Billigere julemat dro prisene ned

Billig julemat trakk konsumprisindeksen ned.
Billig julemat trakk konsumprisindeksen ned. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Konsumprisindeksen falt 0,4 prosent fra november til desember i 2015. Det forklares hovedsakelig med lavere matvarepriser. Den såkalte kjerneinflasjonen falt 0,2 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) har hatt en tolvmånedersøkning på 3,0 prosent fra desember 2015 til samme måned i 2015, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

For konsumprisindeksen (KPI) var tolvmånedersveksten 2,3 prosent, til tross for en nedgang i fjorårets siste måned.

Les også: DNB: Prisstigning gir rentekutt i juni

– Hovedårsaken var at prisene på matvarer, som normalt faller i desember, falt med 3,0 prosent. Dette er den største registrerte månedsnedgangen for matvareprisene siden momsnedgangen på matvarer i juli 2001. Prisnedgangen kan ses i sammenheng med tilbudsaktivitet på flere produkter, og da særlig julerelaterte varer som sjokolade, svinekjøtt, klementiner, risgrøt og mandler, skriver SSB.

Les også: – Dette er kroneeffekten

DNB Markets hadde ventet en kjerneinflasjon på 3,2 prosent.

– Prisutviklingen var litt svakere enn vi hadde ventet i desember, men godt i tråd med Norges Banks anslag. Med en utvikling som ventet, øker sjansen for at renten settes ned på møtet i mars, siden Norges Bank har en sannsynlighetsovervekt for rentekutt da, kommenterer seniorøkonom Kyrre Aamdal.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus