– Vi sluttet å betale regninger

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox

«Line» fulgte rådet fra en gjeldsrådgiver om å slutte å betale regninger for å velte lasset. Dét var en dårlig idé, mener forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveldens episode av Luksusfellen får «Line» og mannen hennes hjelp av forbrukerøkonomene Mange Gundersen og Silje Sandmæl.

Hun forteller at paret samlet sett hadde en gjeld på 5,1 millioner kroner. Etter de sluttet å betale regninger og begynte å få inkassobrev, mistet hun oversikten.

– Vi var hos en privat gjeldsrådgiver i fjor høst som anbefalte oss å slutte å betale regninger for nå skulle lasset velte, sa han, sier hun i programmet.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Luksusfellen stusser veldig over dette og presser «Line»:

– Han hadde vel en intensjon om å søke offentlig gjeldsordning for oss, utdyper hun.

Les også: Banksvindel på SMS lurer flere kunder

Nødløsning

For å få offentlig gjeldsordning kreves det en kjennelse fra domstolen. Offentlig gjeldsordning er en siste utvei for personer med alvorlige gjeldsproblemer, som er nødt til å få kontroll over egen økonomi. For å få i stand offentlig gjeldsordning bør skyldneren være varig ute av stand til å betjene gjelden sin. Normalt varer gjeldsordningen i fem år.

Les mer om offentlig gjeldsordning her.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB og programleder i Luksusfellen, understreker i programmet at offentlig gjeldsordning er et nødtiltak.

– Du må leve for et minimum, resten går til kreditorene. Ja, du blir gjeldsfri etter fem år, men den tvangstrøyen er ikke noe behagelig å leve med, sier hun.

I programmet opplyses det om at «Line» og mannen l fikk avslag på søknaden om offentlig gjeldsordning.

Les også: Avblåser kjøpefesten for nordmenn

Nedgang i gjeldsordninger

I august skrev Nettavisen at det har vært en merkbar nedgang i antallet offentlige gjeldsordninger siden 2011. I 2011 ble det åpnet 2995 offentlige gjeldsordninger, mot 2701 i 2014. I løpet av første halvår 2015 er tallet 1079.

Nedgangen kan skyldes at folk har blitt flinkere til å forhandle med kreditorene selv.

– Baserer man seg på halvårstallene for i år, er det en markant nedgang. Samtidig vet vi at den misligholdte gjelden i perioden fra 2011 har økt. Det samme har antallet personer med betalingsanmerkninger. Vi merker imidlertid større pågang av folk som har gått på en økonomisk smell og som er klare på at de ønsker en privat gjeldsordning fremfor en offentlig ordning, sa administrerende direktør i Bank2 til Nettavisen NA24 i august.

Luksusfellen har premiere på TV3 klokken 20.30.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus