500 lag og foreninger har sluttet å bruke kontanter

<p>– mCASH løser “pengeutfordringen” for mange lag og foreninger, sier Øyvind Aass, konst. administrerende direktør i SpareBank 1 Mobilbetaling AS.</p>
– mCASH løser “pengeutfordringen” for mange lag og foreninger, sier Øyvind Aass, konst. administrerende direktør i SpareBank 1 Mobilbetaling AS. Foto: Pressefoto Sparebank 1

Kontanter forsvinner gradvis mer og mer fra folks lommebok. En ny app som nå er tatt i bruk av 500 lag og foreninger tilbyr nå mobilbetaling i kiosk hos lag og foreninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere mobilapper med betalingsløsninger kommer, samtidig som banker ruster ned sine bankfilialer. Det er et faktum at vi kommer stadig nærmer et kontantløst samfunn.

– Kontanter fra salg av mat og drikke, utstyr og billetter har tradisjonelt havnet i et skrin og blitt liggende der til noen har hatt tid til å sette pengene inn på konto i banken. Noen lag og foreninger har investert i kortterminal. Men dette koster penger og køene blir ofte lange. mCASH løser pengeutfordringen for mange lag og foreninger, sier Øyvind Aass, konst. administrerende direktør i SpareBank 1 Mobilbetaling AS i en pressemelding.

Les også: Tror et kontantløst samfunn vil bli katastrofe for de eldre

Tre ulike funksjoner

Appen med navnet mCash er løsning for kiosker, kantiner, lag og foreninger. Appen skal ifølge Sparebank 1 «fjerne behovet for kontakter, krever ingen dyre kortterminaler eller kassaaparat og har ingen oppstartskostnader eller bindingstid. »

Idrettslaget eller foreningen som registerer seg på nettstedet www.cash.no kan sette opp sine egne mobilmenyer. Hver meny får videre en QR-kode som markedsføres for publikum, og som brukerne scanner inn på sin telefon ved hjelp av mobilkameraet. I tillegg har flere butikkjeder som Bunnpris, G-Sport, Burger King og Moods of Norway tatt i bruk betalingsappen.

Appen er ikke ulik DNB sin app «Vipps» hvor man kan sende penger med noen få tastetrykk uten bankbrikke. I tillegg til handle-funksjonen hos lag og foreninger, kan du altså både sende og be om penger fra venner og kjente.

En ny app fra Sparebank1 vil fjerne kontantbehovet ytterligere i samfunnet. Foto: Illustrasjonsfoto Sparebank1
En ny app fra Sparebank1 vil fjerne kontantbehovet ytterligere i samfunnet. Foto: Illustrasjonsfoto Sparebank1

Over 170.000 brukere

– Rundt 1000 steder tilbyr allerede mCASH og antallet brukere har rundet 170. 000 og vokser fort. Disse 1000 stedene er butikker, små og store idrettslag, foreninger, kirker og klubber rundt om i Norge. Denne vinteren har mCASH-appen blant annet blitt brukt som betalingsløsning på Holmenkollen Skifestival, under verdenscupen i hopp i Vikersund og under NM på ski i Tromsø. Flere av tippeligaklubbene, blant andre Stabæk og Bodø-Glimt vil bruke mCASH på sine stadionanlegg når fotballsesongen sparkes i gang, forteller Aass.

Les også: Unio-lederen advarer mot svartmaling før årets lønnsoppgjør

– Kan være mulig å gjøre Norge fritt for sedler og mynter

I et intervju med ABC Nyheter i forrige uke uttalte forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundesen, at det i utgangspunktet vil være mulig å gjøre Norge fritt for sedler og mynter i løpet av kort tid.

– Det er allerede kommet mange apper og elektroniske løsninger, samtidig som vi bruker stadig mindre kontanter i det daglige mens kortbruken øker fra år til år. Det skyldes ikke bare at vi blir flere, men fordi vi bruker kort oftere og på stadig mindre beløp. Før betalte man store kjøp som for eksempel flyreiser og hotell med kort, men i dag bruker vi det når vi kjøper en pakke tyggegummi på Narvesen, Sa Gundersen.

Sjefredaktører i magasintet ViOver60, Anne Marit Hjelme, mener bankenes ønske om et kontantfrittsamfunn er en varslet katatrofe for mange eldre i den målgruppen.

– Særlig blant de fra 75 år og oppover er det mange som bærer på kontanter. Mange har ikke kort og de føler seg gjerne utrygge på å bruke det. I tillegg er de ofte helt ukjent med det å betale via mobiltelefon eller Internett, fortalte hun til ABC Nyheter forrige uke.

Tidligere i år bestemte DNB seg for å legge ned 59 filialer med den begrunnelse at vi er innom banken.

Les saken: DNB legger ned 59 filialer - 600 mister jobben

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus