– Nordmenn har gavekort for milliarder liggende

GAVEKORT: Ifølge anslag har nordmenn gavekort verdt 2,5 milliarder liggende. De som ikke blir brukt før fristen går ut, er penger tapt for forbrukerne. Mange av gavekortene som ble gitt i fjor jul, er i ferd med å gå ut på dato.
GAVEKORT: Ifølge anslag har nordmenn gavekort verdt 2,5 milliarder liggende. De som ikke blir brukt før fristen går ut, er penger tapt for forbrukerne. Mange av gavekortene som ble gitt i fjor jul, er i ferd med å gå ut på dato. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Gavekort kan være en grei julegave, men det gjelder å huske å bruke dem. – For forbrukerne er det nok mye penger som går tapt på denne ordningen, sier Forbrukerrådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økonomer har anslått at nordmenn har gavekort verdt 2,5 milliarder kroner liggende, opplyser Helga Skofteland i Forbrukerrådet. Og går gavekortene ut på dato, er det penger ut av vinduet for oss forbrukere.

– Butikken kan selv velge hvor lenge et gavekort skal vare. Det vanligste er at gavekortene varer i ett år. Hvis gavekortet ikke har noe dato, er det tre år som gjelder. Mange gavekort på tjenester varer i tre måneder, forklarer Skofteland til ABC Nyheter.

Mange gavekort som ble gitt til jul i fjor, er dermed i ferd med å gå ut på dato.

Regiondirektøren i Forbrukerrådet i Oslo foreslår å gjøre det til en hyggelig begivenhet å bruke disse gavekortene.

– Det vi ønsker er å skape bevissthet rundt dette med gavekort. Og er det slik at man oppbevarer gavekort et sted, er dette et godt tidspunkt å gå gjennom dem og se om man kan får brukt dem opp før de går ut på dato, sier Skofteland.

Dette kan bli en hyggelig «julebonus», som kan brukes sammen med familie eller venner. Skofteland minner om at man kan ta med seg tilgodelappene man har liggende i samme slengen.

Les også: Tips for trygg julehandel på nettet

Kan være en dårlig deal

Regiondirektøren har inntrykk av at mange av de siste handlene som gjøres før jul, er kjøp av gavekort.

– Er du litt desperat, da kjøper du gavekort. Forbrukerrådet ikke motstander av gavekort, men det er viktig å tenke seg litt om før man kjøper. Hvor god er dealen? Hvor lang tid har den som får gavekortet, å bruke det på? Noen steder kan du få en lengre periode enn andre steder, sier Skofteland og fortsetter:

– Det er en dårlig deal om du betaler mer for gavekortet enn verdien. For eksempel er det noen steder man må betale 550 kroner for et gavekort som er verdt 500 kroner.

Les betingelsene på gavekortet

– Penger går tapt

Verken Forbrukerrådet eller Finans Norge kan si hvor mye penger som går tapt for forbrukerne, på at gavekort ikke brukes før fristen er ute.

– Vårt inntrykk er at mange bruker noe av gavekortet, så er det kanskje 50 eller 20 kroner igjen som ikke blir brukt. Vi har ikke noe konkret tall, men for forbrukerne er det nok mye penger som går tapt på denne ordningen, sier Skofteland.

– Personlig er jeg ikke glad for å få gavekort, men det ligger vel noe i det at gavekort er mer konkret enn penger. Det er fint at du får pensa det inn litt, hvis du for eksempel synes noen trenger tøy eller leker, men ikke vet helt hva du skal gi, så kan du gi gavekort, sier regiondirektøren til ABC Nyheter.

Les også: Vi vil bruke mindre penger på jula

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus