Meny

– Husk byttelapp til julegavene

Hvis det er fare for at gaven skal byttes i romjulen, så vil en byttelapp forenkle prosessen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du usikker på julegavene du har kjøpt? Husk byttelapp, så er det mulig for mottakeren å få noe fra ønskelisten, likevel.

– Når julaften kommer og favorittonkelen din får to like slips, så er det godt å vite at du har en byttelapp, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet.

Å få bytte en gave er ingen lovbestemt rett, men siden det er regnet som god service, er det mulig i de aller fleste butikker. Det er likevel et par ting å huske, forteller Forbrukerrådet.

Sjekk datoen på byttelappen

– Det er ofte nok å vise kvittering for det du vil bytte, men det aller beste er å ha byttelapp, sier Halsos. Samtidig er det viktig å sjekke datoene på byttelappen. Det er opp til butikken å bestemme hvor lenge en vare kan byttes etter at den er kjøpt. Variasjonen er stor – alt fra to dager til måneder.

Les også: Nå panikkhandler kvinner like mye som menn

Enkelte varer er også vanskelig å bytte, selv om kvitteringen er i orden. Ifølge Forbrukerrådet gjelder det stort sett hygieneartikler og undertøy.

Gaver kjøpt på internett

Netthandelen øker hvert år. I 2015 kjøper hver tredje nordmann ting som klær og sportsutstyr på internett. Hvis du planlegger å kjøpe julegaver på nett, er det viktig å huske at fristen for å angre ikke er evig.

– Er gaven kjøpt i nettbutikk, kan du angre på kjøpet to uker etter at den kom i posten. Det betyr at fristen kan ha gått ut på julaften. Husk å sjekke vilkårene for retur og angrerett, sier Halsos.

Hvert år får Forbrukerrådet henvendelser fra folk som ikke får byttet julegavene sine.

Vil handle mindre i år enn tidligere

Ifølge handelsorganisasjonen Virke vil nordmenn bruke 55,5 milliarder kroner på julehandelen i år. Det er en økning på 3,5 prosent fra i fjor og en betydelig lavere vekst enn i 2014, da den faktiske økningen var 6.9 prosent.

Men ikke alle venter vekst i julehandelen i år. Ifølge SpareBank 1 fører usikkerhet i den norske økonomien til at mange ikke vil bruke like mye penger på julegaver i år.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus