
Forbrukerrådet: – Bankenes pensjonskalkulatorer er ikke til å stole på

En undersøkelse avdekket store forskjeller på hvor nøyaktig bankenes pensjonskalkulatorer beregner fremtidig pensjon. – Uegnede verktøy for forbrukerne, er Forbrukerrådets dom.
Etter å ha sjekket 16 pensjonskalkulatorer som ikke krever innlogging, med 10 personprofiler, som alle ønsker å gå av ved 67 år, konkluderer Forbrukerrådet med at kalkulatorene som ligger på de åpne sidene hos banker og pensjonsselskaper, ikke er egnet til å regne ut hva man får i pensjon.
En av personprofilene Forbrukerrådet testet tjener 450.000 kroner. Personen får 254.000 kroner ifølge en kalkulator, mens en annen gir ham 411.000 kroner. Det utgjør en forskjell på 157.000 kroner eller 62 prosent, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.
For de ti personprofilene varierer hele seks av dem med cirka 50 prosent, en varierer med 34 prosent, mens de tre siste varierer med under 20 prosent.
Les også: Venter storshopping på Black Friday
– Uegnede verktøy for å regne ut pensjon

– Disse store variasjonene gjør pensjonskalkulatorene til uegnede verktøy for forbrukere som vil finne ut hvilken pensjon de får, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet i pressemeldingen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan legger til at noen av kalkulatorene imidlertid er gode, pedagogiske verktøy som kan illustrere hvordan pensjonen forandrer seg når forutsetninger som for eksempel avgangsalder, størrelse på innskudd og tilleggssparing, forandrer seg.
Les også: Her er Norges 100 rikeste
– Navs kalkulator gir mest nøyaktig svar
Jorge B. Jensen understreker overfor NTB at deres undersøkelse ikke indikerer at bankene er ute etter å lure kunder til å kjøpe pensjonssparing, men at det rett og slett er verktøyene som er for dårlige.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIfølge Jensen gir Navs pensjonskalkulater, som finnes på Minpensjon.no, mer nøyaktige tall. Dette forklarer han med at Nav kjenner alle de relevante data knyttet til pensjonen din fra det offentlige, samt at de kan hente inn data om private pensjonsordninger fra Norsk Pensjon og har alle inntektsopplysninger, pensjonspoeng, pensjonstall og annen vesentlig informasjon.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Bankene burde kanskje i større grad fremme NAV-kalkulatoren på sine nettsider for informasjon om pensjonens størrelse. Så kan de drive salgsarbeidet på egne sider uten å måtte gi inntrykk av å ha orden på hver enkelt pensjon, sier Jensen.
Tidligere i høst kom en undersøkelse fra SIFO som tyder på at folk bekymrer seg vel mye for pensjonisttilværelsen.