SSB: – Nedgang i grensehandelen

Det var en nedgang i grensehandelen i 3. kvartal, ifølge nye tall fra SSB.
Det var en nedgang i grensehandelen i 3. kvartal, ifølge nye tall fra SSB. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Det var i 3. kvartal en nedgang i grensehandelen på 5,5 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Nordmenn ser ut til å ha tatt inn over seg at kronekursen gjør svenskehandelen dyrere, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Ifølge tall fra SSB har det vært en nedgang i grensehandelen på 5,5 prosent i 3. kvartal 2015, sammenlignet med 3. kvartal 2014.

– Nordmenn har reist på 25 prosent færre dagsturer til Sverige i samme periode, sammenlignet med året før. Høy kronekurs, kombinert med reiseutgifter og tidsbruk, gjør harry-handlingen mindre fristende, sier Størksen.

Virke mener regjeringen nå har en historisk mulighet til å bremse grensehandelen ettertrykkelig, ved å fjerne særnorske avgifter på typiske lokkevarer.

– Regjeringen må ta grensehandelen på alvor, både av hensyn til norske arbeidsplasser, klimaet og statens inntekter. Om regjeringen tar grep nå, vil dagens kronekurs gi fart mot raske og gode resultater. Nå handler det kun om politisk vilje, sier Størksen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus