Meny

Vi vil bruke mindre penger på jula

Julehandelen på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn vil bruke 17 prosent mindre penger på jula i år enn i fjor, ifølge en undersøkelse utført for Sparebank 1.

– Nedgangen overrasker meg og står i klar kontrast til anslagene om vekst i julehandelen i år. Mange opplever uro for jobb og inntekt og velger derfor å holde litt igjen på pengebruken, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Ifølge undersøkelsen som Respons Analyse har utført for banken, vil folk i gjennomsnitt bruke 6.360 kroner ekstra til jul i år, sammenlignet med 7.685 kroner i fjor.

Les også: Sjeføkonom tror på nullrente i 2016

Norsk økonomi skremmer

På spørsmål om hva som påvirker årets juleforbruk, svarer 19 prosent at de tror årets julehandel blir påvirket negativt av den økonomiske situasjonen i Norge. Finans Norges forventningsbarometer for fjerde kvartal viser at folks tro på norsk økonomi neste år er den laveste som er registrert.

– Vi har sett det før og ser tegn til det samme nå: Når usikkerheten for fremtiden og den økonomiske utviklingen øker, velger mange å holde igjen på forbruket og heller spare penger, sier Gundersen.

– Det ser ut til at effekten av lavere økonomisk vekst gir seg utslag blant dem med lavest inntekt, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Ifølge julegaveundersøkelser TNS Gallup har gjort for dem, er det gruppen med lavest inntekt som planlegger å kutte mest i julehandelen i år.

Les også: Kan få 800.000 i bot for reklamepåstander

Tror julebudsjettet sprekker

Selv om troen på norsk økonomi er lav, er folk flest mer optimistiske når det gjelder egen økonomi. Det viser undersøkelser fra Sparebank 1 og Finans Norge. Og forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB tror mange går over budsjett når julehandelen starter for alvor.

– Jeg tror fristelsene vinner over fornuften når det kommer til årets julehandel også. Mye tyder på at vi kommer til å bruke mer på julehandelen enn vi sier på forhånd.

En budsjettsprekk tåler de aller fleste, selv om norsk økonomi er svakere enn for ett år siden, mener Gundersen.

– De fleste av oss har god råd. Derfor tåler vi å skeie ut og bruke ekstra penger til jul.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus