Dette må du vite om oppsigelser - pass på rettighetene dine

Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel er det forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis, ifølge advokat Eivind Arntsen. Foto: Colourbox
Å gi noen sparken på grunn av alder er forbudt ved lov. Likevel er det forskjell mellom lov og hva som skjer i praksis, ifølge advokat Eivind Arntsen. Foto: Colourbox

– Noen virksomheter benytter seg av behovet for kutte kostnader til å rydde i arbeidsstokken, forteller advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplevelsen av å bli sagt opp eller rammet av nedbemanning er tøff for dem det gjelder. Mange av oss har ikke satt oss inn i våre juridiske rettigheter, hvilke formelle krav som skal stilles til oppsigelsen og hva man kan gjøre dersom oppsigelsen føles ugyldig.

Saklig begrunnet

Ifølge advokat Eivind Arntsen står ikke argumentet om ansiennitet like stødig i dag når det kommer til nedbemanning. Foto: Ellen Johanne Jarli
Ifølge advokat Eivind Arntsen står ikke argumentet om ansiennitet like stødig i dag når det kommer til nedbemanning. Foto: Ellen Johanne Jarli

Eivind Arntsen er partner i advokatfirmaet Dalan og redaktør for nettstedet Juridisk ABC der han har skrevet en rekke artikler om juridiske temaer, deriblant oppsigelse av arbeidsforhold.

Han forklarer at arbeidstakerens rettigheter er vernet av Arbeidsmiljøloven som blant annet sier at en oppsigelse krever saklig grunn.

– Det du i korthet har krav på er en saklig prosess og en saklig begrunnelse i tilfelle oppsigelse. I det ligger det at det er en forsvarlig saksbehandling der arbeidsgiver kan dokumentere behovet for rasjonaliseringen og utvelgelsen av hvilke ansatte som må sies opp, i tillegg til å dokumentere hvorfor akkurat du skal miste jobben, forteller han til ABC Nyheter.

Les også: Dette må du gjøre før du mister jobben

Svekket status for ansiennitet

Et spørsmål mange stiller seg er hvorvidt ansiennitet har noe å si dersom det begynner å spøke for bedriften man er ansatt ved. Ifølge Arntsen er ikke nødvendigvis ansiennitet et like sterkt forsvarsargument slik det var tidligere.

– I dag er det kompetanse og anvendelighet som er stadig viktigere kriterier i helhetsvurderingen som arbeidsgiver gjør. Det står heller ingen ting i arbeidsmiljøloven at ansiennitet skal tillegges vekt ved en nedbemanning.

– Ansiennitet er riktignok inntatt i paragraf 8.2 i hovedavtalen mellom LO og NHO, men der står det at ansienniteten kan fravikes dersom det foreligger saklig grunn.

Les også: Oppsigelse kan utløse en sorgprosess

Ukjent med oppsigelsesprosessen

Marthe Braavold Johansen arbeider i Codex Advokat Oslo som også drifter Arbeidsrettsadvokater.no. Codex Advokat Oslo bistår både arbeidsgiver og arbeidstaker i oppsigelsesprosesser.

Marthe Braavold Johansen opplever at mange arbeidsgivere ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres. Foto: Codex Advokat Oslo
Marthe Braavold Johansen opplever at mange arbeidsgivere ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres. Foto: Codex Advokat Oslo

– Vi opplever daglig at folk tar kontakt med oss for å få informasjon om hvilke rettigheter de har i forbindelse med oppsigelse, det er mange som ikke har kunnskap om dette. Vi opplever også at det er mange arbeidsgivere som ikke har kjennskap til hvordan nedbemanningsprosesser skal gjennomføres.

Før en arbeidsgiver beslutter å gå til oppsigelse av en arbeidstaker, plikter arbeidsgiveren å avholde et drøftelsesmøte med arbeidstakeren. Braavold Johansen forklarer at du i dette drøftelsesmøtet har rett til å ha med deg en tillitsvalgt, eller en annen valgfri rådgiver.

– I drøftelsesmøtet skal arbeidsgiver gå gjennom bakgrunnen for at bedriften har behov for å foreta en nedbemanning. I enhver nedbemanningsprosess må arbeidsgiver foreta en saklig utvelgelse av hvilke arbeidstakere som skal motta en oppsigelse, og i drøftelsesmøte plikter arbeidsgiveren din å informere deg om hvilke kriterier som benyttes ved utvelgelsen.

– Disse kriteriene må være saklige, og typiske eksempler er kvalifikasjoner, ansiennitet og sosiale forhold. Basert på disse kriteriene må arbeidsgiver da redegjøre for hvorfor akkurat du står i fare for å motta en oppsigelse.

Les også: Slik knekker du jobbsøker-koden

(Saken fortsetter under)

Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse
Kilde: SSBs arbeidskraftsundersøkelse

Ikke hold på viktig informasjon

Arbeidsgiver skal gi tilgang til nødvendig dokumentasjon som inneholder de administrative og økonomiske årsakene som ligger til grunn for oppsigelsen. Underveis skal du selv få anledning til å komme med dine synspunkter.

Her kan du for eksempel legge frem sosiale forhold som ledelsen kanskje ikke vet om, som kan føre til en endring av vurderingen.

– Du skal også få mulighet til å fortelle hvordan du vil bli rammet av en oppsigelse. Det kan være at arbeidsgiver for eksempel ikke er klar over at du forsørger et barn med spesielle behov eller at du selv har en sykdom som gjør at en eventuell oppsigelse vil ramme deg hardt, opplyser Braavold Johansen.

– Det er svært viktig at du ikke sitter inne med informasjon som arbeidsgiver ikke vet om.

Les også: Arbeidsministeren ber Nav rydde opp i regelverket

Skal informere om nye stillinger

I en nedbemanningsprosess kan det også være at selskapet ønsker å foreta en omorganisering ettersom arbeidsstokken endres. Da skal den innkalte arbeidstakeren få beskjed om hvilke stillinger som blir «ledige».

– Uavhengig av om det er en omorganisering, plikter arbeidsgiver å tilby den ansatte en annen passende stilling. Det er viktig å være klar over at en bedrift ikke har anledning til å si opp noen hvis bedriften har annet passende arbeid å tilby den ansatte, opplyser Braavold Johansen.

– I slike tilfeller skal dette arbeidet tilbys den ansatte så fremt arbeidstakeren er kvalifisert for stillingen, , opplyser Braavold Johansen.

Les også: Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

(Saken fortsetter under)

De fleste saker løses før de kommer så langt som til en rettssal. Skulle så skje, får du et kraftig virkemiddel overfor arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
De fleste saker løses før de kommer så langt som til en rettssal. Skulle så skje, får du et kraftig virkemiddel overfor arbeidsgiver. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Du kan bli i jobben din

Dersom du vil følge opp oppsigelsen juridisk, må du først gjøre deg opp en mening om hvorvidt du opplever at begrunnelsen er saklig begrunnet eller ikke.

– Det er ofte greit å gjøre dette i samråd med en fagkyndig, for eksempel en advokat. Deretter kan du tilskrive arbeidsgiver innen en frist på fjorten dager og gjøre gjeldende at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet. Da har du krav på et forhandlingsmøte med arbeidsgiver slik at partene kan møtes for å forsøke å finne en løsning, forklarer Eivind Arntsen.

Han forteller videre at mange saker løses gjennom en sluttavtale. Hvis partene ikke blir enige, har du anledning til å kunne gå videre for å få saken prøvd av en domstol. Da har du rett på å stå i stillingen mens saken går for retten.

– Det er et svært kraftig virkemiddel man har som arbeidstaker fordi du da kan utsette effekten av kostnadskuttet i ganske lang tid ved at man fortsetter i stilling. Du fortsetter da å heve lønn og være ansatt lenge etter oppsigelsestidens utløp. De færreste tar saken til retten fordi det foreligger det et risikoelement som man må være bevisst på.

Les også: Flere eldre i pengetrøbbel

Flere eldre er truet

Eivind Arntsen er tydelig på at man ikke har lov til å si opp noen på bakgrunn av alder. Da blir det snakk om diskriminering som er forbudt.

– I fjor fikk vi en endring der arbeidsmiljølovens aldersgrense for opphør av oppsigelsesvernet ble hevet fra 70 til 72 år, mens bedriftsinterne aldersgrenser nå er 70 år. Det er betydelig utvidelse fra tidligere, men min erfaring er likevel at det nå er blitt flere i sekstis-årsalderen som involveres i oppsigelsesprosesser.

(Saken fortsetter under)

Advokat Eivind Arntsen erfarer at flere sekstiåringer blir involvert i oppsigelsesprosesser. Foto: Colourbox
Advokat Eivind Arntsen erfarer at flere sekstiåringer blir involvert i oppsigelsesprosesser. Foto: Colourbox

Ifølge Arntsen tyder ting på at alder er blitt et element der enkelte arbeidsgivere forsøker å kvitte seg med eldre arbeidstakerne, pakket inn som kompetansekriterier.

– Noen virksomheter benytter seg av behovet for kutte kostnader til å rydde i arbeidsstokken. Når muligheten byr seg kan det bli fattet beslutninger på bakrommet som rammer eldre arbeidstakere som er kostbare og har større sett med rettigheter. Men man kan ikke bruke alder som et kriterium for å si opp noen. Hvis du kan dokumentere dette har du en sterk sak.

Les også: Siv Jensen åpner tiltakspakken mot ledighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Kullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema
Siste nytt
19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn skremt av Wuhan-viruset: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenKullforbruket går nå raskt ned i Europa: – Oppløftende10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus