Meny

Pass på denne moms-fella

MOMS OG GEBYR: Når du henter utenlandsbestillingen din på Posten må du betale moms og fortollingsgebyr dersom varens verdi, frakt- og forsikringspris er over 350 kroner til sammen. © Posten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spesielt om frakten er «gratis»!

De fleste som har bestilt noe fra utlandet har opplevd å måtte betale noen hundrelapper på Posten for å få ut pakken, eller eventuelt å ha fått en regning fra DHL, FedEx eller andre fraktselskaper.

Det er svært lite av det vi handler på nett som vi må betale tollavgift for, men merverdiavgift skal alltid betales, uansett fra hvilket land sendingen kommer fra.

En del forskjellige tekstiler (klær) har tollsatser på 10,7 eller 5,6 prosent, mens bøker er fritatt både toll og moms. Elektronikk, foto- og videoutstyr er det ikke toll på, men merverdiavgift.

MANGE PAKKER: Det kommer svært mye netthandelspakker fra utlandet, så de nye reglene om forenklet fortolling sparer Posten og andre fraktselskaper for mye jobb. Det sparer du penger på.

Sjekk derfor tollsatsene før du handler, så slipper du overraskelser. Importkalkulatoren til Tollvesenet er et godt hjelpemiddel.

Merverdiavgift

I Norge er det 25 prosent merverdiavgift, eller moms som man gjerne kaller det, på varer og tjenester.

Det betyr at fraktselskapet som brukes for å sende varen til deg fra utlandet, plikter å fortolle varen for å beregne hvor mye merverdiavgift du skal betale.

Tips og lovlige triks

• Merk deg hvilke butikker som tilbyr frakt med avsenderbetalt fortolling, så slipper du fortollingsgebyr.

• Merk deg hvilke butikker som har rimeligst frakt – særlig med tanke på å komme under 350-kronersgrensen.

• Noen ganger lønner det seg å stykke opp i flere bestillinger under 350-kronersgrensen, selv om du da må betale frakt flere ganger.

• Andre ganger lønner det seg å ta alt i en stor bestilling, selv om det tilkommer fortollingsgebyr og moms, rett og slett fordi fraktkostnadene blir for høye ved å stykke opp i mange bestillinger.

• Det er tollvesenets valutasatser som gjelder. Du kan sjekke omregningskursene og regne ut om du kommer under momsgrensen før du bestiller. Omregningskursene gjelder for en uke ad gangen. Neste ukes kurser ligger også klare.

• Tollvesenet har en egen fortollingskalkulator der det tas høyde for dagens omregningskurs og evt. tollsats.

Når du handler fra utlandet, skal du med andre ord beregne at du må betale 25 prosent av varens verdi til fraktselskapet som fortoller sendingen.

Når du skal bestille noe, er det imidlertid lurt å velge en nettbutikk som trekker fra den lokale merverdiavgiften.

Du trenger nemlig ikke å betale tysk eller britisk merverdiavgift når du skal importere varen til Norge.

Om det ikke går klart og tydelig fram at den lokale merverdiavgiften trekkes fra, bør du spørre om dette før du bestiller, eller velge en annen nettbutikk.

De fleste nettbutikker i EU er greie å ha med å gjøre i forhold til dette, mens nettbutikker i USA eller Kina sjelden har slike systemer.

Om vi tar Tyskland og Storbritannia som eksempler, er det henholdsvis 19 og 20 prosent, så varen blir vesentlig dyrere for deg dersom du ender opp med å betale merverdiavgiften også i landet der butikken ligger.

Fortollingsgebyr

For jobben fraktselskapet gjør med å fortolle sendingen, legger de til et fortollingsgebyr.

Hva fortollingsgebyret er, varierer litt fra selskap til selskap, men det mest avgjørende er hvorvidt fraktselskapet kan foreta en forenklet fortolling eller ei.

Her er det nettopp kommet nye regler som sier at forenklet fortolling kan benyttes på varer med verdi under 3000 kroner. Tidligere var denne grensen bare 1000 kroner.

Vanlig fortolling eller forenklet fortolling betyr ikke noe for deg som mottar sendingen, bortsett fra at fortollingsgebyret er lavere for en forenklet fortolling.

Hos Posten er gebyret for forenklet fortolling 140 kroner, mens det er 288 kroner for en ordinær fortolling.

Forenklet fortolling betyr at fraktselskapet ikke behøver å sende inn papirer for hver enkelt forsending til Tollvesenet, men kan sende inn papirene for mange forsendelser samlet – altså som en slags samlefortolling.

Forenklet fortolling er med andre ord mye enklere for fraktselskapene, og derfor betaler du et lavere gebyr for dette.

Avsender betaler fortolling

Av og til vil du oppleve at du henter pakker på Posten der du ikke betaler noe fortollingsgebyr i det hele tatt, bare merverdiavgift.

– Dette kommer av at enkelte fraktselskaper tilbyr noe som heter avsenderbetalte fortollingsløsninger, forklarer John Eckhoff i Posten til Klikk.no.

– I det internasjonale postnettverket har vi UPU-sendinger som gir mottagerbetalt fortolling (hovedmengden postsendinger). I tillegg finnes EPG- og EMS-nettverket (bilateralt/multilateralt avtaleverk mellom postselskaper) som i all hovedsak gir en avsenderbetalt fortolling (fortollingsprisen for import belastes avsender mens moms og ev. toll belastes importøren), skriver han i en e-post.

Som kunde i en nettbutikk er det dessverre vanskelig å vite om man betaler for en avsenderbetalt fortollingsløsning eller en mottagerbetalt fortollingsløsning, men det går selvfølgelig an å sende en mail til nettbutikken for å få opplyst hva slags fraktprodukt det er snakk om, for så å undersøke med fraktselskapet hva som gjelder.

Særlig for nettkjøp av varer med verdi som ligger like over den såkalte momsgrensen, utgjør fortollingsgebyret en ganske stor prosentvis andel av totalkostnaden.

Når det også finnes mange nettbutikker som viser seg å tilby fraktalternativer med avsenderbetalte fortollingsmuligheter som er billigere enn fortollingsgebyret alene her i Norge, lønner det seg absolutt å finne fram til nettbutikkene med disse frakttilbudene.

Fritaksgrense

Som kjent ble grensen for momsfritak økt fra 200 kroner til 350 kroner ved nyttår.

Her er det riktignok en hake ved den nye grensen: 350 kronersgrensen gjelder varens verdi og fraktkostnaden og eventuell forsikring til sammen.

Her må du altså legge varene i handlekurven og få opp fraktprisen før du vet om sendingen kommer under momsgrensen eller ei.

Husk også på her at du ikke trenger å betale lokal merverdiavgift, så sjekk at butikken trekker fra dette.

Om varens verdi, uten lokal moms, og fraktkostnaden til sammen utgjør mindre enn 350 kroner, er med andre ord handelen fullstendig momsfri.

Fraktkostnad må oppgis

Etter at 350-kronersgrensen ble innført, rant det inn meldinger på sosiale medier om Nordmenn som hadde opplevd få høye fortollingsregninger på varer som de trodde skulle gå under grensen.

Dersom avsender ikke har oppgitt fraktkostnaden på pakken, kan man nemlig risikere at fraktselskapet legger til grunn en estimert fraktpris som gjør at beregningsgrunnlaget for fortollingen har havnet langt over 350 kroner, og dermed må mottager betale merverdiavgift for hele beløpet i tillegg til et fortollingsgebyr.

Dette må du være obs på dersom du handler fra kinesiske nettbutikker eller fra eBay der frakten er gratis (eller inkludert i prisen på varen).

I de tilfellene må du gi klar beskjed til avsender om å oppgi riktig pris på frakten ved å splitte opp vareverdien og fraktverdien på fraktpapirene.

Be om refusjon

Dersom du mener at fraktselskapet har gjort feil ved fortollingen, kan du klage til Tollvesenet og få refundert det du måtte ha betalt for mye i merverdiavgift.

Dette kan for eksempel være når fraktselskapet har estimert altfor høy fraktpris når det ikke er oppgitt noen fraktpris på pakken.

Du må da dokumentere det du faktisk har betalt, noe som ofte er svært enkelt med en utskrift av en mail du har fått fra nettbutikken ved betaling.

Tollvesenet vil ikke kunne refundere fortollingsgebyret fra fraktselskapet, kun merverdiavgiften.

Er du i tvil om fortollingen, kan du spørre tollvesenet om råd.

Du kan både ringe og sende mail, og det finnes en egen Facebook-side («Spør tollvesenet») der du kan stille spørsmål og lese svarene som andre har fått på sine spørsmål.

Vår erfaring er at det tar en dag eller to før Tollvesenet svarer på Facebook, og at selve refusjonssøknaden tar alt fra noen uker til måneder å behandle.

Denne saken ble først publisert hos Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk
Siste nytt
18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus