Avtakende vekst i boliggjeld

<p></p>
<p>Data hentet fra Statistisk sentralbyrå. Levekårsundersøkelsen EU-SILC, 2012-2015. Grafikk: Sverre Frugård / ABC Nyheter</p>
Data hentet fra Statistisk sentralbyrå. Levekårsundersøkelsen EU-SILC, 2012-2015. Grafikk: Sverre Frugård / ABC Nyheter

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at boligeiere i snitt har over én million i gjenstående lån, men at gjeldsveksten er avtakende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Levekårsundersøkelsen har Statistisk sentralbyrå funnet at boliggjelden vokser med 10 prosent i perioden 2012-2015. Dette er markant lavere enn de 55 prosentene den vokste med i perioden 2007-2012.

Les også: – Nordmenns gjeld er blant den høyeste i verden

— Ikke bærekraftig

Ola Grytten, professor ved Norges Handelshøyskole, påpeker at gjelden fortsatt vokser for mye i forhold til inntekten.

— Undersøkelsen har noen lyspunkter. Det er positivt at gjeldsveksten avtar, men samtidig er den veldig høy, sier han til ABC Nyheter.

— Det er ikke bærekraftig at vi har en gjeldsvekst som alltid medfører at gjeldsgraden i forhold til folks inntekt stiger. Man må kunne betjene gjelden sin.

Størst gjeldsvekst blant unge aleneboende

Gjelden vokser mest for aleneboende i alderen 16-44 år. Denne gruppen har i snitt 1,4 millioner i boliglån, noe som er en økning på 29 prosent fra 2012.

Finanstilsynet har tidligere denne måneden advart mot risikoen som ligger i den høye gjeldsoppbyggingen og de høye eiendomsprisene.

Grytten sier at yngre aleneboende kan være sårbare med tanke på arbeidsledighet.

– Mister de jobben kan de ha et kjempeproblem.

Flere eier bolig

Det er også en svak økning i andelen boligeiere. Eierandelen er nå oppe i 84 prosent. Den mest stabile veksten har skjedd hos personer i alderen 25-44 år. Her eide 76 prosent sin egen bolig i 1997, mens 81 prosent er boligeiere i 2015.

Av undersøkelsen går det også frem at hele 98 prosent er fornøyde med boligen de bor i.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Personvernpolicy