Det kan bli mer skatt på bil og hus i framtiden

Stortingsflertallet vurderer et nytt forslag til formuesskatt. med det nye forslaget kan det bli dyrere å eie bil og båt.
Stortingsflertallet vurderer et nytt forslag til formuesskatt. med det nye forslaget kan det bli dyrere å eie bil og båt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsflertallet vurderer en ny modell for formuesskatten der hytter, biler og boliger blir skattlagt, mens aksjer og maskiner fritas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de mest omdiskuterte sakene i norsk politikk kan få en ny løsning. Venstre, KrF og regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet vurderer en modell for formuesskatt som fører til at privat formue som hytter og boliger blir skattlagt, mens bankinnskudd, maskiner og utstyr blir definert som arbeidende kapital og fritatt for skatt.

Les også: – Det lønner seg å shoppe renter

Det er Alliansen for privat eierskap, med blant annet Bondelaget og NHO, som har foreslått den nye modellen for formuesskatt.

– De foreslår å fjerne skatten på arbeidende kapital og jeg mener at i den situasjonen vi er i, med omstilling og behov for arbeidsplasser, er dette et forslag alle må synes er interessant å se nærmere på, sier finanspolitisk talsmann i Høyre Svein Flåtten til Dagens Næringsliv.

Han understreker at man må se nærmere på konsekvensene av å øke skatten for eiendom og senke den for driftsmidler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en Civitarapport som publiseres neste uke, lanseres detaljene i det nye skatteforslaget.

Ifølge beregninger Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort må 380.000 personer betale formuesskatt med den nye modellen. I 2015 betalte rundt 500.000 formuesskatt i Norge.

Les også:

Stadig flere bønder tar opp store lån

Tror et kontantløst samfunn vil bli katastrofe for de eldre