Dropper krav om boligsalgsrapport

Det blir ikke obligatorisk å få utarbeidet boligsalgsrapport. Illustrasjonsfoto:
Det blir ikke obligatorisk å få utarbeidet boligsalgsrapport. Illustrasjonsfoto: Foto: Jarl Fr. Erichsen / NTB scanpix

Justiskomiteen går ikke inn for en obligatorisk boligsalgsrapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Takstbransjen har lenge jobbet for å få innført en slik tilstandsrapport ved salg av bolig, til erstatning for de enkle verdi- og lånetakstene mange bruker i dag. Bransjen tror det kan få ned antall tvister.

Når Stortinget stemmer over en innstilling fra justiskomiteen om tryggere bolighandel går det mot at det ikke blir innført en slik obligatorisk rapport, melder Dagens Næringsliv. Et mindretall fra Arbeiderpartiet er skuffet.

- I et slikt lovarbeid mente vi det er naturlig at spørsmålet om obligatorisk boligsalgsrapport ble vurdert. Vi registrerer at regjeringen var helt imot å starte et slikt lovarbeid, noe vi beklager, sier komitémedlem Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet til Dagens Næringsliv.

Komitéflertallet, med regjeringspartiene i spissen, mener «problemet med mange tvister kan løses på andre måter enn gjennom ny lovgivning». De mener også en obligatorisk boligsalgsrapport ofte vil være et fordyrende element.

Les også: Sjeføkonom: – Nullrente i 2016

— Skuffet

Nito Takst, som organiserer 540 takstingeniører, er skuffet over komiteens innstilling.

— Det er et svik mot forbrukerne, som er de store taperne, sier administrerende direktør Espen Fuglesang i Nito Takst.

I en pressemelding uttrykker Huseiernes Landsforbund lettelse.

– Dette har vært en viktig sak for oss. Slike rapporter er slett ikke nødvendig ved alle overdragelser. I mange tilfeller ville en Boligsalgsrapport til 20.000 – 40.000 kroner være penger ut av vinduet, sier generalsekretær Peter Batta i Huseiernes Landsforbund i pressemeldingen.

«Vi mener at det er langt viktigere at takstmennene blir pålagt et større faglig og juridisk ansvar for innholdet i sine takster og tilstandsrapporter. Til nå har de hatt en altfor stor grad av ansvarsfraskrivelse. Heldigvis ser fornuften ut til å vinne frem, ettersom regjeringen har varslet en høring om takstmenns rolle ved bolighandel i løpet av neste år», heter det i pressemeldingen.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

— Loven har svakheter

Et mindretall fra Arbeiderpartiet ønsket en rask revidering av avhendingsloven som regulerer bolighandel mellom kjøper og selger.

– Vi er glad for at flertallet i Justiskomiteen, bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet hører på oss. Vi var motstandere av at avhendingsloven skulle revideres i all hast. Loven har betydelige svakheter, og det er viktig at et eventuelt revisjonsarbeid blir gjennomgående og grundig, sier Peter Batta i pressemeldingen fra Huseiernes Landsforbund.

Personvernpolicy