Riksrevisjonen fant pensjonsavvik til 100 milliarder i statlige selskaper

Riksrevisor Per-Kristian Foss oppfordrer statlige selskaper til å vise åpenhet om sine pensjonsforpliktelser. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Riksrevisor Per-Kristian Foss oppfordrer statlige selskaper til å vise åpenhet om sine pensjonsforpliktelser. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Mange statlige selskaper viser ikke frem sine reelle pensjonsutgifter. Gapet er på 100 milliarder kroner, og det bekymrer riksrevisor Per-Kristian Foss.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De regionale helseforetakene, kulturinstitusjonene – blant annet NRK- og universitets- og høyskolesektoren er verst når det gjelder åpenhet, viser gjennomgangen av statlig eide selskaper som Riksrevisjonen la frem tirsdag.

I selskapenes regnskaper er det store summer som ikke er balanseført, det vil si at hele eller deler av pensjonsforpliktelsene og -kostnadene ligger utenfor balanse og resultatregnskap.

Les også: Riksrevisjonen ber NSB skjerpe seg

– Staten ikke åpen og ærlig

Selskapene som er undersøkt, oppga at pensjonsutgiftene ville ligge på 40 milliarder kroner, mens de reelle kostnadene ligger på 140 milliarder kroner.

– Det alvorligste funnet i rapporten er at staten ikke er åpen og ærlig. At det er et gap, det er dagens understatement, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

– Dette er ikke ulovlig, men det skal føres, og det skal være åpenhet, sier han.

Riksrevisjonen ser med bekymring på hvorvidt eierdepartement har god nok informasjon om hvordan pensjon påvirker selskapenes økonomi. Mangel på åpenhet gjør det også vanskeligere for departementene å følge opp driften.

– Det har vesentlig økonomisk betydning for mange selskapers egenkapital og resultater. Når disse ikke er synliggjort i balansen, da har man et uriktig bilde av resultatet og selskapets kapital, sier Foss.

Les også: Riksrevisjonen: For dårlig kontroll av pass-søkere

Gjemmes i liten skrift

Ifølge beregninger som Riksrevisjonen har gjennomført, vil 34 av 46 selskaper få vesentlig svekket økonomisk stilling når de korrigerte tallene tas inn.

– De reelle forpliktelsene kommer frem i regnskapets noter, men det kreves mye kunnskap for å tolke informasjonen og forstå hvordan økonomien i det enkelte selskap blir påvirket, heter det i rapporten.

Riksrevisjonen anbefaler at departementene foretar en systematisk vurdering og oppfordrer selskapene til å synliggjøre de reelle pensjonsforpliktelsene i regnskapene.

Videre bør Næringsdepartementet se på hvordan man kan dele kunnskap og erfaring, for eksempel gjennom Eierskapsforum.

Les også: Riksrevisjonen: For stor risiko for svindel av Nav

Mæland vil følge opp

Næringsminister Monica Mæland (H) lover å følge opp. I lys av Riksrevisjonens funn kan det være hensiktsmessig å løfte pensjon ytterligere på agendaen i eierdialogen, skriver Mæland i tilsvar til rapporten.

– Staten som eier forventer at selskapene er åpne om sentrale forhold knyttet til virksomheten, herunder pensjon, skriver hun. Hun mener også det er en god idé at Næringsdepartementet deler sin kunnskap om pensjon med andre eierdepartement gjennom felles arrangementer.

Undersøkelsen som Riksrevisjonen gjennomførte gjaldt perioden 2012-2014, med hovedvekt på det siste året. Den omfattet 103 virksomheter underlagt 12 departementer. 81 av virksomhetene er helt eller delvis statlig eid, mens 22 er selveiende studentsamskipnader.

Les også: Kritikk mot det amerikanske militærets lagring i Norge

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus