Politisk analyse:

Lønnsoppgjør på kammerset

LO leder Gerd Kristiansen og nestleder Tor-Arne Solbakken under representantskapsmøte i Folkets Hus tirsdag. LO spår at norsk arbeidsliv de neste ti årene vil oppleve de mest dyptgripende endringene siden andre verdenskrig.
LO leder Gerd Kristiansen og nestleder Tor-Arne Solbakken under representantskapsmøte i Folkets Hus tirsdag. LO spår at norsk arbeidsliv de neste ti årene vil oppleve de mest dyptgripende endringene siden andre verdenskrig. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De tøffeste forhandlingene i årets lønnsoppgjør kan være dem som pågår på bakrommet i Folkets Hus. Pensjonskrangelen i LO avdekker et svakt punkt i norsk fagbevegelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Enighet gjør sterk «. Slagordet er det aller mest populære i norsk fagbevegelses rike fanetradisjon. Slik er det ennå. Den brede sammensetningen av de mer enn 900.000 medlemmene i de 24 ulike fagforbundene er en hovedforklaring på LOs sterke slagkraft i norsk politikk og arbeidsliv.

Samtidig antyder årets interne feide om pensjon at samholdet ikke er noe LO-ledelsen kan ta for gitt. Tvert imot gir krangelen en pekepinn på hva som kan skje dersom enigheten for alvor slår sprekker.

Bakgrunn : LO spår dramatiske endringer i norsk arbeidsliv

Pensjon

Det er slett ikke nytt med harde tak i LO. Sentrale folk i fagbevegelsen toner også denne gang ned dramatikken. Men ingen tør påstå at forarbeidet til vårens lønnsoppgjør har vært enkelt og uproblematisk.

Antagonistene i LO-slaget om pensjon har i hovedsak vært forbundslederne i de to største forbundene i privat sektor: Handel og Kontors Trine Lise Sundnes og Fellesforbundets nyvalgte leder Jørn Eggum.

Striden dreier seg enkelt sagt om pensjonsmodellen som Fellesforbundet i grove trekk er blitt enige med motparten Norsk Industri om. Denne modellen er ikke hva Handel og Kontor ønsker seg. Den har heller ikke noe særlig å tilføre de store LO-forbundene i offentlig sektor, som parallelt har startet egne forhandlinger med staten.

Les også: Arbeidsministeren ber Nav rydde opp i «en jungel av regler»

Krevende sak

Striden om pensjon skyldes ikke minst at medlemsmassen i LO-forbundene er så ulik. Handel og Kontor og flere av andre kvinnedominerte forbund mener Fellesforbundets modell vil slå dårligere ut for kvinner, men også stillingsbrøk, utdanningsnivå og jobbmobilitet spiller inn.

I en allerede betent situasjon kan LO-leder Gerd Kristiansen selv ha bidratt til å skjerpe konflikten gjennom uformelle pensjonssamtaler med NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

At hun tok til orde for å løfte pensjonssaken helt ut av vårens hovedoppgjør, førte til høylytte protester fra det mektige Fellesforbundet, som nok en gang har krevd å forhandle først – i tråd med den såkalte frontfagsmodellen.

LO-lederens forsøk på å legge rammene for en overordnet pensjonsordning som kan gjelde innen så vel privat som offentlig sektor, krasjlandet ettertrykkelig. Iallfall i første omgang. Mye tyder på at LO-ledelsen til sjuende og sist får en finger med i spillet om pensjon likevel. Representantskapets vedtak tirsdag legger opp til det.

Les også: Endringer i ytelser for arbeidsledige i 2016

Står samlet

Etter mye intern støy forberedte LO-toppene seg tirsdag på at representantskapet skulle samle seg om moderate tariffkrav og finne omforente formuleringer om pensjon.

Slik ble det ikke. I stedet ble pensjonsfeiden spilt ut for åpen scene, og både LO-lederen og Fellesforbundet fikk et vedtak i fanget som de advarte mot. Hva som nå blir resultatet av Fellesforbundets forhandlinger med motparten Norsk Industri gjenstår å se, men uansett er formuleringene så runde at det bør være tilstrekkelig med manøvreringsrom.

Uansett gjenstår flere harde etapper før LO-forbundene kan sies å ha kommet i mål. For arbeidsgiversiden sier – iallfall foreløpig – plent nei til tariffesting. Det kan fort ende med en utsettelse av de mest brennbare spørsmålene, slik tilfellet var ved forrige hovedoppgjør i 2014. Neste år skal uansett AFP-ordningen evalueres.

«LOs juvel» har den velorienterte arbeidslivsjournalisten Torgny Hasås i LO Media kalt frontfagsmodellen. Han viser til at uenighet om tariffoppgjørene har fjernet denne samordningen i Sverige og antyder at dette også kan bli resultatet i Norge, dersom uenigheten innad i LO blir for stor.

Pensjonskrangelen viser med andre ord at LOs fremste styrke også kan være organisasjonens svake punkt.

Les også:

Færre med heltidsjobb, mens andelen deltidsansatte øker

Stadig flere kjøper arbeidsledighetsforsikring

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus