Frivillige får over 1 milliard i kompensasjon

Kulturminister Thorhild Widvey (H) deler ut over 1,2 milliarder før jul.
Kulturminister Thorhild Widvey (H) deler ut over 1,2 milliarder før jul. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mer enn 20.000 frivillige lag og foreninger mottar momskompensasjon på til sammen 1,24 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet lag og foreninger er 1.000 flere enn i fjor, noe som viser at ordningen er svært viktig for frivillig sektor, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

– Dette støtter opp under regjeringens politikk for en sterk og uavhengig frivillig sektor. Derfor har vi økt tilskuddet, og jeg er glad for at stadig flere organisasjoner er med i ordningen, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

– Av stor betydning

Frivillighet Norge sier momskompensasjonsordningen er en investering som gir skyhøy avkastning.

– Det er lett å glemme hvor bred og allsidig frivilligheten i Norge faktisk er, og hvor mye den betyr i hverdagen til folk flest. Med disse midlene kan idrettslaget lettere gjennomføre julecup i fotball for sjuåringene, mens bestemor kan ta datakurs i regi av pensjonistklubben, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Johnsen viser til statistikk fra Institutt for samfunnsforskning der det framgår at 61 prosent av befolkningen har vært frivillige i løpet av det siste året.

– Som et lotteri

Samtidig ønsker Senterpartiet forbedringer, fordi ingen er garantert midler i dagens ordning, og pengene blir betalt etter at prosjektene er gjennomført. Senterpartiet sier mange dermed må ta en risiko, fordi de ikke vet om de får pengene igjen.

– Jeg mener at ordningen burde vært regelstyrt slik at organisasjonene automatisk får refundert momsen når de for eksempel bygger idrettsanlegg. I dag opplever nok mange ordningen som et lotteri, sier stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) til NTB.

Momskompensasjonsordningen ble opprettet i 2010.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus