Meny

Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel er det forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis, ifølge advokat Eivind Arntsen. Foto: Colourbox
Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel er det forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis, ifølge advokat Eivind Arntsen. Foto: Colourbox

– Noen virksomheter benytter seg av behovet for kutte kostnader til å rydde i arbeidsstokken, forteller advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplevelsen av å bli sagt opp eller rammet av nedbemanning er tøff for dem det gjelder. Mange av oss har ikke satt oss inn i våre juridiske rettigheter, hvilke formelle krav som skal stilles til oppsigelsen og hva man kan gjøre dersom oppsigelsen føles ugyldig.

Saklig begrunnet

Ifølge advokat Eivind Arntsen står ikke argumentet om ansiennitet like stødig i dag når det kommer til nedbemanning. Foto: Ellen Johanne Jarli
Ifølge advokat Eivind Arntsen står ikke argumentet om ansiennitet like stødig i dag når det kommer til nedbemanning. Foto: Ellen Johanne Jarli

Eivind Arntsen er partner i advokatfirmaet Dalan og redaktør for nettstedet Juridisk ABC der han har skrevet en rekke artikler om juridiske temaer, deriblant oppsigelse av arbeidsforhold.

Han forklarer at arbeidstakerens rettigheter er vernet av Arbeidsmiljøloven som blant annet sier at en oppsigelse krever saklig grunn.

– Det du i korthet har krav på er en saklig prosess og en saklig begrunnelse i tilfelle oppsigelse. I det ligger det at det er en forsvarlig saksbehandling der arbeidsgiver kan dokumentere behovet for rasjonaliseringen og utvelgelsen av hvilke ansatte som må sies opp, i tillegg til å dokumentere hvorfor akkurat du skal miste jobben, forteller han til ABC Nyheter.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Svekket status for ansiennitet

Et spørsmål mange stiller seg er hvorvidt ansiennitet har noe å si dersom det begynner å spøke for bedriften man er ansatt ved. Ifølge Arntsen er ikke nødvendigvis ansiennitet et like sterkt forsvarsargument slik det var tidligere.

– I dag er det kompetanse og anvendelighet som er stadig viktigere kriterier i helhetsvurderingen som arbeidsgiver gjør. Det står heller ingen ting i arbeidsmiljøloven at ansiennitet skal tillegges vekt ved en nedbemanning.

– Ansiennitet er riktignok inntatt i paragraf 8.2 i hovedavtalen mellom LO og NHO, men der står det at ansienniteten kan fravikes dersom det foreligger saklig grunn.

Les også: Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

Ukjent med oppsigelsesprosessen

Marthe Braavold Johansen arbeider i Codex Advokat Oslo som også drifter Arbeidsrettsadvokater.no. Codex Advokat Oslo bistår både arbeidsgiver og arbeidstaker i oppsigelsesprosesser.

Marthe Braavold Johansen opplever at mange arbeidsgivere ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres. Foto: Codex Advokat Oslo
Marthe Braavold Johansen opplever at mange arbeidsgivere ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres. Foto: Codex Advokat Oslo

– Vi opplever daglig at folk tar kontakt med oss for å få informasjon om hvilke rettigheter de har i forbindelse med oppsigelse, det er mange som ikke har kunnskap om dette. Vi opplever også at det er mange arbeidsgivere som ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres.

Før en arbeidsgiver beslutter å gå til oppsigelse av en arbeidstaker, plikter arbeidsgiveren å avholde et drøftelsesmøte med arbeidstakeren. Braavold Johansen forklarer at du i dette drøftelsesmøtet har rett til å ha med deg en tillitsvalgt, eller en annen valgfri rådgiver.

– I drøftelsesmøtet skal arbeidsgiver gå gjennom bakgrunnen for at bedriften har behov for å foreta en nedbemanning. I enhver nedbemanningsprosess må arbeidsgiver foreta en saklig utvelgelse av hvilke arbeidstakere som skal motta en oppsigelse, og i drøftelsesmøte plikter arbeidsgiveren din å informere deg om hvilke kriterier som benyttes ved utvelgelsen.

– Disse kriteriene må være saklige, og typiske eksempler er kvalifikasjoner, ansiennitet og sosiale forhold. Basert på disse kriteriene må arbeidsgiver da redegjøre for hvorfor akkurat du står i fare for å motta en oppsigelse.

Les også: Slik knekker du jobbsøker-koden

(Saken fortsetter under)

Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse
Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse

Ikke hold på viktig informasjon

Arbeidsgiver skal gi tilgang til nødvendig dokumentasjon som inneholder de administrative og økonomiske årsakene som ligger til grunn for oppsigelsen. Underveis skal du selv få anledning til å komme med dine synspunkter.

Her kan du for eksempel legge frem sosiale forhold som ledelsen kanskje ikke vet om, som kan føre til en endring av vurderingen.

– Du skal også få mulighet til å fortelle hvordan du vil bli rammet av en oppsigelse. Det kan være at arbeidsgiver for eksempel ikke er klar over at du forsørger et barn med spesielle behov eller at du selv har en sykdom som gjør at en eventuell oppsigelse vil ramme deg hardt, opplyser Braavold Johansen.

– Det er svært viktig at du ikke sitter inne med informasjon som arbeidsgiver ikke vet om.

Les også: Arbeidsministeren ber Nav rydde opp i regelverket

Skal informere om nye stillinger

I en nedbemanningsprosess kan det også være at selskapet ønsker å foreta en omorganisering ettersom arbeidsstokken endres. Da skal den innkalte arbeidstakeren få beskjed om hvilke stillinger som blir «ledige».

– Uavhengig av om det er en omorganisering, plikter arbeidsgiver å tilby den ansatte en annen passende stilling. Det er viktig å være klar over at en bedrift ikke har anledning til å si opp noen hvis bedriften har annet passende arbeid å tilby den ansatte, opplyser Braavold Johansen.

– I slike tilfeller skal dette arbeidet tilbys den ansatte så fremt arbeidstakeren er kvalifisert for stillingen, , opplyser Braavold Johansen.

Les også: Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

(Saken fortsetter under)

De fleste saker løses før de kommer så langt som til en rettssal. Skulle så skje, får du et kraftig virkemiddel overfor arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
De fleste saker løses før de kommer så langt som til en rettssal. Skulle så skje, får du et kraftig virkemiddel overfor arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Du kan bli i jobben din

Dersom du vil følge opp oppsigelsen juridisk, må du først gjøre deg opp en mening om hvorvidt du opplever at begrunnelsen er saklig begrunnet eller ikke.

– Det er ofte greit å gjøre dette i samråd med en fagkyndig, for eksempel en advokat. Deretter kan du tilskrive arbeidsgiver innen en frist på fjorten dager og gjøre gjeldende at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet. Da har du krav på et forhandlingsmøte med arbeidsgiver slik at partene kan møtes for å forsøke å finne en løsning, forklarer Eivind Arntsen.

Han forteller videre at mange saker løses gjennom en sluttavtale. Hvis partene ikke blir enige, har du anledning til å kunne gå videre for å få saken prøvd av en domstol. Da har du rett på å stå i stillingen mens saken går for retten.

– Det er et svært kraftig virkemiddel man har som arbeidstaker fordi du da kan utsette effekten av kostnadskuttet i ganske lang tid ved at man fortsetter i stilling. Du fortsetter da å heve lønn og være ansatt lenge etter oppsigelsestidens utløp. De færreste tar saken til retten fordi det foreligger det et risikoelement som man må være bevisst på.

Les også: Flere eldre i pengetrøbbel

Flere eldre er truet

Eivind Arntsen er tydelig på at man ikke har lov til å si opp noen på bakgrunn av alder. Da blir det snakk om diskriminering som er forbudt.

– I fjor fikk vi en endring der arbeidsmiljølovens aldersgrense for opphør av oppsigelsesvernet ble hevet fra 70 til 72 år, mens bedriftsinterne aldersgrenser nå er 70 år. Det er betydelig utvidelse fra tidligere, men min erfaring er likevel at det nå er blitt flere i sekstis-årsalderen som involveres i oppsigelsesprosesser.

(Saken fortsetter under)

Advokat Eivind Arntsen erfarer at flere sekstiåringer blir involvert i oppsigelsesprosesser. Foto: Colourbox
Advokat Eivind Arntsen erfarer at flere sekstiåringer blir involvert i oppsigelsesprosesser. Foto: Colourbox

Ifølge Arntsen tyder ting på at alder er blitt et element der enkelte arbeidsgivere forsøker å kvitte seg med eldre arbeidstakerne, pakket inn som kompetansekriterier.

– Noen virksomheter benytter seg av behovet for kutte kostnader til å rydde i arbeidsstokken. Når muligheten byr seg kan det bli fattet beslutninger på bakrommet som rammer eldre arbeidstakere som er kostbare og har større sett med rettigheter. Men man kan ikke bruke alder som et kriterium for å si opp noen. Hvis du kan dokumentere dette har du en sterk sak.

Les også: Siv Jensen åpner tiltakspakken mot ledighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:31 Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08 Politiet i Hongkong avfyrer varselskudd15:18 Helikopter og fly krasjet på Mallorca – minst fem personer døde14:56 Strand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46 Svensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42 Moskus skutt sør for Otta12:55 Tenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19 Nydalens beboere «drukner» i betong12:11 Trump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39 Livstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27 Papuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09 Person funnet død i Sandnes09:43 Passasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06 Livsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02 Regjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41 60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39 Journalist drept i Mexico08:16 7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04 Mann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52 To drept av tiger i Nepal06:40 Israelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35 Fotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34 Sky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12 Dette skjer i dag05:55 29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50 Dette skjedde i natt05:43 Mann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36 En person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10 Måling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52 Tunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54 Kim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49 To tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40 Politiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29 Journalist funnet drept i Mexico03:08 Viktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52 Boris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33 Politileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23 68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21 Kritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56 Scarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27 Avis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58 Israel skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden
Siste nytt
16:31VerdenIrans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte16:08VerdenPolitiet i Hongkong avfyrer varselskudd15:18VerdenHelikopter og fly krasjet på Mallorca – minst fem personer døde14:56VerdenStrand i Barcelona evakuert etter funn av mulig eksplosiv gjenstand14:46SportSvensk langrennsparodi: – Det er rent ut tragisk13:42NorgeMoskus skutt sør for Otta12:55NorgeTenåringer skadd i alvorlig MC-ulykke i Hordaland12:19NorgeNydalens beboere «drukner» i betong12:11PengerTrump beklager at han ikke hevet tollsatsen ytterligere på kinesiske varer10:39NorgeLivstruende for voldsskadd mann fra Horten: Politiet ber vitner melde seg10:27VerdenPapuanerne slår tilbake: «Vi er ikke aper»10:09NorgePerson funnet død i Sandnes09:43VerdenPassasjer falt over bord fra ferge utenfor Stockholm09:06VerdenLivsvarig fengsel etter fatalt knivangrep på golfbane09:02NorgeRegjeringen vil gjøre livet lettere for småbedrifter08:41Norge60-åring risikerer tre års fengsel for hatytringer og trusler mot Mani Hussaini08:39VerdenJournalist drept i Mexico08:16Politikk7 av 10 sier ja til Nord-Norgebane hele veien til Finnmark08:04VerdenMann anmeldt for falukorv-overgrep i Sverige07:52VerdenTo drept av tiger i Nepal06:40VerdenIsraelsk drone skal ha eksplodert over Beirut06:35NorgeFotgjenger behandles på sykehus etter påkjørsel i Rørvik06:34VerdenSky News: Storbritannia vil kun betale deler av brexitregningen06:12NorgeDette skjer i dag05:55Verden29 pågrepet etter gatekamper i Hongkong05:50NorgeDette skjedde i natt05:43NorgeMann utskrevet fra sykehuset etter hendelse i bolig i Sandefjord05:36NorgeEn person kritisk skadd etter båtulykke i Arendal05:10NorgeMåling: Kun 16 prosent av velgerne mener Skei Grande gjør en god jobb04:52VerdenTunisisk presidentkandidat får stille til valg tross anklager om hvitvasking03:54VerdenKim Jong-un skal ha ledet rakettoppskytning03:49NorgeTo tenåringer til sykehus etter MC-ulykke i Fjell03:40NorgePolitiet undersøker Facebook-gruppe i forbindelse med Hagen-forsvinningen03:29VerdenJournalist funnet drept i Mexico03:08SportViktor Hovland fortsetter storspillet i Idaho02:52VerdenBoris Johnson ber Trump senke handelsbarrierer01:33NorgePolitileder etter rølpefest for mindreårige: – Vær gammeldags og plagsom01:23Verden68 pågrepet for protester mot G7-toppmøtet i Frankrike01:21NorgeKritisk for to personer etter at bil kjørte i vannet ved fergeleie00:56VerdenScarlett Johansson best betalte kvinnelige skuespiller00:27VerdenAvis: Boris Johnson vurderer å stenge Parlamentet før brexit23:58VerdenIsrael skal ha angrepet iranske styrker i Syria23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus