Stortinget vil ha lisensen vekk fra TV-apparatet

Partiene på Stortinget er enige om å skrote dagens TV-lisensordning. I stedet foreslår de at lisensen skal betales over skatteseddelen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny avtale om allmennkringkasting som ble lagt fram torsdag, som samtlige partier unntatt Frp stiller seg bak, blir kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) bedt om å legge fram et forslag om hvordan NRK skal finansieres i framtiden innen utgangen av året.

Partiene ber Helleland særlig om å utrede en ordning etter modell fra den finske allmennkringkasteren YLE, der lisensen er en skatt per person, gradert ut fra inntekt, i stedet for en fast avgift per TV-apparat, som i dag.

Fornøyd

Selv er Helleland fornøyd med avtalen og lover å fremme en anbefaling til Stortinget innen utgangen av 2016.

– At det er bred enighet om allmennkringkastingspolitikken er avgjørende for at NRK skal kunne utøve sin rolle som allmennkringkaster på en god måte også i fremtiden, framholder hun.

Også NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen er glad for enigheten.

– En så sentral samfunnsinstitusjon som NRK trenger bred politisk forankring for å kunne ha stabile rammer, gjøre en jobb for hele befolkningen og ikke være kontroversiell som institusjon, sier han.

Reaksjon: Frp: – En sier for lisensmotstandere

– Gammeldags og urettferdig

Partiene går blant annet inn for å skrote dagens lisensordning, som er både gammeldags og sosialt urettferdig, ifølge Venstres Trine Skei Grande.

– Den er veldig avhengig av en type teknologi, fjernsynsapparatet vårt, mens vi i dag bruker våre allmennkringkastere på mange forskjellige måter, påpeker hun.

Venstre har lenge kjempet for at det i stedet innføres en medieskatt.

– Da vil man få en mer sosialt rettferdig innkreving, og man vil også få muligheter til å finansiere andre ting enn NRK, for eksempel pressestøtte og alle de andre ordningene vi har for å sikre pressens ytringsfrihet i Norge.

I fjor sommer ble det satt ned et utvalg som skal vurdere hvordan NRK skal finansieres i fremtiden. Utvalget skal levere sitt forslag til sommeren. Men stortingspolitikerne har det travelt, og flere peker på at mediemarkedet blir stadig tøffere, samtidig som den teknologiske utviklingen skyter fart.

– Det haster med en omlegging. Vi bør få til et vedtak før valget i 2017, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Les også: 37 prosent er imot NRK-lisensen

Må bli i Bergen

I avtalen slår partiene fast at Norge også i framtiden skal ha to allmennkringkastere, NRK og reklamefinansierte TV 2. Politikerne ber også regjeringen utrede å gi statsstøtte til TV 2 – men ønsker å sette som betingelse at hovedkontoret i Bergen beholdes.

TV 2 har tidligere varslet at det kunne bli aktuelt å legge ned nyhetsdekningen og å flytte hovedkontoret hvis kanalen ikke blir kompensert.

– Dette betyr at vi har nådd fram med vårt budskap. Det hadde vært veldig lite tilfredsstillende for oss å gå på en ny midlertidig ordning, sier nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther til NTB.

TV 2 er svært fornøyd med at stortingsflertallet har samlet seg om å styrke allmennkringkastingen.

– Alt ligger til rette for at TV 2 vil søke på en ny avtale når denne lyses ut, og at vi ved tilslag kan opprettholde hovedkontor i Bergen, sier sjefredaktør Olav T. Sandnes.

Les også: NRK-lisensen under press

Frp: – En seier

Avtalen om allmennkringkasting ble presentert i vandrehallen i Stortinget torsdag ettermiddag.

– Jeg er glad og lettet over at vi har fått på plass en avtale som involverer de fleste partier, sier mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Arild Grande.

Selv om Frp ikke er med på forliket, karakteriserer partiets mediepolitiske talsmann Ib Thomsen avtalen som en seier.

– Endelig har vi blitt hørt av alle partier om at man må gå inn og se på lisensavgiften. Dette er en kjempeseier, sier Thomsen til NTB.

Partiene er også enige om at de viktigste internasjonale sportsarrangementene skal være fritt tilgjengelig på åpne kanaler.

– Når norske idrettshelter jubler for seier, vil det skje sammen med hele befolkningen, sier Arild Grande.

Se hele pressekonferansen i vinduet under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus