VELGE RIKTIG EIENDOMSMEGLER

Sjekkliste for å finne riktig megler

BØR HA LOKALKUNNSKAP: - Eiendomsmegleren må ha lokalkunnskap om området du bor i. Det er også en fordel dersom megleren har solgt tilsvarende boliger tidligere. Det gjør at de kjenner til kundegruppen, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsforbund.
BØR HA LOKALKUNNSKAP: - Eiendomsmegleren må ha lokalkunnskap om området du bor i. Det er også en fordel dersom megleren har solgt tilsvarende boliger tidligere. Det gjør at de kjenner til kundegruppen, sier Carsten Pihl, forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsforbund. Foto: Colourbox

Men det er spesielt én tabbe du bør styre unna.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å velge riktig megler til å selge boligen din kan være en mer omfattende prosess enn det du først hadde sett for deg. Glem hvilket firma megleren er knyttet til, og tillat deg å ringe tidligere kunder, er noen råd.

Les også: Har du disse kvalitetene kan du helt fint selge selv

Gå for lokalmegler

- Jeg anbefaler å finne en dyktig lokalmegler som kjenner til nærområdet der boligen skal selges godt, sier Odd Nymark, administrerende direktør i Eiendomsmegler1, Oslo og Akershus.

Tips til hvordan du skal velge megler:

  • Snakk med flere meglere, og husk at du velger person og ikke kontor.
  • Inviter flere meglere på besøk for å høre hva de har å si om boligen.
  • Be megleren om å få referanser fra andre kunder som har solgt tilsvarende bolig i samme område.
  • Dra på visninger megleren holder, for å se hvordan vedkommende gjør jobben.
  • Sørg for at megleren har lokalkunnskap om området.
Kilde: nefbolighjelp.no

En god lokalmegler skal ha kunnskap om skolekretser, friområder og byggeplaner i nærområdet. I tillegg har lokalmegleren gjerne oversikt over interessenter fra tilsvarende boliger som er solgt i området.

Carsten Pihl er forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, og enig med Nymark.

- Eiendomsmegleren må ha lokalkunnskap om området du bor i. Det er også en fordel dersom megleren har solgt tilsvarende boliger tidligere. Det gjør at de kjenner kundegruppen, påpeker Pihl.

Det er også fullt lov å be megleren om å få kontakte to referanser som kan gi deg bekreftelse på at ditt inntrykk av megleren stemmer, legger Nymark til.

- Du kan be om referanser fra kunder som har solgt tilsvarende boliger i samme område, forklarer Pihl.

Les også: Unngå disse tabbene når du skal selge bolig

Firma er irrelevant

Pihl forteller at du ikke bør velge megler ut fra hvilket firma megleren tilhører.

- En av de typiske fellene du kan gå i, er å velge et kontor eller en kjede, uten å sjekke hvilken megler du ender opp med.

Kravene til eiendomsmeglere er i dag høye, skal vi tro Nymark. Likevel er han klar på at det er én felle du ikke bør gå i.

- Du bør ikke velge megler ut fra hvem som har gitt deg høyest prisestimat på boligen. Det ligger ikke i kortene at den megleren vil kunne oppnå den beste prisen på boligen til slutt, slår Nymark fast.

Les også: Kjøpe brukt bolig? Dokumentet du ikke bør signere

Inviter flere meglere hjem

Både Nymark og Pihl anbefaler at du i starten av prosessen inviterer to-tre meglere hjem til deg for å finne ut hva de har å tilby. Da vil du få muligheten til å bli kjent med flere meglerforetak, og hva de kan tilby ved salg.

- Det kan skille seg ganske mye på både opplevelsen av en megler, og pristilbudet du vil få, opplyser Nymark.

Du bør huske på at en salgsprosess blir best dersom samarbeidet mellom selger og megler fungerer så godt som mulig. Kjenn derfor etter om du har god kjemi med megleren som skal forvalte din boligverdi.

- Det jeg ser ut fra henvendelser, er at mange bare har valgt å kontakte én megler, påpeker Pihl.

Nymark forteller at det også er en del som ikke har diskutert og lest avtalen med eiendomsmegleren godt nok. Selger og megler har da ulik oppfatning hva gjelder annonsering, markedsføring og hva som skal gjøres underveis i salgsprosessen.

- Tenk over hva du ønsker på forhånd, og få så en eiendomsmegler til å oppfylle disse kravene. Da vil du kunne få et bra boligsalg, tipser han.

Les også: Boligprisene øker – men færre solgte boliger

Ingen fasit på hva som er riktig

Nymark informerer om at det i disse dager skiller en del på hvordan megleren gjennomfører markedsføringen av boligsalget. I en ny digital tid er det noen meglere som har kommet langt med smarte, digitale annonsemuligheter av boligen.

- Annonsering av boligen på sosiale medier, og på de største nettsidene i landet, bidrar til at langt flere får med seg at boligen er til salgs, sier han.

Du bør uansett ha som hovedregel at du tar et møte med megleren og får en gjennomgang av salgsprosessen, produkter og markedsføringen.

- Det er ingen fasit på hvilken megler som er riktig, men avtaler du et møte, vil det gi en god indikasjon på om du vil kunne samarbeide godt med megleren.

Les også: Rekkehuset i Bærum gikk nesten én million kroner over takst

Denne saken ble først publisert i Klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus