Slik kommer du deg ut av kredittgjeldskrisa

Er kredittkortbruken ute av kontroll? Klipp kortene i stykker og ta grep for å nedbetale gjelden din.
Er kredittkortbruken ute av kontroll? Klipp kortene i stykker og ta grep for å nedbetale gjelden din. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med små grep kan du betjene kredittgjeld og få privatøkonomien tilbake på beina, men det krever en holdningsendring. – Velferdssamfunnet har gjort nordmenn late, mener forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er enkelt å ty til bruk av kredittkort når den vanlige lønnen din ikke strekker til. Kanskje brukte du det på reisen som ble litt dyrere enn planlagt? Eller kjøpte du en flunkende ny gressklipper du egentlig ikke hadde råd til? Uansett hva du bruker kredittkortet til, er det fort gjort å miste kontrollen.

Før du vet ord av det er kanskje regningene flere og større enn det du klarer å betale, og da kan det være fristende å gjemme dem i en skuff og late som om de ikke eksisterer. Det er på dette kritiske punktet du bør ta grep om økonomien din.

– Hvis du ikke klarer å betjene kredittgjeld må du ta kontakt med kreditoren din så fort som mulig så dere kan komme frem til en avtale om nedbetaling. Det er første bud. Noen blir gjerne litt apatiske når regningene vokser, men husk på at kreditorer er vant med å få sånne telefoner, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når en avtale om nedbetaling er i boks, gjelder det å legge en plan for hvordan du skal klare å finne penger til å betale ned gjelden.

Les også: L igger du bak med pensjonssparing?

– Nordmenn er gode på skippertaksmetoden

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, gir deg sine råd for å få bukt med kredittgjelda. Foto: Foto: SpareBank 1
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank 1, gir deg sine råd for å få bukt med kredittgjelda. Foto: Foto: SpareBank 1

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i SpareBank 1, og har vært med som økonomisk rådgiver på TV3s program Luksusfellen. Han anbefaler å unngå bruk av kreditt så langt det er mulig, da det ofte gir høy rente med kort betalingsfrist.

Om du først har pådratt deg kredittgjeld, er det hovedsakelig to strategier du kan bruke for å betale ned gjelda, ifølge Gundersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En strategi nordmenn er svært gode på, er skippertaksmetoden. Det er en fin metode fordi du setter inn alle krefter på kort tid og det gir raske resultater. Det handler det om å skalke alle luker, kutte ut alle utgifter og bruk så lite penger som over hodet mulig. Ikke bruk penger uten å tenke deg godt om, sier Gundersen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en metode som funker bra dersom gjelden ikke er altfor stor. Da går det an å leve på sparebluss for en liten periode for å bli kvitt gjelden. Det er imidlertid vanskelig å leve på et minimum over lang tid. Dersom du har større gjeld, bør du lage en ordentlig plan for hvordan du skal nedbetale gjelden din.

– Sett opp et alminnelig budsjett som er greit å leve etter, men pass på at det går i pluss så du frigir penger til å nedbetale gjeld og til uforutsette utgifter. Ta høyde for ting som boliglånsutgifter, frisørtimer og fotball- og svømmetrening til barna dine når du lager budsjettet. Hold deg på et nøkternt nivå, ikke velg de dyreste løsningene, sier Gundersen.

Les også: Flere i inkassosaker mot pensjonister

– Velferdssamfunnet har gjort nordmenn late

For å lage et mer nøkternt budsjett over hverdagsutgifter, er det viktig å identifisere hva du kan kutte ned på og hva du kan kutte ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gå inn på brukskontoen din og se hva du bruker penger på. Gå gjennom post for post og spør deg selv: «Er dette en nødvendig utgift? Kan jeg kutte det ut?». Trenger du treningssenter nå eller kan du trene ute i naturen? Går du for mye på kino? Kan jeg klare meg med et billigere bredbånd eller færre TV-kanaler? Se på alle utgifter, anbefaler Gundersen i SpareBank 1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker at for å spare store penger, må du ikke alltid se på store utgifter. Det er mye å spare på å kutte i små utgifter, som den daglige kaffekoppen i lunsjpausen for eksempel.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, anbefaler å kutte unødvendige abonnementer på strømmetjenester på nettet så vel som å ta en gjennomgang av alle avtaler du har. Kan du få en lavere boliglånsrente? En lavere strøm- og mobilregning?

– Velferdssamfunnet har gjort nordmenn litt late, men det er mye å spare på å ha den den laveste boliglånsrenta du kan få, og å kutte ut alle unødvendige forsikringer for eksempel. Det går også an å be om avdragsfrihet på boliglånet for en periode, men det er ikke noe man bør gjøre på sikt, sier Reitan til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Høyrentesparing ikke lønnsomt

Ta ekstrajobb, lei ut boligien og selg tingene dine

ForbrukerøkonomenElin Reitan i Nordea anbefaler å ta en ekstrajobb eller å finne ting du kan selge på bruktmarkedet. Foto: Foto: Nordea
ForbrukerøkonomenElin Reitan i Nordea anbefaler å ta en ekstrajobb eller å finne ting du kan selge på bruktmarkedet. Foto: Foto: Nordea

Er det vanskelig for deg å gjøre kutt i privatøkonomien for å nedbetale gjeld, finnes det også alternativer for å få inn litt ekstra penger.

– En mulighet er å skaffe seg en ekstrajobb for en liten periode. Det vil være vanskelig å få til for mange, men kanskje mulig for noen? Et annet alternativ er å leie ut rom eller boligen din gjennom for eksempel Airbnb. Det kan gi en fin ekstra inntekt, sier Elin Reitan.

Det går an å være kreativ. Reitan påpeker at for mange vil det være lønnsomt å ta en ordentlig gjennomgang av loft og kjeller, skuffer og skap.

– Vi lever i et overflodssamfunn, og de fleste av oss har fryktelig mange ting vi ikke bruker eller ikke trenger som vi kan legge ut for salg og få inn litt penger for, sier Reitan til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: De vanligste feilene vi gjør ved pensjonssparing

Artikkelen fortsetter under annonsen

La det gå sport i sparingen

Magne Gundersen i SpareBank 1 har noen avsluttende råd til hvordan du best kommer deg ut av kredittgjeldskrisa.

– Ikke bruk andre kredittkort, ta opp forbrukslån eller nye kortsiktige lån for å betale ned gjelden din. Det blir en ond sirkel hvor du betaler ned gjeld med en hånd og tar opp ny gjeld med den andre. Vær forberedt på at det krever en holdningsendring, sier Gundersen.

Ifølge forbrukerøkonomen må du forberede deg mentalt for å gjøre en ordentlig endring i forbruket og tilværelsen. Han anbefaler å få med seg hele familien på sparingen.

– Snakk gjerne med barna. Fortell dem at dere har brukt litt for mye penger og at dere er nødt til å gjøre noen kutt og tiltak for å spare penger. Det vil de forstå. Jeg opplever ofte på Luksusfellen at folk liker å la det gå litt sport i sparing, og de vil se hvor flinke de kan være. Det kan være lurt, avslutter Gundersen.

Les også: Ungdom skal lære å unngå å havne i luksusfellen