Hagen «sjokkert og forbauset» over tap i Høyesterett

Tidligere Frp-leder Carl. I Hagen tapte pensjonsstriden i Høyesterett.
Tidligere Frp-leder Carl. I Hagen tapte pensjonsstriden i Høyesterett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Carl I. Hagen reagerer på at Høyesterett avviste hans krav om at staten ikke har rett til å endre pensjonene for tidligere stortingsrepresentanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er en veldig lite prinsipiell dom som åpner for at Storting og regjering kan redusere løpende pensjoner, uten at Høyesterett mener det er i strid med Grunnloven, sier Hagen.

Han mener Høyesterett i praksis gir regjeringen «carte blanche» til å endre pensjoner.

– Det jubler vel regjeringen for, siden den ønsker å endre statspensjonene, sier den tidligere Frp-lederen til NTB.

Bakgrunnen for saken er at Stortinget endret pensjonsordningene for tidligere stortingsrepresentanter i 2011, ett år etter at Hagen ble stortingspensjonist. Hagen hevdet at pensjonsendringene var i strid med Grunnlovens paragraf 97 om tilbakevirkende kraft.

– Jeg er meget, meget forbauset over at Høyesterett ikke er mer opptatt av å passe på at stortingsflertallet hoder seg innenfor Grunnloven, sier han.

Les også: Norske finanspolitikere fikk skattesjokk

– Ikke omfattende endring

Høyesterett la vekt på at endringen ikke innebærer et særlig omfattende inngrep. Retten mener også at Hagen ikke kan ha hatt en berettiget forventning om at reguleringsmekanismen skulle bestå uendret.

– I korthet betyr det at Hagen og andre stortingsrepresentanter må akseptere den samme endringen i sine pensjoner som alle andre grupper pensjonister har måttet akseptere, sier advokat Ketil Bøe Moen ved Regjeringsadvokaten.

– Høyesterett har kommet til at inngrepet i Hagens pensjonsrettighet ikke var spesielt tyngende. Høyesterett har ment at de hensynene som ligger bak reformen, er vesentlig mer tungtveiende, og det er staten helt enig i, sier han.

Les også: Ekspertgruppe varsler skatt på 65 prosent

De samfunnsmessige hensynene bak endringene er tungtveiende, ifølge Høyesterett. Moen kaller dommen grundig og god.

– Det er særlig viktig at Høyesterett følger statens syn ved å vektlege de grunnleggende hensyn bak pensjonsreformen. Sikre et bærekraftig pensjonssystem, sikre likebehandling mellom ulike grupper pensjonister og sikre en rettferdig fordeling mellom generasjoner, sier han.

Les også: Lippestad brøt sitt eget regelverk - Hagen reagerer kraftig

15 av 20 inhabile

I den gamle ordningen var Hagen sikret 66 prosent av lønna til en sittende stortingsrepresentant, mens den nye pensjonsordningen følger den generelle lønnsutviklingen minus 0,75 prosent.

– Nå trekkes 0,75 prosent, men kanskje Stortinget og regjeringen har lyst til å trekke 3 prosent eller 5 prosent? Da vil reelt sett pensjonene smuldre bort, sier Hagen.

Bare fem av dommerne i Høyesterett var med på avgjørelsen. De øvrige 15 høyesterettsdommerne ble ansatt før 2011 og hadde omtrent samme pensjonsordning som den tidligere Frp-lederen kjempet for å beholde. Advokat Moen mener det ikke svekker dommen, og viser til at de aller fleste saker avgjøres med fem dommere.

Tidligere har både trygderetten og lagmannsretten avvist at endringen var i strid med Grunnloven. Saken var så sjelden og prinsipielt viktig at både Hagens advokat og Regjeringsadvokaten mente det var viktig å få prøvet den for Høyesterett.

Hagen har ikke bestemt seg for om han skal gå videre med saken. Han har regnet med at dagens ordning koster ham 40.000 kroner i årlig pensjon, men understreker at saken handler om prinsipper, ikke penger.

Bakgrunn: 15 dommere i Høyesterett inhabile i Hagen-saken om gullpensjon

Carl I. Hagens pensjonsstrid:

* Stortinget endret pensjonsordningene i 2011, ett år etter at Carl I. Hagen ble stortingspensjonist.

* Hagen hevder at endringene er i strid med Grunnlovens paragraf 97, om at ingen lov kan gis tilbakevirkende kraft.

* Saken har tidligere vært behandlet i trygderetten i februar 2014 og Borgarting lagmannsrett i juni 2015. Begge avviste at endringen var i strid med Grunnloven.

* I den gamle ordningen sikret stortingspensjonister med full opptjening 66 prosent av lønna til en sittende stortingsrepresentant, mens den nye pensjonsordningen følger den generelle lønnsutviklingen minus 0,75 prosent.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus