Billigere julemat dro prisene ned

Billig julemat trakk konsumprisindeksen ned.
Billig julemat trakk konsumprisindeksen ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsumprisindeksen falt 0,4 prosent fra november til desember i 2015. Det forklares hovedsakelig med lavere matvarepriser. Den såkalte kjerneinflasjonen falt 0,2 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) har hatt en tolvmånedersøkning på 3,0 prosent fra desember 2015 til samme måned i 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

For konsumprisindeksen (KPI) var tolvmånedersveksten 2,3 prosent, til tross for en nedgang i fjorårets siste måned.

Les også: DNB: Prisstigning gir rentekutt i juni

– Hovedårsaken var at prisene på matvarer, som normalt faller i desember, falt med 3,0 prosent. Dette er den største registrerte månedsnedgangen for matvareprisene siden momsnedgangen på matvarer i juli 2001. Prisnedgangen kan ses i sammenheng med tilbudsaktivitet på flere produkter, og da særlig julerelaterte varer som sjokolade, svinekjøtt, klementiner, risgrøt og mandler, skriver SSB.

Les også: – Dette er kroneeffekten

DNB Markets hadde ventet en kjerneinflasjon på 3,2 prosent.

– Prisutviklingen var litt svakere enn vi hadde ventet i desember, men godt i tråd med Norges Banks anslag. Med en utvikling som ventet, øker sjansen for at renten settes ned på møtet i mars, siden Norges Bank har en sannsynlighetsovervekt for rentekutt da, kommenterer seniorøkonom Kyrre Aamdal.