Meny

Dette betyr de forskjellige strømavtalene

Mange av oss bytter sjeldent strømavtale - kanskje fordi vi ikke helt vet hva vi bør bytte til? Foto: Colourbox.com

Sjekk om du bør velge spotpris, variabel eller fastpris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å kjøpe strøm kan virke komplisert. Det finnes et utall selgere og avtaletyper. I tillegg er strømregningen delt i tre deler: nettleie, skatter og selve strømprisen.

- Det er kun strømprisen du kan gjøre noe med selv. På strømpris.no finner du en komplett oversikt over alle strømselgere og alle avtaler, sier Henrik V. Ebne, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Han anbefaler at du setter av litt tid til å sette deg inn i hva de ulike avtalene innebærer og hva som lønner seg med tanke på ditt forbruk.

Les også: Billig strøm i lang tid framover

Spotpris, fastpris eller variabel pris

For det første betaler du for mer enn kun strømmen. I tillegg til strømprisen slik den settes på Nord pool spot, en felles strømbørs for hele Norden, betaler du nettleie - overførsel av strømmen, og skatter og avgifter som moms, elsertifikater og elavgift (forbruksavgift).

Når du velger strømavtale, velger du også blant annet om du skal ha spotpris, variabel pris eller fastpris. Når du velger på Forbrukerrådets strømbyttetjeneste, Strømpris.no, velger du mellom spotpris, variabel, fastpris og andre avtaler.

Ebne gir oss en oversikt:

Spot- og innkjøpspris

Dette vil si at prisen du betaler for strømmen følger prisene på strømbørsen Nord pool, der prisene varierer hver time avhengig av tilbud og etterspørsel. Det betyr som regel dyr strøm når det er kaldt og høyt forbruk. Til gjengjeld er prisen ofte svært lav om sommeren eller hvis vinteren blir mild. I tillegg til børsprisen betaler man et påslag på strømmen man bruker, pluss et månedlig gebyr.

Les også: Derfor sparer noen nesten 200.000 kroner på denne

Variabel pris

Her følger prisen du betaler markedsprisen to uker på etterskudd. Det vil si at prisene svinger mindre enn med spot- eller innkjøpspris. Det betyr at du ikke rammes like fort av prisøkninger, for eksempel på en ekstra kald vintermorgen. Samtidig får du heller ikke like raskt glede av kraftige prisfall i strømmarkedet.

Fastpris

Betyr at du inngår en avtale om en bestemt pris for en viss periode, ofte ett år. Fordelen er at du vet akkurat hva strømmen koster. På kalde vinterdager kan du betale mindre enn markedspris. Til gjengjeld betaler du betydelig mer i sommerhalvåret. Du kan heller ikke bytte leverandør i bindingstiden.

Les også: Omstridt flyavgift kan bli endret

Andre avtaler

Strømselgerne tilbyr stadig flere kontraktstyper, for eksempel lik strømpris alle måneder, ulike abonnement på en viss mengde strøm, blanding av fast- og spotpriser med og uten maksprissikring. Felles for alle avtalene er at det gjør det vanskeligere for deg som kunde å følge med på hva du faktisk betaler for strømmen. I tillegg gir de ofte høyere pris.

Fornybar energi

I tillegg til dette kan du blant annet velge om du vil ha strøm med opprinnelsesgaranti; «opprinnelsesgaranti for bruk av strøm». Dette er en merkeordning som i praksis betyr at du er garantert at den mengden strøm du bruker blir produsert som fornybar strøm et sted i Europa. Ordningen er en EU-ordning som er til for at det skal bli lettere for forbrukeren å velge miljøvennlig, og dermed for at flere leverandører satser på fornybar energi.

Det er nemlig kun 15 prosent av strømmen vi bruker i Norge som er garantert fornybar, til tross for at 98 prosent av kraften vi produserer er fornybar.

Les også: Klare for omkamp om offentlig «gullpensjon»

Spotpris har lønt seg med lave strømpriser

Med lave strømpriser har spotprisavtaler vist seg å være gunstige over tid, forteller Heidi Kvalvåg i NVE. Foto: NVE

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det helt klart spotpris det er vanligst å velge. Deres tall fra 2012 viser at 60 prosent hadde spotavtale, 30 prosent variabel pris, og kun 4 prosent hadde fastpris.

Seksjonssjef i elmarkedtilsynet i NVE, Heidi Kvalvåg forteller at spotprisavtaler de seneste årene har vist seg å ha vært et billigere alternativ over tid enn både variabel pris og fastpris.

- Vi ser på våre statistikker at det har lønt seg å velge spotpris. Fra september 2013 til september 2015 har det, for et gjennomsnittlig hushold som bruker 20 000 kwt strøm, kostet 16800 kroner med fastpris og 12400 kroner med spotpris.

Med andre ord har det vært 4400 kroner å spare på å velge en spotprisavtale, om du har brukt 20 000 kwt i året i to år.

Husk imidlertid på at du kjører en større risiko med spotpris, da denne hele tiden varierer i takt med prisene på strømbørsen.

- Nå når strømprisene har vært lave lenge, og man tror de kommer til å være lave en stund til, tror jeg folk velger spotpris fordi det viser seg å bli billigere, sier Kvalvåg.

Hun minner imidlertid om å passe på å finne riktig spotprisavtale – eller strømavtale for øvrig. Du kan risikere å bli solgt en avtale der det er bakt inn andre kostnader i det de kaller spotprisen. Kvalvåg anbefaler at du bruker Forbrukerrådets tjeneste, Strømpris.no for å finne den beste avtalen til ditt forbruk.

Les også: Storbank avviser at personinfo vippses til Facebook

Mye penger å spare på strøm

Klikk.no har tidligere skrevet om at nordmenn generelt bytter strømleverandør sjeldent, og mange betaler mer enn de trenger. Ifølge daglig leder for Strømpris.no, Hilde Uthaug, er strøm generelt noe vi tenker lite på.

Dessuten bruker vi mye strøm, og vi kan nok ikke legge all skylden over på kulda.

- Nordmenns sløsing av strøm har gitt oss en femteplass over verdens høyeste strømforbruk i husholdningene, viser tall fra Verdensenergikonferanse i 2015. Vi bruker dobbelt så mye strøm som våre svenske naboer og tre ganger så mye som danskene, forteller Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å spare noen tusenlapper i året på strømmen. Foto: DNB

Første januar økte elavgiften fra 17.06 øre per kWt til 20 øre per kWt.

- Dette betyr at en gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 20.000 kWh i året må punge ut med 560 kroner mer i strømavgifter.

Les også: Forbrukerombudet sier nei til inkassovarsel på epost

- Nå som strømmen har blitt dyrere blir det enda viktigere å stramme inn på forbruket. Det er ikke mye du må foreta deg for kunne redusere strømforbruket og spare tusenlapper i året. For hver grad du senker innetemperaturen med kan du spare fem prosent av strømutgiftene, ifølge Hafslund.

Ifølge henne bruker mange av oss strøm ubevisst. Lange varme dusjer, tørketrommel istedenfor å henge opp klær og det å ha på varme i huset når vi ikke bruker det, er blant ting hun mener vi kan droppe for å spare både miljø og penger.

- For å kutte i strømregningen bør du sette opp en oversikt over hvor du og familien din bruker unødvendig med strøm og hvor dere kan kutte ned. Sett et felles sparemål for familien for hva pengene dere får til overs skal brukes på. På denne måten blir det mer motiverende for barna å delta, tipser hun.

Les også:

Så mye kan du spare ved å bytte bank

Dette burde du gjøre i dag

Du gjør vel ikke denne feilen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:31 War of Will vant Preakness Stakes09:22 Regjeringen vil styrke fagskolene09:17 Wondolowski satte MLS-rekord med stil09:02 Norge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50 Arnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46 Selvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29 – Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56 Tidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47 Trump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13 Dette skjer i dag05:57 Sveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35 Dette skjedde i natt05:04 Brann i rekkehus i Tromsø slukket04:42 Fem omkom i flyulykke i Honduras04:18 Saudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18 Tyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33 Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26 Boeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34 Nye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05 Dette sier Jean-Claude Juncker01:00 Juncker freser mot dumme journalister00:49 Reklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37 Saudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37 Norge ga flest poeng til Tsjekkia00:31 Mol og Sørum til finale i Brasil00:16 Monaco nesten berget i Ligue 100:08 Madonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03 Tre Kronor vant VM-finalereprisen23:39 Hegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28 Keiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06 Mann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26 Denne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13 Kurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21 Vanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16 Den røde eller den blå fare?20:11 Manchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06 Hegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32 Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06 Mann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06 Norske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35 Norge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27 Kunstneren Peter Dahl er død17:41 USA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22 John Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53 Fant 370.000 tannbørster på øde øy16:35 Tusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33 Bombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04 Keiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45 Boris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36 Mann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23 Syklist mistet livet i Nordland14:05 Skiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47 Jevnere enn ventet i Australia13:42 Mann omkom i ulykke på Hvaler13:39 MC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39 Strache går av som visestatsminister i Østerrike12:40 Norsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34 MC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29 Rødt vil stanse ny postlov12:23 Prinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16 Hund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05 To menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03 Harsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55 Nordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22 Guardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50 Ibrahim forlenget med Pafos10:31 Valgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22 Kilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01 Zlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18 Rekkehusbrann i Bergen slokket09:14 Arsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00 Facebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59 Australsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58 Bolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20 Politiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17 – Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33 Salvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13 Mann knivstukket i Horten05:57 Riksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55 Bortføring for penger tar av i Nigeria05:50 Dette skjer i dag05:40 Dette skjedde i natt04:44 På stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California03:58 Salget av frossenpizza øker02:51 Universitetslege misbrukte 177 mannlige studenter02:28 Missouri med strengere abortlov02:27 Mann sendt til sykehus etter fall fra flere etasjer i Oslo02:07 Politiet har avsluttet søk etter person i Nidelva01:53 Statsbygg vil selge øyer i Indre Oslofjord01:53 Tidligere geriljaleder og fredsforhandler fengslet etter løslatelse00:57 Travel 17. mai for politiet00:25 God stemning i Oslo 17. mai, før det rant over for mange00:22 Flere land ber Sudan gjenoppta forhandlingene23:34 Kameratrøbbel for KEiiNO under viktig Eurovision-prøve23:28 May gir Labour skylda for brexit-sammenbrudd23:13 Norge krevde ny Eurovision-prøve etter kameratrøbbel – avvist av EBU22:44 Prinsessen og sjamanen snakker ut om kritikken22:40 Italia fikk juling i generalprøven før Norge-kampen22:28 Forren tar selvkritikk etter å ha festet med russen
Siste nytt
09:31SportWar of Will vant Preakness Stakes09:22NorgeRegjeringen vil styrke fagskolene09:17SportWondolowski satte MLS-rekord med stil09:02SportNorge på plass i Polen før U20-VM: – Vi tar kamp for kamp08:50VerdenArnold Schwarzenegger ble sparket bakfra under hoppetau-arrangement08:46VerdenSelvmord blant unge øker i USA – jenter tar igjen gutter08:29Helse og livsstil– Å innføre røykeloven er noe av det tøffeste jeg har gjort07:56NorgeTidligere tingrettsdommer møter i retten tiltalt for overgrep mot barn06:47VerdenTrump maner til republikansk samhold i abortsaken06:13NorgeDette skjer i dag05:57VerdenSveits stemmer over våpenlover på linje med EU05:35NorgeDette skjedde i natt05:04NorgeBrann i rekkehus i Tromsø slukket04:42VerdenFem omkom i flyulykke i Honduras04:18NorgeSaudi-Arabia avviser trussel mot aktivist i Norge04:18VerdenTyrkia samarbeider med Russland om nytt rakettforsvarsanlegg03:33VerdenFemteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli03:26VerdenBoeing erkjenner feil ved 737 MAX-simulator02:48NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland01:34VerdenNye luftangrep fra Israel mot mål i Syria01:05VerdenDette sier Jean-Claude Juncker01:00VerdenJuncker freser mot dumme journalister00:49VerdenReklametavle på Times Square i New York i full fyr00:37VerdenSaudi-Arabia kaller inn til krisemøter00:37VerdenNorge ga flest poeng til Tsjekkia00:31SportMol og Sørum til finale i Brasil00:16SportMonaco nesten berget i Ligue 100:08VerdenMadonna med munkekor i Eurovision-pausen00:03SportTre Kronor vant VM-finalereprisen23:39SportHegerberg: – Savner å spille for landet mitt22:28KulturKeiino møtt av massiv klapping – stiger på oddslistene22:06NorgeMann omkom i trafikkulykke i Oppland21:26VerdenDenne papyrus-biten forteller en historie fra begynnelsen til den kristne kirken21:13PolitikkKurz vil ha nyvalg i Østerrike etter korrupsjonsskandale20:21SportVanvittig drama og ekstraomganger da Vipers tok første stikk20:16PolitikkDen røde eller den blå fare?20:11SportManchester City lekte seg til nytt trofé med 6-0-seier i FA-cupfinalen20:06SportHegerberg med hattrick da Lyon vant mesterligaen med 4-1 over Barcelona19:32KulturUvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten19:06NorgeMann i 20-årene dømt til fengsel for en rekke grove trusler19:06NorgeNorske artister spiller på protestkonsert mot Eurovision i Betlehem18:35SportNorge sikret plassen i elite-VM med festhockey mot Italia og 7-1-seier18:27NorgeKunstneren Peter Dahl er død17:41VerdenUSA utsteder advarsel til flyselskaper om Persiabukta17:22SportJohn Arne Riise har kontaktet Strømsgodset om ledig trenerjobb16:53VerdenFant 370.000 tannbørster på øde øy16:35PolitikkTusener krever at Østerrikes regjering må gå16:33NorgeBombedømt russisk 19-åring sendt ut av Norge15:04NorgeKeiino strålte under siste prøve før Eurovision-finalen14:45VerdenBoris Johnson ligger best an til å etterfølge Theresa May14:36NorgeMann måtte amputere armen etter saluttulykke i Mysen14:23NorgeSyklist mistet livet i Nordland14:05NorgeSkiløper omkom etter fallulykke i Jotunheimen13:47VerdenJevnere enn ventet i Australia13:42NorgeMann omkom i ulykke på Hvaler13:39NorgeMC-fører skadd i ulykke på Siljan13:39VerdenStrache går av som visestatsminister i Østerrike12:40Helse og livsstilNorsk sjaman om «Shaman Durek»: – Henger ikke helt med12:34NorgeMC-fører alvorlig skadd i ulykke på Siljan12:29PolitikkRødt vil stanse ny postlov12:23NorgePrinsesse Märtha Louise avlyser pressekonferanse og vil ikke snakke med journalister12:16VerdenHund hylles som helt etter å ha reddet begravd baby12:05NorgeTo menn i retten etter sparkesykkel-vold i Oslo12:03SportHarsem ikke fornøyd med å bli vraket11:55PengerNordmenn storhandlet på og før 17. mai11:22SportGuardiola svarte om anklagene: – Vi er uskyldige til det motsatte er bevist10:50SportIbrahim forlenget med Pafos10:31VerdenValgdagsmåling: Opposisjonen ligger an til å vinne valget i Australia10:22VerdenKilder: Kurz utelukker videre samarbeid med FPÖ-lederen10:01SportZlatan utestengt etter nakkegrep på keeper09:18NorgeRekkehusbrann i Bergen slokket09:14SportArsenal oppgitt over fansens reisekrise09:00VerdenFacebook utestenger israelsk selskap for valgpåvirkning08:59VerdenAustralsk stiftelse: Koalaen kan være praktisk talt utryddet08:58NorgeBolig overtent i Sigdal – nabohus evakuert08:20NorgePolitiet jakter gjerningspersoner etter voldshendelse i Oslo08:17Politikk– Våre demokratiske organer har spilt klima-falitt. Vi må finne på noe annet07:33VerdenSalvini trommer sammen høyrepopulistisk front i Milano06:13NorgeMann knivstukket i Horten05:57NorgeRiksadvokaten mener politi i Agder brøt tjenesteplikten grovt05:55VerdenBortføring for penger tar av i Nigeria05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeDette skjedde i natt04:44SportPå stedet hvil for Halvorsen og Laengen i Tour of California03:58NorgeSalget av frossenpizza øker02:51VerdenUniversitetslege misbrukte 177 mannlige studenter02:28VerdenMissouri med strengere abortlov02:27NorgeMann sendt til sykehus etter fall fra flere etasjer i Oslo02:07NorgePolitiet har avsluttet søk etter person i Nidelva01:53PengerStatsbygg vil selge øyer i Indre Oslofjord01:53VerdenTidligere geriljaleder og fredsforhandler fengslet etter løslatelse00:57NorgeTravel 17. mai for politiet00:25NorgeGod stemning i Oslo 17. mai, før det rant over for mange00:22VerdenFlere land ber Sudan gjenoppta forhandlingene23:34VerdenKameratrøbbel for KEiiNO under viktig Eurovision-prøve23:28VerdenMay gir Labour skylda for brexit-sammenbrudd23:13VerdenNorge krevde ny Eurovision-prøve etter kameratrøbbel – avvist av EBU22:44NorgePrinsessen og sjamanen snakker ut om kritikken22:40SportItalia fikk juling i generalprøven før Norge-kampen22:28SportForren tar selvkritikk etter å ha festet med russen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus