– Et ganske alvorlig angrep på rettighetene til forbrukerne

Om et nytt EU-forslag går gjennom vil reklamasjonsfristen reduseres fra fem år til to år for varer kjøpt på nett, mens den fortsatt vil være fem år for varer kjøpt i fysisk butikk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Om et nytt EU-forslag går gjennom vil reklamasjonsfristen reduseres fra fem år til to år for varer kjøpt på nett, mens den fortsatt vil være fem år for varer kjøpt i fysisk butikk. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

EU har foreslått nye regler som gir kortere reklamasjonsfrist når varene er kjøpt på nett enn når de er kjøpt i butikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om man kjøper for eksempel en vaskemaskin er det i dag er det fem års reklamasjonsfrist uavhengig av om den er kjøpt på nett eller i butikk. Det EU har foreslått er at man skal få to års reklamasjonsfrist om varen er kjøpt i en nettbutikk, men fem år dersom varen er kjøpt i en fysisk butikk, melder NRK.

Dette får direktør i forbrukerpolitisk avdeling i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, til å reagere. Han mener det er et ganske alvorlig angrep på rettighetene til forbrukerne, når man får andre rettigheter hvis man handler på nett enn man får hvis man handler fysisk i butikk.

Les også: Slik blir netthandelen trygg

Frykter dårlig kvalitet

I tillegg til at to forskjellige regelverk vil forvirre, frykter Forbrukerrådet at en konsekvens vil være at produkter som fås kjøpt på nett, blir dårligere.

– Ingen produsenter vil lage varer de må erstatte etter to år i dag, men det kan nå forandre seg. Kvaliteten vil helt klart bli dårligere, sier Skeidsvoll til NRK.

Les også: Ukehandel fra sofaen? Vi sjekket prisene

– Dårlig løsning for norske forbrukere

Også forbrukerminister Solveig Horne mener forslaget svekker forbrukernes rettigheter. Politisk rådgiver Ronny Røste, ved Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, sier til NRK at ministeren har vært i Brussel og skrevet under på en felles uttalelse mot forslaget.

Forslaget skal behandles i desember, og Røste mener det er vanskelig å si om de vil få gjennomslag.

– Vi håper og tror at EU ser at dette er en dårlig løsning for norske forbrukere, sier han til NRK.

Les også: Svindel på netthandel mer enn doblet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus