Ungdom skal lære å unngå å havne i luksusfellen

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdom vet lite om kredittkort, viser en ny undersøkelse. Et nytt læringsopplegg skal bidra til at tiendeklassinger unngår å havne i luksusfellen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halvparten av landets tiendeklassinger sier de vil skaffe seg kredittkort når de blir myndige. Mange av disse vil få seg en overraskelse når de tar kortet i bruk dersom de bruker kortet slik den nye undersøkelsen fra Forbrukerrådet viser – ungdommene vil med stor sannsynlighet få økonomiske problemer.

Hele 44 prosent av de spurte tror renten er lavere eller omtrent lik boliglånsrenten. I virkeligheten er renten cirka ti ganger høyere, det vil si 25-30 prosent per år, viser tall fra finansportalen.no.

– Dette betyr at mange vil få sjokk når de ser hvor fort gjelden vokser, hvis de ikke hver måned betaler tilbake alt de har lånt på kredittkortet, sier daglig leder av Finansportalen Elisabeth Realfsen. Han er ansvarlig for utvikling av undervisningsopplegg som lanseres i disse dager. Programmet skal hjelpe tiendeklassinger med å regne på sin fremtidige økonomi.

– De lærer å sette opp budsjett og regne på sparing og lån, inkludert kredittkort, sier Realfsen.

Ifølge Realfsen vil ungdommene også lære om hvordan markedet for banktjenester er i virkeligheten slik at de er bedre forberedt når de blir voksne og kan bruke tjenester som kredittkort og boliglån.