Meny

Venter at boligprisene skal falle resten av året

Boligprisene falt i september. Se video!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppbremsingen i boligmarkedet har startet, mener Eiendom Norge, etter prisfall i september. Meglerne venter røde tall ut året.

Pristoppen for 2015 ble mest sannsynlig nådd og passert i august. Heretter venter eiendomsmeglerne fall i boligprisene og en vekst for året som helhet på 5 prosent.

– Vi merket et omslag allerede i mai. Når ser vi et flatt marked, noe som bekrefter den mer moderate utviklingen i boligmarkedet, sa administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge da han presenterte den månedlige boligprisstatistikken mandag.

Boligprisene faller om oftest i september, men fallet i årets første høstmåned- på 0,9 prosent – var noe mindre enn normalt. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,1 prosent, viser tallene fra Eiendom Norge.

Venter 5 prosents vekst

Også fjerde kvartal er normalt en svak periode for prisutviklingen på boliger. Det kommer det til å være i år også, ifølge forventningene om et fallende marked ut året. Tolvmånedersveksten, som falt til 6,9 prosent ved utgangen av september, kommer til å falle ytterligere til 5 prosent når året er omme, spår Dreyer.

– Dette er en trend mange av oss har ventet ganske lenge allerede, men det er fortsatt høy aktivitet i markedet. Mange skal kjøpe bolig, og mange skal selge. Men det kommer til å skje i et roligere pristempo, sier Dreyer.

Det ble solgt 9.299 bruktboliger i september, en nedgang på 4,5 prosent sammenlignet med september i fjor.

Ved utgangen av september var det 14.103 boliger til salgs, noe som er 1,9 prosent flere enn for ett år siden. Det tok i gjennomsnitt 31 dager å selge en bolig i september, mens det i tilsvarende periode i 2014 tok 36 dager

Ikke løp og kjøp

Styreleder Leif Laugen i Eiendom Norge understreker dessuten at selv om boliglånsrentene er kuttet ytterligere, fra 3 til 2 prosent, er det ingen grunn til å «løpe og kjøpe» som lav rente normalt tilsier. «Oljeprissjokket» spiller negativt inn på den økonomiske utviklingen – og det kan få til dels store konsekvenser for mange av oss.

– Lavere rente betyr større usikkerhet for lønnsutvikling, den økonomiske veksten og kanskje for arbeidsplasser. Derfor er det ikke nødvendigvis løp og kjøp i boligmarkedet denne gangen, sa han.

Laugen poengterer imidlertid at boligprisene sett i forhold til lønnsnivå fortsatt er lavere enn i perioden 2006-2008 – rett før finanskrisen brøt ut – og i perioden 2012-2014.

– Boligprisene er med andre ord ikke på rekordnivå nå, når vi ser dem i forhold til lønnsutviklingen, sa han.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus