Forbrukerøkonom overrasket over banksparing

Nordmenn sparer stadig mer i banken.
Nordmenn sparer stadig mer i banken. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nordmenn sparer mer og mer penger i bank. Men med dagens lave rente burde vi heller brukt disse pengene på nedbetaling av gjeld, mener forbrukerøkonom Kristina Picard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved utgangen av august lå de samlede bankinnskuddene i Norge på 3.385 milliarder kroner, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en økning på 16 prosent i løpet av ett år. Bankinnskuddene fra norske husholdninger har økt med 6,4 prosent. Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand er overrasket over tallene.

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.
Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.

– Å spare i bank nå er direkte ulønnsomt, med så lave rentenivåer som vi har i dag. Prisveksten og skatten på kapitalinntekter spiser opp alle rentene og enda litt. Pengene er mindre verdt i desember enn da du satte dem inn i januar, sier hun.

Et bedre råd er å betale ned gjeld, mener Picard.

– En liten buffer i banken er bra, men nordmenn er sterkt gjeldstynget, noe som gjør oss sårbare. Hvis vi får flere negative nyheter om norsk økonomi, kan høy gjeld forsterke negative sykluser i økonomien. Nordmenn må kvitte seg med gjeld i stedet for å oppbevare penger i banken, sier hun.

Husholdningenes innenlandske bruttogjeld har vokst med 6,4 prosent de siste tolv månedene. Mens husholdningenes bankinnskudd lå på 1.077 milliarder kroner ved utgangen av august, lå bruttogjelden på 2.832 milliarder kroner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus