Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel er det forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis, ifølge advokat Eivind Arntsen. Foto: Colourbox
Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel er det forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis, ifølge advokat Eivind Arntsen. Foto: Colourbox

– Noen virksomheter benytter seg av behovet for kutte kostnader til å rydde i arbeidsstokken, forteller advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplevelsen av å bli sagt opp eller rammet av nedbemanning er tøff for dem det gjelder. Mange av oss har ikke satt oss inn i våre juridiske rettigheter, hvilke formelle krav som skal stilles til oppsigelsen og hva man kan gjøre dersom oppsigelsen føles ugyldig.

Saklig begrunnet

Ifølge advokat Eivind Arntsen står ikke argumentet om ansiennitet like stødig i dag når det kommer til nedbemanning. Foto: Ellen Johanne Jarli
Ifølge advokat Eivind Arntsen står ikke argumentet om ansiennitet like stødig i dag når det kommer til nedbemanning. Foto: Ellen Johanne Jarli

Eivind Arntsen er partner i advokatfirmaet Dalan og redaktør for nettstedet Juridisk ABC der han har skrevet en rekke artikler om juridiske temaer, deriblant oppsigelse av arbeidsforhold.

Han forklarer at arbeidstakerens rettigheter er vernet av Arbeidsmiljøloven som blant annet sier at en oppsigelse krever saklig grunn.

– Det du i korthet har krav på er en saklig prosess og en saklig begrunnelse i tilfelle oppsigelse. I det ligger det at det er en forsvarlig saksbehandling der arbeidsgiver kan dokumentere behovet for rasjonaliseringen og utvelgelsen av hvilke ansatte som må sies opp, i tillegg til å dokumentere hvorfor akkurat du skal miste jobben, forteller han til ABC Nyheter.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Svekket status for ansiennitet

Et spørsmål mange stiller seg er hvorvidt ansiennitet har noe å si dersom det begynner å spøke for bedriften man er ansatt ved. Ifølge Arntsen er ikke nødvendigvis ansiennitet et like sterkt forsvarsargument slik det var tidligere.

– I dag er det kompetanse og anvendelighet som er stadig viktigere kriterier i helhetsvurderingen som arbeidsgiver gjør. Det står heller ingen ting i arbeidsmiljøloven at ansiennitet skal tillegges vekt ved en nedbemanning.

– Ansiennitet er riktignok inntatt i paragraf 8.2 i hovedavtalen mellom LO og NHO, men der står det at ansienniteten kan fravikes dersom det foreligger saklig grunn.

Les også: Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

Ukjent med oppsigelsesprosessen

Marthe Braavold Johansen arbeider i Codex Advokat Oslo som også drifter Arbeidsrettsadvokater.no. Codex Advokat Oslo bistår både arbeidsgiver og arbeidstaker i oppsigelsesprosesser.

Marthe Braavold Johansen opplever at mange arbeidsgivere ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres. Foto: Codex Advokat Oslo
Marthe Braavold Johansen opplever at mange arbeidsgivere ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres. Foto: Codex Advokat Oslo

– Vi opplever daglig at folk tar kontakt med oss for å få informasjon om hvilke rettigheter de har i forbindelse med oppsigelse, det er mange som ikke har kunnskap om dette. Vi opplever også at det er mange arbeidsgivere som ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres.

Før en arbeidsgiver beslutter å gå til oppsigelse av en arbeidstaker, plikter arbeidsgiveren å avholde et drøftelsesmøte med arbeidstakeren. Braavold Johansen forklarer at du i dette drøftelsesmøtet har rett til å ha med deg en tillitsvalgt, eller en annen valgfri rådgiver.

– I drøftelsesmøtet skal arbeidsgiver gå gjennom bakgrunnen for at bedriften har behov for å foreta en nedbemanning. I enhver nedbemanningsprosess må arbeidsgiver foreta en saklig utvelgelse av hvilke arbeidstakere som skal motta en oppsigelse, og i drøftelsesmøte plikter arbeidsgiveren din å informere deg om hvilke kriterier som benyttes ved utvelgelsen.

– Disse kriteriene må være saklige, og typiske eksempler er kvalifikasjoner, ansiennitet og sosiale forhold. Basert på disse kriteriene må arbeidsgiver da redegjøre for hvorfor akkurat du står i fare for å motta en oppsigelse.

Les også: Slik knekker du jobbsøker-koden

(Saken fortsetter under)

Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse
Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse

Ikke hold på viktig informasjon

Arbeidsgiver skal gi tilgang til nødvendig dokumentasjon som inneholder de administrative og økonomiske årsakene som ligger til grunn for oppsigelsen. Underveis skal du selv få anledning til å komme med dine synspunkter.

Her kan du for eksempel legge frem sosiale forhold som ledelsen kanskje ikke vet om, som kan føre til en endring av vurderingen.

– Du skal også få mulighet til å fortelle hvordan du vil bli rammet av en oppsigelse. Det kan være at arbeidsgiver for eksempel ikke er klar over at du forsørger et barn med spesielle behov eller at du selv har en sykdom som gjør at en eventuell oppsigelse vil ramme deg hardt, opplyser Braavold Johansen.

– Det er svært viktig at du ikke sitter inne med informasjon som arbeidsgiver ikke vet om.

Les også: Arbeidsministeren ber Nav rydde opp i regelverket

Skal informere om nye stillinger

I en nedbemanningsprosess kan det også være at selskapet ønsker å foreta en omorganisering ettersom arbeidsstokken endres. Da skal den innkalte arbeidstakeren få beskjed om hvilke stillinger som blir «ledige».

– Uavhengig av om det er en omorganisering, plikter arbeidsgiver å tilby den ansatte en annen passende stilling. Det er viktig å være klar over at en bedrift ikke har anledning til å si opp noen hvis bedriften har annet passende arbeid å tilby den ansatte, opplyser Braavold Johansen.

– I slike tilfeller skal dette arbeidet tilbys den ansatte så fremt arbeidstakeren er kvalifisert for stillingen, , opplyser Braavold Johansen.

Les også: Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

(Saken fortsetter under)

De fleste saker løses før de kommer så langt som til en rettssal. Skulle så skje, får du et kraftig virkemiddel overfor arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
De fleste saker løses før de kommer så langt som til en rettssal. Skulle så skje, får du et kraftig virkemiddel overfor arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Du kan bli i jobben din

Dersom du vil følge opp oppsigelsen juridisk, må du først gjøre deg opp en mening om hvorvidt du opplever at begrunnelsen er saklig begrunnet eller ikke.

– Det er ofte greit å gjøre dette i samråd med en fagkyndig, for eksempel en advokat. Deretter kan du tilskrive arbeidsgiver innen en frist på fjorten dager og gjøre gjeldende at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet. Da har du krav på et forhandlingsmøte med arbeidsgiver slik at partene kan møtes for å forsøke å finne en løsning, forklarer Eivind Arntsen.

Han forteller videre at mange saker løses gjennom en sluttavtale. Hvis partene ikke blir enige, har du anledning til å kunne gå videre for å få saken prøvd av en domstol. Da har du rett på å stå i stillingen mens saken går for retten.

– Det er et svært kraftig virkemiddel man har som arbeidstaker fordi du da kan utsette effekten av kostnadskuttet i ganske lang tid ved at man fortsetter i stilling. Du fortsetter da å heve lønn og være ansatt lenge etter oppsigelsestidens utløp. De færreste tar saken til retten fordi det foreligger det et risikoelement som man må være bevisst på.

Les også: Flere eldre i pengetrøbbel

Flere eldre er truet

Eivind Arntsen er tydelig på at man ikke har lov til å si opp noen på bakgrunn av alder. Da blir det snakk om diskriminering som er forbudt.

– I fjor fikk vi en endring der arbeidsmiljølovens aldersgrense for opphør av oppsigelsesvernet ble hevet fra 70 til 72 år, mens bedriftsinterne aldersgrenser nå er 70 år. Det er betydelig utvidelse fra tidligere, men min erfaring er likevel at det nå er blitt flere i sekstis-årsalderen som involveres i oppsigelsesprosesser.

(Saken fortsetter under)

Advokat Eivind Arntsen erfarer at flere sekstiåringer blir involvert i oppsigelsesprosesser. Foto: Colourbox
Advokat Eivind Arntsen erfarer at flere sekstiåringer blir involvert i oppsigelsesprosesser. Foto: Colourbox

Ifølge Arntsen tyder ting på at alder er blitt et element der enkelte arbeidsgivere forsøker å kvitte seg med eldre arbeidstakerne, pakket inn som kompetansekriterier.

– Noen virksomheter benytter seg av behovet for kutte kostnader til å rydde i arbeidsstokken. Når muligheten byr seg kan det bli fattet beslutninger på bakrommet som rammer eldre arbeidstakere som er kostbare og har større sett med rettigheter. Men man kan ikke bruke alder som et kriterium for å si opp noen. Hvis du kan dokumentere dette har du en sterk sak.

Les også: Siv Jensen åpner tiltakspakken mot ledighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Avgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Kraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44 Tønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00 Besteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45 Elever streiker for streikerett05:43 Morales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35 Dette skjedde i natt05:35 Ny vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33 Nikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30 Millioner trues av flom og tørke i Afrika05:03 Leder for milits drept i israelsk luftangrep04:51 Sterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38 USA fordømmer volden i Hongkong03:55 Malis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20 Jimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19 Bønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10 Politiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05 Væpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55 Karmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23 Morales får asyl i Mexico22:22 Solskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16 Merkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19 EU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09 Gutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Klart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet
Siste nytt
10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerAvgjørelse om amerikansk biltoll utsettes trolig08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenKraftig rakettskyting fra Gaza mot Israel06:44SportTønseths offensive beskjed: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34NorgeMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide06:00PengerBesteforeldre bruker «sjokkerende mye» på julegaver, mener forbrukerøkonom05:45VerdenElever streiker for streikerett05:43PolitikkMorales på vei til Mexico etter å ha fått asyl05:35NorgeDette skjedde i natt05:35PengerNy vurdering kan få Nav-skandalen til å vokse05:33VerdenNikki Haley sier Det hvite hus-topper ba henne om å undergrave Trump05:30VerdenMillioner trues av flom og tørke i Afrika05:03VerdenLeder for milits drept i israelsk luftangrep04:51SportSterling får ikke spille EM-kvalifisering etter utbrudd04:38VerdenUSA fordømmer volden i Hongkong03:55VerdenMalis regjering: Flere terrorister drept i offensiv03:20VerdenJimmy Carter innlagt på sykehus etter nye fall03:19PengerBønder har mange innspill før gransking av Mattilsynet03:10NorgePolitiet etterlyser vitne etter dødsulykke i Nannestad02:05VerdenVæpnede styrker settes inn mot demonstranter i Bolivia23:55NorgeKarmsund bru åpnet igjen etter kjedekollisjon22:23VerdenMorales får asyl i Mexico22:22SportSolskjær-elev fikk den svenske «Guldbollen»22:16VerdenMerkur synlig i over fem timer under passering foran sola21:19PengerEU prioriterer norske kabler i 300 milliarders-pott20:09VerdenGutt såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorKlart mindretall vil velge elbil: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus