«Alle» er enige - det blir rentekutt i mars

Illustrasjonsfoto:
Illustrasjonsfoto: Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene er derimot uenige om det blir nullrente.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de ti økonomene E24 har spurt slår fast at styringsrenten kuttes 17. mars fra dagens rekordlave 0,75 prosent. Ni av ti tror renten blir kuttet til 0,5 prosent, mens én mener sentralbanksjefen kutter til 0,25 prosent.

I utlandet har flere sentralbanker sett seg nødt til å kutte renten til 0. Økonomene E24 har intervjuet er imidlertid uenige når det gjelder nullrente i Norge.

Les også: Dette må du vite om oppsigelser

– Nei. Dersom oppbremsingen i norsk økonomi blir så kraftig at mer stimulans blir nødvendig, så må finansministeren ta et større ansvar og sørge for å dempe veksten i arbeidsledigheten. Det er begrenset hvor stor effekt Norges Bank kan vente at et rentekutt ned til null vil ha på den økonomiske veksten, og tvert imot er de langsiktige effektene av så lave renter høyst usikre. Men, dersom kronen nå skulle styrke seg markant på kort tid, så blir ikke nullrente like usannsynlig lenger, sier Erica Blomgren, sjefstrateg i Seb, til E24.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Lundvig Andreassen, sjeføkonom i Eika Gruppen er uenig:

– Ikke bare null, men til minus. Jeg tror styringsrenten er på minus 0,25 prosent neste år, den må ned for at pengemarkedsrenten skal bli minimal, det er det som må til

Les også:

Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

Oppsigelse kan utløse en sorgprosessFlere eldre i pengetrøbbel