Venstre vil ha dyrere diesel

Ola Elvestuen. Arkivfoto: Audun Braastad (NTB scanpix)
Ola Elvestuen. Arkivfoto: Audun Braastad (NTB scanpix)

Venstres Ola Elvestuen vil bruke forhandlingene om statsbudsjett til å øke dieselavgiften og krympe prisforskjellen mellom bensin og diesel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen saklige grunner til at diesel, som fører til mer lokal forurensing, skal være billigere enn bensin, sier Elvestuen til VG. Det andre støttepartiet KrF er på linje med venstre i denne saken.

– Vi har det på blokka vi også, bekrefter KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, som også leder Stortingets finanskomité.

Les også: Bruker bilen din mer drivstoff enn oppgitt? Nå skal det bli slutt på luretallene

For tiden betaler bilistene 3,36 kroner i avgift når de fyller diesel, mens avgiftspåslaget for bensin er på 4,87 kroner. Regjeringen går i sitt forslag til finansbudsjett inn for å opprettholde en prisforskjell på rundt 1,50 kroner mellom de to drivstofftypene.

Regjeringspartiene Frp og Høyre avviste i mai et forslag om et prishopp på diesel da de sammen med støttepartiene la frem nye forslag til grønnere bilavgifter.

Nå ønsker venstre altså å heve dieselavgiften, slik at den nærmer seg det bensinbilister må betale. Elvestuen sier hensikten er å få folk til å velge bensinbiler fremfor dieselbiler.

– Vi må få ned forbruket av diesel for å få redusert den lokale forurensingen. Det må bli dyrere å forurense, sier Venstre-nestlederen. I neste uke kommer partiet med sitt alternative forslag til statsbudsjett.

Les også: Venstre vil ha slutt på salg av bensinbiler innen ti år

Personvernpolicy