Fellesforbundet lover å sikre mer pensjon

Jørn Eggum og Fellesforbundet vil kjempe knallhardt for bedre pensjon under vårens tariffoppgjør. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jørn Eggum og Fellesforbundet vil kjempe knallhardt for bedre pensjon under vårens tariffoppgjør. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Fellesforbundets leder Jørn Eggum blåser i kritikken og er skråsikker på at pensjon fra første krone blir utfallet av vårens tariffoppgjør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innad i LO har debatten om pensjon rast heftig de siste månedene, skriver Klassekampen. Sterke krefter har ivret for bedre kollektive pensjonsordninger i privat sektor, mens skepsisen i flere LO-forbund samtidig har økt til at Fellesforbundet skal ordne dette gjennom frontfagsoppgjøret med NHO-foreningen Norsk Industri.

– Jeg forhandler ikke gjennom avisene, men det jeg kan si er at pensjon fra første krone kommer til å bli utfallet av dette tariffoppgjøret, lover Eggum overfor Klassekampen.

Les også: – Vikariater og midlertidige ansettelser kan gi dårlig pensjonsopptjening

Per dags dato er det to hindringer for kravet om «pensjon fra første krone», og Eggum har tenkt til å endre begge i tariffoppgjøret. For det første er ikke bedriftene pliktig å betale inn til pensjonsordningene for alt man tjener opp til én ganger grunnbeløpet på 90.000 kroner. For det andre trenger de ikke å betale inn pensjon til ansatte som har jobbet kortere enn tolv måneder.

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri har sagt at han vil nekte å inkludere pensjonsspørsmålet i selve tariffoppgjøret, fordi pensjonen ikke er tariffestet. Eggum lar seg ikke bekymre.

– Det er ingen ny tradisjon det Lier-Hansen forfekter. Hvert oppgjør gir de ingenting før de går i oppgjør. Lønnsoppgjørene har historisk vist at Fellesforbundet har stor gjennomslagskraft for de kravene vi stiller, sier han.