– Vikariater og midlertidige ansettelser kan gi dårlig pensjonsopptjening

Sett deg godt inn i pensjonsordningen som gjelder der du jobber, og husk at korte kontrakter kan bety en økonomisk overraskelse som pensjonist, råder forbrukerøkonom.
Sett deg godt inn i pensjonsordningen som gjelder der du jobber, og husk at korte kontrakter kan bety en økonomisk overraskelse som pensjonist, råder forbrukerøkonom. Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andelen midlertidige ansettelser vil trolig øke fremover, noe som vil stille flere i en vanskelig situasjon når det gjelder å opparbeide seg pensjon, sier forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med fjorårets oppmykning i regelverket for midlertidige ansettelser, vil andelen trolig øke fremover. Mange regner nok med at de fortløpende opparbeider tjenestepensjon. Men det er det slett ikke alle som gjør, sier forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand til NRK.

Hun understreker viktigheten av å kjenne pensjonsreglene enten man jobber midlertidig som privatansatt eller i det offentlige.

For eksempel er det slik at man i dag må ha mer enn 37 prosent stilling for å blil medlem av Statens Pensjonskasse, ellers så tjener du ikke opp noe pensjon utover Folketrygden. Dette skal imidlertid reduseres til 20 prosent stilling fra april i år.

Les også: Spar nok til en ferietur i året uten å merke det

Man må også ha jobbet til sammen tre år i det offentlige før opptjeningen begynner, man kan altså spare opp tid med flere midlertidige ansettelser, forklarer Picard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke i det private starter pensjonsopptjeningen ved ansettelse. Her må du være ansatt i minst ett år for å bli innmeldt i pensjonsordningen på jobben, og du har ikke muligheten til å spare opp tid som i det offentlige. Nedtellingen kan begynne på nytt om du bytter arbeidsgiver, forklarer forbrukerøkonomen.

Dermed stiller privatansatte med korte arbeidskontrakter dårligere enn de som jobber på samme måte i det offentlige.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

– Ett tips er å be om høyere lønn ved ansettelsesintervjuet hvis stillingen er midlertidig, og begrunne det med at de ekstra pengene skal brukes til egen sparing med tanke på pensjonsalderen, sier Kristina Picard til NRK.

Også uavhengig pensjonsrådgiver Alexandra Plahte mener det er viktig å sette seg inn i den aktuelle pensjonsordningen, og huske på at en dårlig ordning kan kompenseres med høyere lønn.