SV raser over statsbudsjettet

De fire samarbeidspartiene er blitt enige om et statsbudsjett som er altfor dårlig, mener SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettavtalen:

  • De fire borgerlige partiene flytter på 5,9 milliarder kroner i budsjettavtalen. Mer enn 17 milliarder kroner omdisponeres, når alle endringer tas med.
  • Nesten 2 milliarder kroner hentes ved å øke grønne avgifter. En avgift på flyreiser innføres 1. april og bringer alene inn 1 milliard kroner i inntekt til staten neste år. Samtidig økes elavgiften med 1,5 øre per kilowattime. Økt utbytte fra statlige selskaper står også for noe av inndekningen.
  • Oljepengebruken er den samme som regjeringen la opp til i sitt budsjettforslag. Skattegrepene beholdes også i all hovedsak, men det første trinnet i skattemodellen med trinnskatt faller bort, noe som gagner lavtlønte. I sum blir det økte lettelser på 842 millioner kroner.
  • Bistandsbudsjettet er økt med 2,5 milliarder kroner.
  • Avkorting i pensjon for gifte og samboende pensjonister reduseres som foreslått fra 15 til 10 prosent. Bensin- og dieselavgiftene endres ikke, men engangsavgiften endres, noe som gjør det dyrere å kjøre biler som forurenser.
  • Gratis kjernetid i barnehager utvides til å omfatte treåringer, og lærertettheten økes i småskolen.
  • Forsøksordning med statlig eldreomsorg lik det regjeringen har foreslått, men det blir heller ikke nå flertall for å overføre kemnerfunksjonen fra kommunene til staten.

– De borgerlige har laget en runddans der Høyre og Frp foreslår ekstreme bistandskutt, så skal vi liksom applaudere når KrF og Venstre halverer kuttene. Det er et skuespill vi ikke ønsker å være med på, sier Valen.

Bakgrunn: Økte avgifter – mer til klima og bistand

Regjeringspartiene og Venstre og KrF ble mandag enige om statsbudsjettet for 2016.

– Dette budsjettet er altfor dårlig. KrF og Venstre velger å samarbeide med denne regjeringen, og dette budsjettet eier de, sier SVs finanspolitiske talsmann.

– Regjeringen har vært på etterskudd i ett år nå. De håndterer både stigende arbeidsløshet og flyktningkrisen med en kavalkade av kortsiktige løsninger som skaper mer problemer på sikt. Om vi i SV hadde presentert noe slikt, ville regjeringen hånet oss for uansvarlig budsjettering, sier Valen.

Les også: Budsjettkutt i NRK

– Rekordmange penger

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen roser Venstre og KrF for å ha sørget for mer penger til lærere, kjernetid i barnehagen, kollektivtransport og klima, men mener budsjettet har en alvorlig mangel.

– Til tross for at de bruker rekordmange penger, så har de ikke vært opptatt av å møte den ganske dramatiske ledighetssituasjonen vi nå ser i norsk økonomi, sier hun til NTB.

– Vi hører nå om rekordhøye varsler om oppsigelser og permitteringer, men det er ingen ting som tyder på at de fire partiene har vært særlig opptatt av dette når de har snakket sammen, mener hun.

– Det er kontraproduktivt

Hun mener budsjettet mangler retning, og at pengene klattes utover på veldig mange formål. Hun er også overrasket over at Venstre og KrF ikke har klart å få ned den rekordstore oljepengebruken.

– Til tross for at alle opposisjonspartier har lagt fram alternative budsjetter hvor de har sagt at de mener at regjeringen har brukt for mye penger, har de ikke gjort noe med dette, påpeker hun.

Marthinsen mener også det er en svært dårlig idé å ta økt utbytte fra statlig eide selskaper.

– I en tid hvor vi trenger flere arbeidsplasser og økte investeringer, er dette rett og slett kontraproduktivt, sier hun.

Se video: Presenterte budsjettenighet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus