Dette betyr de forskjellige strømavtalene

Mange av oss bytter sjeldent strømavtale - kanskje fordi vi ikke helt vet hva vi bør bytte til? Foto: Colourbox.com
Mange av oss bytter sjeldent strømavtale - kanskje fordi vi ikke helt vet hva vi bør bytte til? Foto: Colourbox.com

Sjekk om du bør velge spotpris, variabel eller fastpris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å kjøpe strøm kan virke komplisert. Det finnes et utall selgere og avtaletyper. I tillegg er strømregningen delt i tre deler: nettleie, skatter og selve strømprisen.

- Det er kun strømprisen du kan gjøre noe med selv. På strømpris.no finner du en komplett oversikt over alle strømselgere og alle avtaler, sier Henrik V. Ebne, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Han anbefaler at du setter av litt tid til å sette deg inn i hva de ulike avtalene innebærer og hva som lønner seg med tanke på ditt forbruk.

Les også: Billig strøm i lang tid framover

Spotpris, fastpris eller variabel pris

For det første betaler du for mer enn kun strømmen. I tillegg til strømprisen slik den settes på Nord pool spot, en felles strømbørs for hele Norden, betaler du nettleie - overførsel av strømmen, og skatter og avgifter som moms, elsertifikater og elavgift (forbruksavgift).

Når du velger strømavtale, velger du også blant annet om du skal ha spotpris, variabel pris eller fastpris. Når du velger på Forbrukerrådets strømbyttetjeneste, Strømpris.no, velger du mellom spotpris, variabel, fastpris og andre avtaler.

Ebne gir oss en oversikt:

Spot- og innkjøpspris

Dette vil si at prisen du betaler for strømmen følger prisene på strømbørsen Nord pool, der prisene varierer hver time avhengig av tilbud og etterspørsel. Det betyr som regel dyr strøm når det er kaldt og høyt forbruk. Til gjengjeld er prisen ofte svært lav om sommeren eller hvis vinteren blir mild. I tillegg til børsprisen betaler man et påslag på strømmen man bruker, pluss et månedlig gebyr.

Les også: Derfor sparer noen nesten 200.000 kroner på denne

Variabel pris

Her følger prisen du betaler markedsprisen to uker på etterskudd. Det vil si at prisene svinger mindre enn med spot- eller innkjøpspris. Det betyr at du ikke rammes like fort av prisøkninger, for eksempel på en ekstra kald vintermorgen. Samtidig får du heller ikke like raskt glede av kraftige prisfall i strømmarkedet.

Fastpris

Betyr at du inngår en avtale om en bestemt pris for en viss periode, ofte ett år. Fordelen er at du vet akkurat hva strømmen koster. På kalde vinterdager kan du betale mindre enn markedspris. Til gjengjeld betaler du betydelig mer i sommerhalvåret. Du kan heller ikke bytte leverandør i bindingstiden.

Les også: Omstridt flyavgift kan bli endret

Andre avtaler

Strømselgerne tilbyr stadig flere kontraktstyper, for eksempel lik strømpris alle måneder, ulike abonnement på en viss mengde strøm, blanding av fast- og spotpriser med og uten maksprissikring. Felles for alle avtalene er at det gjør det vanskeligere for deg som kunde å følge med på hva du faktisk betaler for strømmen. I tillegg gir de ofte høyere pris.

Fornybar energi

I tillegg til dette kan du blant annet velge om du vil ha strøm med opprinnelsesgaranti; «opprinnelsesgaranti for bruk av strøm». Dette er en merkeordning som i praksis betyr at du er garantert at den mengden strøm du bruker blir produsert som fornybar strøm et sted i Europa. Ordningen er en EU-ordning som er til for at det skal bli lettere for forbrukeren å velge miljøvennlig, og dermed for at flere leverandører satser på fornybar energi.

Det er nemlig kun 15 prosent av strømmen vi bruker i Norge som er garantert fornybar, til tross for at 98 prosent av kraften vi produserer er fornybar.

Les også: Klare for omkamp om offentlig «gullpensjon»

Spotpris har lønt seg med lave strømpriser

Med lave strømpriser har spotprisavtaler vist seg å være gunstige over tid, forteller Heidi Kvalvåg i NVE. Foto: NVE
Med lave strømpriser har spotprisavtaler vist seg å være gunstige over tid, forteller Heidi Kvalvåg i NVE. Foto: NVE

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er det helt klart spotpris det er vanligst å velge. Deres tall fra 2012 viser at 60 prosent hadde spotavtale, 30 prosent variabel pris, og kun 4 prosent hadde fastpris.

Seksjonssjef i elmarkedtilsynet i NVE, Heidi Kvalvåg forteller at spotprisavtaler de seneste årene har vist seg å ha vært et billigere alternativ over tid enn både variabel pris og fastpris.

- Vi ser på våre statistikker at det har lønt seg å velge spotpris. Fra september 2013 til september 2015 har det, for et gjennomsnittlig hushold som bruker 20 000 kwt strøm, kostet 16800 kroner med fastpris og 12400 kroner med spotpris.

Med andre ord har det vært 4400 kroner å spare på å velge en spotprisavtale, om du har brukt 20 000 kwt i året i to år.

Husk imidlertid på at du kjører en større risiko med spotpris, da denne hele tiden varierer i takt med prisene på strømbørsen.

- Nå når strømprisene har vært lave lenge, og man tror de kommer til å være lave en stund til, tror jeg folk velger spotpris fordi det viser seg å bli billigere, sier Kvalvåg.

Hun minner imidlertid om å passe på å finne riktig spotprisavtale – eller strømavtale for øvrig. Du kan risikere å bli solgt en avtale der det er bakt inn andre kostnader i det de kaller spotprisen. Kvalvåg anbefaler at du bruker Forbrukerrådets tjeneste, Strømpris.no for å finne den beste avtalen til ditt forbruk.

Les også: Storbank avviser at personinfo vippses til Facebook

Mye penger å spare på strøm

Klikk.no har tidligere skrevet om at nordmenn generelt bytter strømleverandør sjeldent, og mange betaler mer enn de trenger. Ifølge daglig leder for Strømpris.no, Hilde Uthaug, er strøm generelt noe vi tenker lite på.

Dessuten bruker vi mye strøm, og vi kan nok ikke legge all skylden over på kulda.

- Nordmenns sløsing av strøm har gitt oss en femteplass over verdens høyeste strømforbruk i husholdningene, viser tall fra Verdensenergikonferanse i 2015. Vi bruker dobbelt så mye strøm som våre svenske naboer og tre ganger så mye som danskene, forteller Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å spare noen tusenlapper i året på strømmen. Foto: DNB
Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl mener det ikke skal mye til å spare noen tusenlapper i året på strømmen. Foto: DNB

Første januar økte elavgiften fra 17.06 øre per kWt til 20 øre per kWt.

- Dette betyr at en gjennomsnittlig husholdning med et forbruk på 20.000 kWh i året må punge ut med 560 kroner mer i strømavgifter.

Les også: Forbrukerombudet sier nei til inkassovarsel på epost

- Nå som strømmen har blitt dyrere blir det enda viktigere å stramme inn på forbruket. Det er ikke mye du må foreta deg for kunne redusere strømforbruket og spare tusenlapper i året. For hver grad du senker innetemperaturen med kan du spare fem prosent av strømutgiftene, ifølge Hafslund.

Ifølge henne bruker mange av oss strøm ubevisst. Lange varme dusjer, tørketrommel istedenfor å henge opp klær og det å ha på varme i huset når vi ikke bruker det, er blant ting hun mener vi kan droppe for å spare både miljø og penger.

- For å kutte i strømregningen bør du sette opp en oversikt over hvor du og familien din bruker unødvendig med strøm og hvor dere kan kutte ned. Sett et felles sparemål for familien for hva pengene dere får til overs skal brukes på. På denne måten blir det mer motiverende for barna å delta, tipser hun.

Les også:

Så mye kan du spare ved å bytte bank

Dette burde du gjøre i dag

Du gjør vel ikke denne feilen?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57 Vanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38 Studenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31 Tak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57 Mystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52 Milik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39 Riksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23 Grønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16 Nesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58 Flere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49 Fløibanen kjørte på et tre20:47 Mesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44 Ny skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39 Nav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35 Zuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22 Pompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16 33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10 Ap om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35 Mann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18 Aftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07 Protester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59 Triste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43 Solberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01 Elever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37 Opprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27 Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24 Nye målinger av sola overrasker forskerne17:09 Rosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08 Seks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07 Hurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50 Karmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27 Mattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27 Politiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08 10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42 Karlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35 Spørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34 Finland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33 Luftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22 Demokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19 Letingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42 Forsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40 Norsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20 Ny kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13 Uværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58 Ny skade for City-forsvarer13:46 USA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28 Deschamps gjør som Lagerbäck12:50 Vanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49 Roxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48 Abiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48 Y-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31 Lånekassen øker fastrenten12:06 Slik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30 32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26 Politiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20 Britenes ensomme framtid11:05 Mistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04 Historisk høy gjeldsbelastning10:54 Forsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36 Tykk røyk innhyller hele Sydney by10:33 Aung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04 Åpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03 Nilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08 Vi krasjer for over 750 millioner i desember08:59 Det Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56 Seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55 Regjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27 Sp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10 Mann siktet for drap i Kristiansand08:06 Nytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31 Sesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03 Norge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31 Starter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25 Bjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08 Dette skjer i dag06:04 Demokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51 Fly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Britisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12 Kritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00 Stram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45 Assad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39 Hytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor
Siste nytt
04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06NorgeNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12NorgeVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus i Gjesdal etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03VerdenTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:57NorgeVanskelige kjøreforhold og stengte fjelloverganger i Sør-Norge23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform22:38NorgeStudenter ved Oslo Met fikk samme eksamen som i fjor – eksamenen annullert22:31NorgeTak på næringsbygg blåste av – Alle aktører i sving mot uværet i Hordaland21:57NorgeMystisk bil ved Hagens hus fanget på video21:52SportMilik skjøt Napoli videre, mareritt for Berges 17-årige lagkamerat21:39NorgeRiksadvokaten bes rydde opp i saker der flyktninger er dømt for å ha brukt falske papirer21:23PengerGrønt lys for Trumps frihandelsavtale med naboene21:16Helse og livsstilNesten halvparten bestilte kjøtt på forhånd - folket ville ha gjort det samme20:58VerdenFlere drept i skytedrama i by i New Jersey20:49NorgeFløibanen kjørte på et tre20:47SportMesterligaeventyret over for Haaland og Salzburg med tap for Liverpool20:44SportNy skade for City-forsvarer, Stones ute flere uker20:39PengerNav-rammet etterlyser informasjon om fri rettshjelp: – Ingen gir beskjed20:35SportZuccarellos forrige klubb sparket treneren for etisk overtramp20:22VerdenPompeo advarer Lavrov mot innblanding i valget20:16Norge33-åring tiltalt for drapsforsøk – risikerer forvaring20:10Helse og livsstilAp om forskjellsbehandling av endometriosepasienter: – Ulogisk19:35NorgeMann siktet for drap i Kristiansand hevder han ikke har noe med saken å gjøre19:18SportAftenbladet: Thorstvedt kan bli lagkamerat med Haaland i Salzburg19:07NorgeProtester mot litteraturprisvinner – applaus til batteri-oppfinner18:59ReiseTriste bilder fra turistmagneten: – Det er en reell frykt18:43PolitikkSolberg husker ikke når hun fikk vite om Navs praksisendring18:01NorgeElever ble navngitt på Google i overgrepssak17:37VerdenOpprørere til angrep mot presidentpalass og hotell i Somalia17:27VerdenStudie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før17:24NyheterNye målinger av sola overrasker forskerne17:09SportRosenborg bekrefter: Dorsin klubbens nye sportslige leder17:08VerdenSeks migranter frøs i hjel på grensa mellom Tyrkia og Hellas17:07PengerHurtigruten-konkurrent mangler skip – regjeringen varslet bøter16:50NorgeKarmsundbrua stenges for trafikk på grunn av uvær16:27NorgeMattilsynet får slakt i ekstern granskning16:27NorgePolitiet etterlyser bil - mann funnet død på strand16:08Kultur10. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200715:42SportKarlssons mamma: – Toppidrett er ikke sunt15:35VerdenSpørsmålene trenger seg på etter vulkanutbruddet15:34PolitikkFinland har fått verdens yngste regjeringssjef15:33NorgeLuftambulanse-saken: Fem ekstra fly settes inn15:22PolitikkDemokratene anklager Trump for maktmisbruk15:19VerdenLetingen fortsetter etter savnet fly på vei til Antarktis14:42VerdenForsker: Våpenhvilen i Øst-Ukraina kan bli kortvarig14:40SportNorsk toppsyklist hjem fra samling med hjerteflimmer14:20PolitikkNy kraftkabel kan gi fire milliarder i økt strømregning – hvert år14:13NorgeUværet stopper helikoptertrafikken i Nordsjøen13:58SportNy skade for City-forsvarer13:46VerdenUSA: Kraftig snøvær førte til massekollisjon13:28SportDeschamps gjør som Lagerbäck12:50KulturVanessa Baird bak årets Nobel-diplom12:49KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson er død12:48NorgeAbiy Ahmed mottok Nobels fredspris12:48KulturY-blokken vurdert som ett av Europas viktigste truede kulturminner12:31PengerLånekassen øker fastrenten12:06SportSlik går Norge videre i håndball-VM: Selv tap kan gi semifinale11:30Norge32-åring tiltalt for voldtekt av to 15-åringer i Bergen11:26NorgePolitiet etterlyser bil etter mann ble funnet død ved strand11:20StemmerBritenes ensomme framtid11:05NorgeMistenkelig dødsfall etterforskes i Finnmark11:04PengerHistorisk høy gjeldsbelastning10:54VerdenForsker om overgrep: – Nobelprisvinneren må kjenne til hva som pågår der10:36VerdenTykk røyk innhyller hele Sydney by10:33VerdenAung San Suu Kyi svarer på anklager om folkemord10:04SportÅpner for Østberg-deltakelse i Tour de Ski10:03SportNilsson tilbake i Davos, Halfvarsson står over igjen09:08MotorVi krasjer for over 750 millioner i desember08:59PengerDet Norges Bank følger med på når den skal sette renta08:56VerdenSeks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia08:55MotorRegjeringen vil se på inntektene fra bompenger08:27PengerSp vil fryse lederlønninger i staten – Lever ikke i et vakuum, svarer regjeringen08:10NorgeMann siktet for drap i Kristiansand08:06SportNytt problem for VM-arrangøren i Japan: Eksos i finalehallen07:31NorgeSesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge07:03PolitikkNorge slår ned på mulig eksportjuks i WTO06:31VerdenStarter etterforskning etter vulkanutbruddet på New Zealand06:25PengerBjørn Dæhlie vil selge leiligheter for 600 millioner kroner i Åre06:08NorgeDette skjer i dag06:04PolitikkDemokratene skal legge fram anklager mot Trump05:51VerdenFly med 38 om bord på vei til Antarktis har styrtet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkBritisk valg mellom «ja» eller «tja» til brexit05:12PolitikkKritiserer rettshjelpsordning for Nav-brukere05:00NorgeStram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge04:45VerdenAssad: OPCW forfalsket rapport etter ønske fra amerikanerne04:39MotorHytteeiere i Oslo-området kjørte til hytta nesten én million ganger i fjor
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus