Norsk Tipping ønsker ny grense for hvor mye du kan tape

Det statseide aksjeselskapet Norsk Tipping har vedtatt å endre grensen for hvor mye penger du kan tape når du spiller med selskapets tjenester.
Det statseide aksjeselskapet Norsk Tipping har vedtatt å endre grensen for hvor mye penger du kan tape når du spiller med selskapets tjenester. Foto: Foto: Gorm Kallestad / / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag vedtok styret i Norsk Tipping en tapsgrense for hvor mye penger kundene kan spille. Målet er å beskytte spilleavhengige på en bedre måte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Målet er at færre skal få problemer, for realiteten er at også våre spill skaper alvorlige problemer hos et lite mindretall av spillerne, skriver administrerende direktør Torbjørn Almlid i en kronikk.

I kronikken skriver Almlid at Norsk Tipping vil innføre nye beløpsgrenser for hvor mye det skal være mulig å tape, på tvers av alle spillene.

Ønsker 20.000 kroner som grense

Norsk Tipping har søkt kulturdepartementet om å innføre en øvre tapsgrense på tvers av alle spill. Selskapet har i utgangspunktet søkt om at tapsgrensen skal være på 20.000 kroner i måneden, som tilsvarer 240.000 kroner i året, men den kan også bli lavere. Det er opp til departementet å bestemme.

Alle som spiller noen av de risikofylte spillene som for eksempel casinospill, må sette en grense for hvor mye han eller hun har råd til å tape per måned og per dag, opplyser kommunikasjonsdirektør i Norsk Tipping, Tonje Sagstuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forskning viser at dette har god forebyggende effekt. I tillegg vil Norsk Tipping ha et maksimumsbeløp for hvor høyt en spiller kan sette sin grense. Dette maksimumsbeløpet fungerer som en minimumsbeskyttelse for de som ikke kan eller vil sette en grense for seg selv. Spillere som kun spiller lavrisikospill som for eksempel Lotto må ikke sette en egen grense, men alle vil uansett være underlagt maksimumsbeløpet. Det betyr at det ikke vil være mulig å tape mer en kr 20 000 per måned hos Norsk Tipping, sier Sagstuen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norsk Tipping advarer mot svindelforsøk

20.000 nordmenn taper mer enn de bør

Noe av bakgrunnen for justeringen er at 20.000 av Norsk Tippings spillere taper mer penger enn det som er fornuftig ifølge selskapet. I 2015 begynte Norsk Tipping å ringe til folk som tapte for mye penger. Det vil de fortsette med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det varierer hvor mye risikospillerne taper. Flere taper flere hundre tusen i løpet av ett år. Noen har råd til det, men vi vet at de aller fleste taper mer enn de bør. Vi har et særskilt ansvar for å ha tiltak som beskytter de mest sårbare spillerne, sier administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid til Aftenposten, som først meldte om saken.

Skal beskytte spillerne sine

Norsk Tipping er et statlig eid aksjeselskap som har som har følgende formål: «Vårt oppdrag er å tilby befolkningen attraktive pengespill som i minst mulig grad skaper sosiale problemer».

Helsenorge regner med at 50.000 nordmenn har problemer med gambling (tall fra 2013), og at 250.000 nordmenn over 18 år spiller pengespill på nett hvert år.

Norsk Tipping har et ansvar for å verne om spillerne sine, men Almlid i Norsk Tipping vedgår til Aftenposten at det blir vanskeligere og vanskeligere å gjøre det i dagens marked der kundene har tilgang til spill i flere plattformer døgnet rundt.