Sentralbanksjef spår bedre økonomi i 2017

Sentralbanksjef Øystein Olsen ser fremover og mener at norsk økonomi vil ta seg opp igjen sommeren 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Sentralbanksjef Øystein Olsen ser fremover og mener at norsk økonomi vil ta seg opp igjen sommeren 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sentralbanksjefen kutter renten og spår at 2016 blir et krevende år, men tror at økonomien vil ta seg opp igjen rundt sommeren 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– 2016 blir nok det vanskeligste året. Produksjonsveksten blir svak og ledigheten vil øke fra dagens nivå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Aftenposten.

Han spår at den registrerte ledigheten vil toppe seg på 3,4 prosent i 2017, men påpeker at i internasjonal målestokk er det ingen høy ledighet.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

– Det er så godt som umulig å unngå økt ledighet i de omstillingene som skjer. Ved massiv bruk av oljepenger kunne det kanskje vært unngått i en kort periode. Men lavere oljepris betyr jo det motsatte på lengre sikt: Staten får mindre å rutte med og må derfor bruke mindre oljepenger. Derfor er ikke mer oljepenger løsningen i det lange løp, sier han til avisen.

Les også: Mot full stopp i reallønnsveksten i år

Men i likhet med statsministeren og finansministeren hevder han å være optimistisk på vegne av norsk økonomi.

– Vi tror det snur sommeren 2017. Da vil både eksporten og det private forbruket ta seg opp. Vi tegner ikke et dystert bilde, sier han til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus