Dette betyr de forskjellige strømavtalene

Mange av oss bytter sjeldent strømavtale - kanskje fordi vi ikke helt vet hva vi bør bytte til? Foto: Colourbox.com
Mange av oss bytter sjeldent strømavtale - kanskje fordi vi ikke helt vet hva vi bør bytte til? Foto: Colourbox.com

Sjekk om du bør velge spotpris, variabel eller fastpris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å kjøpe strøm kan virke komplisert. Det finnes et utall selgere og avtaletyper. I tillegg er strømregningen delt i tre deler: nettleie, skatter og selve strømprisen.

- Det er kun strømprisen du kan gjøre noe med selv. På strømpris.no finner du en komplett oversikt over alle strømselgere og alle avtaler, sier Henrik V. Ebne, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Han anbefaler at du setter av litt tid til å sette deg inn i hva de ulike avtalene innebærer og hva som lønner seg med tanke på ditt forbruk.

Les også: Billig strøm i lang tid framover

Spotpris, fastpris eller variabel pris

For det første betaler du for mer enn kun strømmen. I tillegg til strømprisen slik den settes på Nord pool spot, en felles strømbørs for hele Norden, betaler du nettleie - overførsel av strømmen, og skatter og avgifter som moms, elsertifikater og elavgift (forbruksavgift).

Når du velger strømavtale, velger du også blant annet om du skal ha spotpris, variabel pris eller fastpris. Når du velger på Forbrukerrådets strømbyttetjeneste, Strømpris.no, velger du mellom spotpris, variabel, fastpris og andre avtaler.

Ebne gir oss en oversikt:

Spot- og innkjøpspris

Dette vil si at prisen du betaler for strømmen følger prisene på strømbørsen Nord pool, der prisene varierer hver time avhengig av tilbud og etterspørsel. Det betyr som regel dyr strøm når det er kaldt og høyt forbruk. Til gjengjeld er prisen ofte svært lav om sommeren eller hvis vinteren blir mild. I tillegg til børsprisen betaler man et påslag på strømmen man bruker, pluss et månedlig gebyr.

Les også: Derfor sparer noen nesten 200.000 kroner på denne

Variabel pris

Her følger prisen du betaler markedsprisen to uker på etterskudd. Det vil si at prisene svinger mindre enn med spot- eller innkjøpspris. Det betyr at du ikke rammes like fort av prisøkninger, for eksempel på en ekstra kald vintermorgen. Samtidig får du heller ikke like raskt glede av kraftige prisfall i strømmarkedet.

Fastpris

Betyr at du inngår en avtale om en bestemt pris for en viss periode, ofte ett år. Fordelen er at du vet akkurat hva strømmen koster. På kalde vinterdager kan du betale mindre enn markedspris. Til gjengjeld betaler du betydelig mer i sommerhalvåret. Du kan heller ikke bytte leverandør i bindingstiden.

Les også: Omstridt flyavgift kan bli endret

Andre avtaler

Strømselgerne tilbyr stadig flere kontraktstyper, for eksempel lik strømpris alle måneder, ulike abonnement på en viss mengde strøm, blanding av fast- og spotpriser med og uten maksprissikring. Felles for alle avtalene er at det gjør det vanskeligere for deg som kunde å følge med på hva du faktisk betaler for strømmen. I tillegg gir de ofte høyere pris.

Fornybar energi

I tillegg til dette kan du blant annet velge om du vil ha strøm med opprinnelsesgaranti; «opprinnelsesgaranti for bruk av strøm». Dette er en merkeordning som i praksis betyr at du er garantert at den mengden strøm du bruker blir produsert som fornybar strøm et sted i Europa. Ordningen er en EU-ordning som er til for at det skal bli lettere for forbrukeren å velge miljøvennlig, og dermed for at flere leverandører satser på fornybar energi.

Det er nemlig kun 15 prosent av strømmen vi bruker i Norge som er garantert fornybar, til tross for at 98 prosent av kraften vi produserer er fornybar.

Les også: Klare for omkamp om offentlig «gullpensjon»

Spotpris har lønt seg med lave strømpriser

Med lave strømpriser har spotprisavtaler vist seg å være gunstige over tid, forteller Heidi Kvalvåg i NVE. Foto: NVE
Med lave strømpriser har spotprisavtaler vist seg å være gunstige over tid, forteller Heidi Kvalvåg i NVE. Foto: NVE

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det helt klart spotpris det er vanligst å velge. Deres tall fra 2012 viser at 60 prosent hadde spotavtale, 30 prosent variabel pris, og kun 4 prosent hadde fastpris.

Seksjonssjef i elmarkedtilsynet i NVE, Heidi Kvalvåg forteller at spotprisavtaler de seneste årene har vist seg å ha vært et billigere alternativ over tid enn både variabel pris og fastpris.

- Vi ser på våre statistikker at det har lønt seg å velge spotpris. Fra september 2013 til september 2015 har det, for et gjennomsnittlig hushold som bruker 20 000 kwt strøm, kostet 16800 kroner med fastpris og 12400 kroner med spotpris.

Med andre ord har det vært 4400 kroner å spare på å velge en spotprisavtale, om du har brukt 20 000 kwt i året i to år.

Husk imidlertid på at du kjører en større risiko med spotpris, da denne hele tiden varierer i takt med prisene på strømbørsen.

- Nå når strømprisene har vært lave lenge, og man tror de kommer til å være lave en stund til, tror jeg folk velger spotpris fordi det viser seg å bli billigere, sier Kvalvåg.

Hun minner imidlertid om å passe på å finne riktig spotprisavtale – eller strømavtale for øvrig. Du kan risikere å bli solgt en avtale der det er bakt inn andre kostnader i det de kaller spotprisen. Kvalvåg anbefaler at du bruker Forbrukerrådets tjeneste, Strømpris.no for å finne den beste avtalen til ditt forbruk.

Les også: Storbank avviser at personinfo vippses til Facebook

Mye penger å spare på strøm

Klikk.no har tidligere skrevet om at nordmenn generelt bytter strømleverandør sjeldent, og mange betaler mer enn de trenger. Ifølge daglig leder for Strømpris.no, Hilde Uthaug, er strøm generelt noe vi tenker lite på.

Dessuten bruker vi mye strøm, og vi kan nok ikke legge all skylden over på kulda.

- Nordmenns sløsing av strøm har gitt oss en femteplass over verdens høyeste strømforbruk i husholdningene, viser tall fra Verdensenergikonferanse i 2015. Vi bruker dobbelt så mye strøm som våre svenske naboer og tre ganger så mye som danskene, forteller Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å spare noen tusenlapper i året på strømmen. Foto: DNB
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å spare noen tusenlapper i året på strømmen. Foto: DNB

Første januar økte elavgiften fra 17.06 øre per kWt til 20 øre per kWt.

- Dette betyr at en gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 20.000 kWh i året må punge ut med 560 kroner mer i strømavgifter.

Les også: Forbrukerombudet sier nei til inkassovarsel på epost

- Nå som strømmen har blitt dyrere blir det enda viktigere å stramme inn på forbruket. Det er ikke mye du må foreta deg for kunne redusere strømforbruket og spare tusenlapper i året. For hver grad du senker innetemperaturen med kan du spare fem prosent av strømutgiftene, ifølge Hafslund.

Ifølge henne bruker mange av oss strøm ubevisst. Lange varme dusjer, tørketrommel istedenfor å henge opp klær og det å ha på varme i huset når vi ikke bruker det, er blant ting hun mener vi kan droppe for å spare både miljø og penger.

- For å kutte i strømregningen bør du sette opp en oversikt over hvor du og familien din bruker unødvendig med strøm og hvor dere kan kutte ned. Sett et felles sparemål for familien for hva pengene dere får til overs skal brukes på. På denne måten blir det mer motiverende for barna å delta, tipser hun.

Les også:

Så mye kan du spare ved å bytte bank

Dette burde du gjøre i dag

Du gjør vel ikke denne feilen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01 Terrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45 Veksten i den globale turismen sank i fjor14:42 Abelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16 Solberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03 Ullevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02 Solskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51 SV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49 Egypt forlenger unntakstilstand13:41 Tingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40 Frp går ut av regjering13:07 Riksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04 Nest varmeste januar i Oslo så langt12:34 Ti dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33 Seieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32 Valgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08 Nasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59 Cecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58 Ruud falt på verdensrankingen11:46 Ski-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36 Mener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27 Stor snøskredfare flere steder i landet11:25 NRK reduserer antall regionkontorer11:25 Haaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29 Young Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29 Drapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19 Fem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47 Huawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46 Sammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45 Ikke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27 Australia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44 «Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06 Mann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46 Mystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44 Til sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42 «Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37 Kina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35 Slik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30 Støre vil gjøre Ap til fredsparti06:02 Dette skjer i dag05:34 Dette skjedde i natt05:32 Siv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09 Frp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00 Ruud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39 Prins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35 Forskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23 Kansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48 Mahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45 Høie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42 Oljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31 Arbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58 Varsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40 76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17 Intern strid i LO om lakseskatten00:51 Tre menn bekreftet drept i London00:36 Fylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47 Unge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30 Thorstvedt scoret i Genk-debuten23:14 Messi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58 Brennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57 Flere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48 Mann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41 Fransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38 De norske langt bak i europacupstorslalåm22:05 Nærmere 500 skadd i gateslag i Beirut
Siste nytt
23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering15:01NorgeTerrorsiktet kvinne fortsatt sammen med sine barn14:45ReiseVeksten i den globale turismen sank i fjor14:42SportAbelvik Rød ute av EM, brudd i foten14:16PolitikkSolberg: Ikke mulig for meg å handle av hensyn til ro i regjeringen14:03SportUllevaal utsolgt til Serbia-kampen14:02SportSolskjær-elev uskadd fra bilkrasj13:51PolitikkSV gleder seg over at Frp går ut av regjering13:49VerdenEgypt forlenger unntakstilstand13:41PolitikkTingretten: Skjellig grunn til mistanke om IS-kvinnens deltakelse i terrororganisasjon13:40PolitikkFrp går ut av regjering13:07PolitikkRiksrettssaken mot Trump starter i Senatet13:04NorgeNest varmeste januar i Oslo så langt12:34VerdenTi dømt til døden for bombeangrep i Bangladesh12:33SportSeieren mot Sverige ga EM-topp på TV12:32PolitikkValgforsker: Frp-exit vil være et stort nederlag for Erna Solberg12:08KulturNasjonalmuseets «Selvportrett» av van Gogh er ekte11:59SportCecilia Brækhus: – Det kan bli en verdig avslutning på karrieren11:58SportRuud falt på verdensrankingen11:46SportSki-NM får tilkjørt 4000 kubikkmeter snø: – Det redder oss11:36PolitikkMener Solbergs «moral» har forverret krisen: – Klart det provoserer11:27NorgeStor snøskredfare flere steder i landet11:25KulturNRK reduserer antall regionkontorer11:25SportHaaland med knockout på anerkjent spillerbørs10:29NorgeYoung Bloods-leder tiltalt for drapsforsøk deltok på «oppvaskmøte»10:29NorgeDrapssiktet i Bergen varetektsfengslet i fire uker10:19VerdenFem døde da hotellrom ble oversvømt med kokende vann i Russland09:47VerdenHuawei-topp kjemper mot utlevering til USA09:46NorgeSammenslåtte kommuner ble mer enn doblet i størrelse09:45NorgeIkke rettsmøte for terrorsiktet kvinne (29)09:27VerdenAustralia rammet av giganthagl og massive støvskyer08:44Verden«Afrikas rikeste kvinne» anklages for å ha flådd Angola08:06NorgeMann påkjørt etter trafikkuhell i Tromsø07:46Helse og livsstilMystisk lungevirus har spredt seg til Sør-Korea07:44NorgeTil sammen 27 mindreårige drept de siste ti årene06:42Kultur«Parasite» er første fremmedspråklige film til å vinne gjev SAG-pris06:37Helse og livsstilKina bekrefter 139 nye virustilfeller06:35SportSlik sikrer Norge EM-semifinale allerede mot Island06:30PolitikkStøre vil gjøre Ap til fredsparti06:02NorgeDette skjer i dag05:34NorgeDette skjedde i natt05:32PolitikkSiv Jensen orienterer om Frps fremtid i regjeringen05:09NorgeFrp sier nei til å bruke norske spesialstyrker i Mali05:00SportRuud holder Djokovic som favoritt i Australian Open04:39KulturPrins Harry: – Jeg vil at dere skal høre sannheten04:35VerdenForskning: Nebbdyr trues av utryddelse i Australia04:23SportKansas City Chiefs og San Francisco 49ers klare for Super Bowl-finale03:48SportMahomes førte Chiefs til Superbowl, møter 49ers03:45Helse og livsstilHøie vil ikke ha forbud mot gentesting03:42PengerOljeindustrien investerer mindre enn 1 prosent i grønn energi02:31PengerArbeidstakere krever større del av kaka i forkant av årets lønnsoppgjør01:58Helse og livsstilVarsler ny abortkamp i Arbeiderpartiet01:40Verden76 svært farlige innsatte har rømt fra et fengsel i Paraguay01:17PengerIntern strid i LO om lakseskatten00:51VerdenTre menn bekreftet drept i London00:36NorgeFylkesledere og stortingsrepresentanter ber Jensen ta Frp ut av regjering23:47NorgeUnge Venstre-leder frykter flere seiere ryker om Frp går ut av regjering23:30SportThorstvedt scoret i Genk-debuten23:14SportMessi ga Setién seier i Barcelona-debuten22:58SportBrennhet Ronaldo økte Juventus-ledelsen22:57NorgeFlere mindreårige pågrepet i Stavanger22:48NorgeMann med syl rispet togpassasjer i Bærum22:41VerdenFransk opprørspoliti granskes for vold mot demonstrant22:38SportDe norske langt bak i europacupstorslalåm22:05VerdenNærmere 500 skadd i gateslag i Beirut
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus