Arbeidsministeren vil endre reglene for dagpenger

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) vil gjøre det lettere å kombinere dagpenger med utdanning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker at flere kan studere samtidig som de mottar stønad fra Nav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens regelverk gjør at det som hovedregel ikke er mulig å ta en utdanning og samtidig få dagpenger.

– Regelverket er for rigid og firkantet, og vi ønsker nå å gjøre forbedringer i det for å rydde unna en del av de urimelighetene som er der, sier Hauglie til Dagbladet.

– Særlig i oljebransjen ser vi nå at mange blir permittert eller arbeidsledige, og det er nå ekstra viktig at de som tar grep og etterutdanner seg for å komme raskest mulig tilbake på arbeidsmarkedet, ikke hindres, men heies fram og oppmuntres, tilføyer hun.

Les også: Trygdesvindel for 302 millioner i 2015

Forslaget hun legger fram fredag, inneholder tre konkrete endringer; to forskriftsendringer og ett lovforslag: Vilkårene for hva som kan regnes som opplæring tilpasset fullt arbeid, skal justeres slik at utdanning/studiesamlinger minst seks dager per semester blir tillatt. Muligheten for å fortsette utdanning som er påbegynt før ledigheten/permitteringen skal utvides, og adgangen til å motta dagpenger under etablering av egen virksomhet, utvides fra dagens ni til tolv måneder.