februar. 18 arbeidsgivere hadde stand på messen og om lag 450 personer tok turen innom. Foto: Astrid Nodland
Bildet er fra sommerjobbmessen i Stavanger 11.februar. 18 arbeidsgivere hadde stand på messen og om lag 450 personer tok turen innom. Foto: Astrid Nodland

Større fokus på mulighetsbildet

I likhet med Kvanvig er også Vigdis Lamberg i Metier Arbeid tydelig på at det handler om innstilling og tankegang når du er jobbsøkende.

Hun mener det er plass til alle i dagens arbeidsliv fordi det er ledige jobber, og at vi bør få mer fokus på mulighetsbildet.

– Endringene går mye raskere i dag enn hva det gjorde tidligere, og i mange år har vi snakket om endringsledelse i bedriftene. Men enkeltpersonene må også være endringsvillige, vi må ikke låse oss opp for mye mot at vi vil jobbe med akkurat det og det. Da er løpet kjørt.

Les også: Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016

Fra ingeniør til barnehage

Lamberg avslutter med å fortelle engasjert om en mann på rundt 60 år som deltok på et kurs hos Metier for en stund tilbake.

– Han elsket barna og barnebarna sine og var egentlig litt lei av ingeniøryrket sitt ettersom han hadde avansert til en stilling som betød mer papirarbeid og mindre fag.

– Så tenkte han at han endelig skulle gjøre det han var glad i. Tradisjonelt er det yngre kvinner som søker seg til barnehagestillinger, og en miks av kjønn og alder etterstrebes ved ansettelser. Og det var ikke vanskelig for ham å få jobb, forteller hun med et stort smil.

Les også: Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:50 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere
Siste nytt
03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37VerdenVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:50VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23VerdenBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus