Over 1.500 skademeldinger etter ekstremværet

Ekstremværet Tor herjet med boliger, biler, campingvogner og båter fredag og lørdag. Skadeomfanget er langt mindre enn forsikringsselskapene fryktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samlet har norske forsikringsselskaper fått inn rundt 1.500 meldinger om bygningsskader etter ekstremværet Tor søndag ettermiddag. Men selskapene venter at antallet kommer til å fortsette å stige de kommende dagene og ukene.

– Det er mange små skader som til nå er blitt meldt inn. Det kan være et tre som har falt ned på et hus, eller at deler av en kledning har blåst av. Og så er det noen store skader, som for eksempel hele tak som har blåst av gårde, sier kommunikasjonssjef Tonje Westby i bransjeorganisasjonen Finans Norge til NRK.

Det er først og fremst kystkommuner i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Hordaland som er hardest rammet.

Bakgrunn: Ekstremværet beveger seg videre nordover

Bedre enn fryktet

Antallet skader er langt mindre enn If hadde ventet seg. Gjensidige har samme inntrykk.

– Foreløpig minner dette skadeomfanget mest om stormen Berit i 2011 som til slutt kom på rundt 450 millioner kroner. Dette er mindre enn fryktet, men vi er spent på hvor mye skader som blir meldt i uken som kommer, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo.

Ekstremværet rammet til sammen ni fylker fredag og natt til lørdag. De fleste av skadene er bygningsskader, men flere steder har båter slitt seg eller sunket, og biler og campingvogner har blåst over ende eller blitt truffet av takplater, takstein og andre løse gjenstander.

Les også: Slik sikrer du hjemmet ditt før ekstremværet treffer

60.000 ble strømløse

Foreløpige tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at rundt 60.000 husstander har vært uten strøm i kortere eller lengre perioder mens ekstremværet herjet. Det betyr at minst 150.000 personer har vært berørt av strømbruddene under ekstremværet.

– Nettselskapene har hatt høy og god beredskap, og det har vært fint å se hvordan selskapene og deres ansatte har stått på for å begrense virkningene av Tor, sier Ingunn Åsgard Bendiksen, avdelingsdirektør i NVE.

Les også: Over 30.000 husstander har mistet strømmen

Telenor-kunder rammet

Strømmen rammet også Telenors infrastruktur. Telegiganten melder om at flere tusen personer, spesielt i Sogn og Fjordane, var uten mobil- og bredbåndsdekning, men fremholder at utfallet først og fremst skyldtes strømbrudd. Telenettet besto uværstesten, ifølge selskapet.

– De fleste basestasjonene kom inn igjen da strømmen kom tilbake. Da har de ikke fått andre skader av uværet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Les også: To personer skadd da garasjetak blåste av i Sande

Sjekk været der du er

Personvernpolicy