Meny

– Det brygger opp til storm i markedene

Magne Østnor, analytiker i DNB Markets, tror Norges Bank kutter renten i desember. Foto: DNB

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er lite som tyder på at vi går en rolig førjulstid i møte i finansmarkedene. Snarere tvert imot, mener DNB-analytiker.

– Desember tenger til å bli en svært spennende måned. Det brygger opp til storm i markedene, skriver Magne Østnor, analytiker i DNB Markets, i en morgenrapport.

I løpet av desember holder Norges Bank rentemøte. Det gjør også sentralbankene i Australia, Canada, eurosonen, New Zealand, Sveits, Storbritannia, USA, Japan og Sverige, samt en rekke fremvoksende økonomier.

Les også: Arbeidsledigheten i Norge kan bli høyere enn i USA

– Av de ti nevnte landene, skal vi ikke utelukke lemping av pengepolitikken i syv av dem, mens en sentralbank er ventet å stramme inn, skriver Østnor.

Østnor trekker fram rentemøtet til Den europeiske sentralbanken (ECB) denne uken som det viktigste. Han påpeker at markedene forventer ytterligere tiltak fra ECB for å sikre at inflasjonen tar seg opp i tråd med sentralbankens prognoser.

Det går også rykter om at ECB ser på muligheten for en todelt styringsrente, samt muligheten for å kjøpe selskaps- og kredittkortgjeld.

I forrige uke kom det en rekke norske nøkkeltall om ledighet og detaljomsetning, som tyder på en fortsatt brems i norsk økonomi. Men det er ikke snakk om en bråbrems, påpeker Østnor.

Les også: Black Friday-kaos på Norwegian Outlet

Han tror likevel Norges Bank kommer til å sette ned styringsrenten i desember.

– Vi venter et kutt i desember. Vi tror både ECB og Riksbanken vil lempe pengepolitikken ytterligere. Samtidig ønsker Norges Bank å være tidlig ute i en situasjon der rentevåpenet er i ferd med å bli oppbrukt, skriver Østnor.

Les også: Vi vil bruke mindre penger på jula

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus